Posne urmašice od kojih će svima poći voda na usta: Pripremaju se brzo i lako, idealne za Lazarevu subotu
Urmašice su jedne od najvoljenijih kolača koje smo preuzeli iz vremena turske okupacije

Donosimo vam recept za poslasticu spremljenu na postan način, ali ništa manje ukusnu i izdašnu.
Sastojci za koru:
dve čaše ulja
čaša vode
700 g brašna
prašak za pecivo
Za preliv:
Možda vas zanima:

Posni sutlijaš: Recept za sve koji traže poslasticu tokom dana posta
Posni sutlijaš je idealno rešenje kada želite brz i lagan desert, bilo za svakodnevni obrok ili posnu trpezu.

Ukusniji ručak dugo niste spremili: Punjene paprike oduševiće celu porodicu, svaki zalogaj je uživanje
Ovo jelo svideće se mnogima.
Možda vas zanima:

Posni sutlijaš: Recept za sve koji traže poslasticu tokom dana posta
Posni sutlijaš je idealno rešenje kada želite brz i lagan desert, bilo za svakodnevni obrok ili posnu trpezu.

Ukusniji ručak dugo niste spremili: Punjene paprike oduševiće celu porodicu, svaki zalogaj je uživanje
Ovo jelo svideće se mnogima.
Možda vas zanima:

Posni sutlijaš: Recept za sve koji traže poslasticu tokom dana posta
Posni sutlijaš je idealno rešenje kada želite brz i lagan desert, bilo za svakodnevni obrok ili posnu trpezu.

Ukusniji ručak dugo niste spremili: Punjene paprike oduševiće celu porodicu, svaki zalogaj je uživanje
Ovo jelo svideće se mnogima.
dve čaše šećera
čaša i po vode
dve kriške limuna
Priprema:
Sastojke za preliv sipajte u šerpu i odmah stavite da se kuva.
Dok je to na ringli, na drugoj pripremite šerpu u koju ćete sipati vodu i ulje. Pustite da provri, pa postepeno dodajte mešavinu praška za pecivo i brašna. Sve lepo izmešajte.
Kada mešavina za preliv provri, smanjite temperaturu i kuvajte još 3 minuta.
Od mešavine sa brašnom pravite valjke i ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Odvajajte ih jer će narasti tokom pečenja. Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta.
Gotove urmašice zalijte prelivom, odnosno agdom. Pustite da se ohlade, pa smestite u frižider. Oko sat vremena je potrebno da upiju preliv, a najbolje je da ih jedete sutradan.
Prijatno!

Sir od ovsenog mleka: Zaboravljeni posni recept iz jugozapadne Srbije
U selima između Sjenice i Prijepolja, žene su u vreme strogog posta pravile sir bez mleka – od ovsenih zrna, vode i soli. Jelo je bilo jeftino, hranljivo i ukusno, a danas ga gotovo niko ne zna.


Slani pekmez iz Crne Trave: Zaboravljeno jelo koje spaja šljive, beli luk i začinsko bilje
U planinskim selima jugoistočne Srbije nekada se pripremao neobičan „slani pekmez“ – od kuvanih šljiva, belog luka i divljeg bilja. Bio je dodatak uz kačamak, sir ili suvo meso, a danas ga gotovo niko ne pravi.

Šumadijska slatka pita sa kvasom: Zaboravljeni recept koji se pravio samo kad se rodi muško dete
Nekada je postojala pita koja se nije pravila iz gladi, već iz radosti – slatka, bogata i simbolična, pripremana samo u najradosnijim trenucima života.

Za ove punjene paprike ne treba mleveno meso: Za 15 minuta imaćete ručak o kojem će se pričati, nemaju konkurenciju
Omiljeno domaće jelo dobilo je novo ruho – i u ovoj varijanti ga jednostavno morate isprobati!
Komentari(0)