Zaboravljeni specijalitet iz Homolja: Gulaš od koprive koji su čobanice pravile na ognjištu
Starinski posni recept sa Homoljskih planina vraća se u kuhinje kao zdrava i ukusna zamena za mesna jela.

Na padinama Homoljskih planina, gde su zime duge a proleća kratka, žene su vekovima pripremale jednostavna, ali lekovita jela. Među njima, posebno mesto zauzima gulaš od koprive – tradicionalni specijalitet koji je hranio čobane, lečio slabokrvnost i danas se smatra kulinarskim blagom zaboravljene Srbije.
Gulaš bez mesa – hranljiv, posan i lekovit
Dok se danas gulaš gotovo isključivo vezuje za meso, u homoljskim selima se i dalje prepričava kako su ga nekada pravile žene za vreme posta – i to bez ijednog grama mesa. Umesto toga, koristila se mlada kopriva, koja se u aprilu i maju bere u ranim jutarnjim satima, kada je najbogatija vitaminima i gvožđem.
Možda vas zanima:

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.

Tradicionalni recept: Srpska popara – ukus detinjstva i jednostavnosti
Popara je tradicionalno srpsko jelo koje osvaja svojom jednostavnošću, ukusom i toplinom, a posebno je draga zbog nostalgije koju budi.
Možda vas zanima:

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.

Tradicionalni recept: Srpska popara – ukus detinjstva i jednostavnosti
Popara je tradicionalno srpsko jelo koje osvaja svojom jednostavnošću, ukusom i toplinom, a posebno je draga zbog nostalgije koju budi.
Možda vas zanima:

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.

Tradicionalni recept: Srpska popara – ukus detinjstva i jednostavnosti
Popara je tradicionalno srpsko jelo koje osvaja svojom jednostavnošću, ukusom i toplinom, a posebno je draga zbog nostalgije koju budi.
Pored koprive, jelo uključuje samo nekoliko sastojaka: crni i beli luk, krompir, domaće sušene paprike, so i ulje. Sve se kuva dugo, na tihoj vatri, da bi se oslobodili svi ukusi, a jelo zgusnulo do savršene teksture.
Recept iz kamene kuće: kako su to radile naše bake
Sastojci za 4 osobe:
- 2 veće šake sveže koprive (oprane i blanširane)
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 3 srednja krompira
- 1 suva paprika (ili dimljena)
- so, biber, aleva paprika po ukusu
- malo ulja ili domaće masti ako se ne posti
Priprema:
- Na ulju propržiti sitno seckan luk dok ne postane staklast.
- Dodati beli luk, suvu papriku i krompir sečen na kockice.
- Kada krompir počne da omekšava, ubaciti blanširanu i sitno seckanu koprivu.
- Začiniti, naliti vodom da ogrezne i kuvati na laganoj vatri oko 40 minuta.
- Pred kraj kuvanja, po želji dodati malo brašna ili projinog brašna za zgušnjavanje.
Jelo se tradicionalno služilo u zemljanim posudama, uz krišku proje i kvas – domaće piće napravljeno od fermentisanog kukuruznog brašna.
Više od hrane – ritual početka proleća
Gulaš od koprive nije bio samo jelo. U Homolju se verovalo da kopriva ima moć da "pročisti krv" i "otera zimu iz tela". Žene bi, pri prvom branju, govorile: „Da kopriva otera bolest, a zdravlje da ostane s nama“. Branje se uvek obavljalo pažljivo, bez rukavica, jer se verovalo da žarenje jača imunitet.
Čobani bi ovo jelo nosili u drvenim činijama u torbi, a često se delilo sa prolaznicima – u Homolju je to bio znak gostoprimstva.
Zašto se ovo jelo danas retko sprema
Zbog urbanizacije, iseljavanja i promene navika, gulaš od koprive se danas sprema samo u nekoliko domaćinstava u selima oko Žagubice i Krepoljina. Ipak, poslednjih godina, pojedini etno-restorani u istočnoj Srbiji pokušavaju da vrate ovo jelo na trpezu, posebno u vreme posta.
Zanimljivo je da nutricionisti danas potvrđuju lekovitost koprive – bogata je gvožđem, kalcijumom, vitaminima C i A, a ima i protivupalna svojstva. To znači da su naše bake, bez fakulteta i Google-a, znale više nego što mislimo.
Povratak zaboravljenom ukusu
U vremenu kada tragamo za zdravom i autentičnom hranom, gulaš od koprive iz Homolja nudi upravo to – povratak prirodi, jednostavnosti i ukusu koji ima dušu. Možda je vreme da ga vratimo na naše trpeze, baš onako kako su to radile čobanice pre stotinu godina – sa ljubavlju, strpljenjem i poštovanjem prema darovima zemlje.

Sastojci koje koriste profesionalni kuvari za vrhunski slatki kupus! Obavezno ih dodajte u jelo i videćete razliku
Priprema ovog jeftinog, a ukusnog jela je vrlo jednostavna, ali uvek može da bude bolja.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.

Recept za letnju boraniju bez mesa! Sveža, ukusana, lagana kao pero, a 1 satojak u njoj će vam baš ZASITITI
Evo jednog letnjeg recepta za boraniju koji je lagan, osvežavajuć i savršen za tople dane – bez zaprške i bez mesa, ali pun ukusa.+

Domaće krofne po starinskom receptu Mire Banjac: Recept generacijama kruži u njenoj porodici, vredi probati
Možete ih napraviti ne samo u posebnim prilikama već i u onim danima kada želite da se podsetite detinjstva.

Slavonski majstori otkrili tajnu pravog fiš paprikaša! Jedna stvar je ključna - ne smete da propustite
Ako želite da pripremite fiš paprikaš kakav se jede u najboljim slavonskim čardama, pratite ovaj proveren recept.
Komentari(0)