Starinski recept za urmašice koje vraćaju u detinjstvo! Jednostavno se prave, a uz ovu caku će danima ostati mekane
Ovaj tradicionalni recept je jednostavan, a rezultat je neodoljivo sočan i ukusan kolač koji možete uživati danima
Za sve one koji žele da se vrate u detinjstvo i uživaju u starinskim poslasticama, urmašice su pravi izbor! Ovaj tradicionalni recept je jednostavan, a rezultat je neodoljivo sočan i ukusan kolač koji možete uživati danima.
Svi sastojci su već u vašoj kuhinji, a uz nekoliko jednostavnih koraka, uživaćete u slasnim i mekim urmašicama koje mirišu na detinjstvo!
Sastojci:
- 2 jaja
Možda vas zanima:
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.
Možda vas zanima:
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.
Možda vas zanima:
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.
- 13 kašika šećera
- 1 korica limuna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 200 g maslaca
- 500 g glatkog brašna
- 1 čaša vode
- 1 limun
- 800 g šećera (za preliv)
Priprema:
1. U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i koricom limuna. Dodajte omekšali maslac i sve dobro sjedinite. 2. U smesu dodajte prašak za pecivo, brašno i vodu. Mešajte dok ne dobijete glatko i mekano testo. 3. Od testa oblikujte male kuglice ili ovalne oblike (po želji), pa ih slažite na pleh obložen papirom za pečenje. 4. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe. 5. Dok se urmašice peku, pripremite preliv: u šerpi zagrejte 800 g šećera sa sokom od limuna i malo vode. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok se ne stvori gusti sirup. 6. Kada su urmašice pečene, odmah ih prelijte vrućim sirupom i ostavite da upiju tečnost i ohlade se.
Ove starinske urmašice su meke, sočne i pune ukusa. Zbog prelivanja sirupom, ostaju sveže i ukusne danima. Služite ih uz šoljicu kafe ili omiljenog napitka i dozvolite sebi da se opustite uz ove slatke uspomene!
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
Komentari(0)