Starinski recept za urmašice koje vraćaju u detinjstvo! Jednostavno se prave, a uz ovu caku će danima ostati mekane

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Ovaj tradicionalni recept je jednostavan, a rezultat je neodoljivo sočan i ukusan kolač koji možete uživati danima

urmašice
Shutterstock

Za sve one koji žele da se vrate u detinjstvo i uživaju u starinskim poslasticama, urmašice su pravi izbor! Ovaj tradicionalni recept je jednostavan, a rezultat je neodoljivo sočan i ukusan kolač koji možete uživati danima.

Svi sastojci su već u vašoj kuhinji, a uz nekoliko jednostavnih koraka, uživaćete u slasnim i mekim urmašicama koje mirišu na detinjstvo!

Sastojci:

- 2 jaja

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- 13 kašika šećera

- 1 korica limuna

- 1 prašak za pecivo

- 1 vanilin šećer

- 200 g maslaca

- 500 g glatkog brašna

- 1 čaša vode

- 1 limun

- 800 g šećera (za preliv)

Priprema:

1. U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i koricom limuna. Dodajte omekšali maslac i sve dobro sjedinite. 2. U smesu dodajte prašak za pecivo, brašno i vodu. Mešajte dok ne dobijete glatko i mekano testo. 3. Od testa oblikujte male kuglice ili ovalne oblike (po želji), pa ih slažite na pleh obložen papirom za pečenje. 4. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe. 5. Dok se urmašice peku, pripremite preliv: u šerpi zagrejte 800 g šećera sa sokom od limuna i malo vode. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok se ne stvori gusti sirup. 6. Kada su urmašice pečene, odmah ih prelijte vrućim sirupom i ostavite da upiju tečnost i ohlade se.

Ove starinske urmašice su meke, sočne i pune ukusa. Zbog prelivanja sirupom, ostaju sveže i ukusne danima. Služite ih uz šoljicu kafe ili omiljenog napitka i dozvolite sebi da se opustite uz ove slatke uspomene!

Komentari(0)

Loading