Zaboravljeni specijalitet iz Homolja: Gulaš od koprive koji su čobanice pravile na ognjištu
Starinski posni recept sa Homoljskih planina vraća se u kuhinje kao zdrava i ukusna zamena za mesna jela.

Na padinama Homoljskih planina, gde su zime duge a proleća kratka, žene su vekovima pripremale jednostavna, ali lekovita jela. Među njima, posebno mesto zauzima gulaš od koprive – tradicionalni specijalitet koji je hranio čobane, lečio slabokrvnost i danas se smatra kulinarskim blagom zaboravljene Srbije.
Gulaš bez mesa – hranljiv, posan i lekovit
Dok se danas gulaš gotovo isključivo vezuje za meso, u homoljskim selima se i dalje prepričava kako su ga nekada pravile žene za vreme posta – i to bez ijednog grama mesa. Umesto toga, koristila se mlada kopriva, koja se u aprilu i maju bere u ranim jutarnjim satima, kada je najbogatija vitaminima i gvožđem.
Možda vas zanima:

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.
Možda vas zanima:

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.
Možda vas zanima:

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.
Pored koprive, jelo uključuje samo nekoliko sastojaka: crni i beli luk, krompir, domaće sušene paprike, so i ulje. Sve se kuva dugo, na tihoj vatri, da bi se oslobodili svi ukusi, a jelo zgusnulo do savršene teksture.
Recept iz kamene kuće: kako su to radile naše bake
Sastojci za 4 osobe:
- 2 veće šake sveže koprive (oprane i blanširane)
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 3 srednja krompira
- 1 suva paprika (ili dimljena)
- so, biber, aleva paprika po ukusu
- malo ulja ili domaće masti ako se ne posti
Priprema:
- Na ulju propržiti sitno seckan luk dok ne postane staklast.
- Dodati beli luk, suvu papriku i krompir sečen na kockice.
- Kada krompir počne da omekšava, ubaciti blanširanu i sitno seckanu koprivu.
- Začiniti, naliti vodom da ogrezne i kuvati na laganoj vatri oko 40 minuta.
- Pred kraj kuvanja, po želji dodati malo brašna ili projinog brašna za zgušnjavanje.
Jelo se tradicionalno služilo u zemljanim posudama, uz krišku proje i kvas – domaće piće napravljeno od fermentisanog kukuruznog brašna.
Više od hrane – ritual početka proleća
Gulaš od koprive nije bio samo jelo. U Homolju se verovalo da kopriva ima moć da "pročisti krv" i "otera zimu iz tela". Žene bi, pri prvom branju, govorile: „Da kopriva otera bolest, a zdravlje da ostane s nama“. Branje se uvek obavljalo pažljivo, bez rukavica, jer se verovalo da žarenje jača imunitet.
Čobani bi ovo jelo nosili u drvenim činijama u torbi, a često se delilo sa prolaznicima – u Homolju je to bio znak gostoprimstva.
Zašto se ovo jelo danas retko sprema
Zbog urbanizacije, iseljavanja i promene navika, gulaš od koprive se danas sprema samo u nekoliko domaćinstava u selima oko Žagubice i Krepoljina. Ipak, poslednjih godina, pojedini etno-restorani u istočnoj Srbiji pokušavaju da vrate ovo jelo na trpezu, posebno u vreme posta.
Zanimljivo je da nutricionisti danas potvrđuju lekovitost koprive – bogata je gvožđem, kalcijumom, vitaminima C i A, a ima i protivupalna svojstva. To znači da su naše bake, bez fakulteta i Google-a, znale više nego što mislimo.
Povratak zaboravljenom ukusu
U vremenu kada tragamo za zdravom i autentičnom hranom, gulaš od koprive iz Homolja nudi upravo to – povratak prirodi, jednostavnosti i ukusu koji ima dušu. Možda je vreme da ga vratimo na naše trpeze, baš onako kako su to radile čobanice pre stotinu godina – sa ljubavlju, strpljenjem i poštovanjem prema darovima zemlje.

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
Komentari(0)