Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

U selu Vina, smeštenom na pitomim padinama između Negotina i Kobišnice, običaji i ukusi se ne prenose kroz kuvar, već kroz pamćenje. Jedan od takvih ukusa je i zapečena kaša, nekada nezaobilazan jutarnji obrok u porodicama koje su živele od zemlje. Jela se rano, uz kiselo mleko ili sir, često pravo iz zemljane posude iz koje je upravo izvađena iz furune.
Kaša koja se ne kuva, već peče
Iako se u ostatku Srbije "kaša" najčešće vezuje za kuvani obrok, u ovom kraju ona se peče u rerni ili peći na drva. Pravi se od tanko sečenog krompira, proprženog luka i kukuruznog brašna, sve pomešano sa vodom i začinima, pa zapečeno dok ne uhvati zlatno-smeđu koricu.
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje
Starije domaćice tvrde da prava kaša „mora da pucketa oko ivica“, a da se najbolji sloj krije na dnu – gde se stvara karamelizovana podloga zvana „koružina“.
Recept iz sela Vina
Sastojci:
- 4 srednja krompira
- 1 glavica crnog luka
- 200 g kukuruznog brašna
- 500 ml vode
- so, biber, domaća mast ili ulje
Priprema:
- Krompir se seče na tanke kolutove, luk na rebarca.
- U podmazanu zemljanu tepsiju poređa se red krompira, red luka.
- Kukuruzno brašno se pomeša sa vodom, posoli i prelije preko.
- Peče se 40–50 minuta, dok ne uhvati tamnu koricu.
- Služi se toplo, uz sir ili kiselo mleko.
U postu se mast izostavlja, a voda se meša s malo brašna i ulja. Leti se jede hladna, često kao užina u polju.
Jelo koje vraća u detinjstvo
Za mnoge Negotince koji danas žive u gradu, zapečena kaša miriše na detinjstvo, vikende kod bake i doručak u dvorištu. Iako je jednostavna, ona nosi u sebi slojeve – ukusa, sećanja i domaćinske skromnosti.
U domaćinstvima u selima Vina, Tamnič i Rajac, još uvek se priprema, najčešće kada se okupe porodica ili tokom seoskih praznika.
Vreme da se vrati na trpezu
Zapečena kaša je primer jela koje se uklapa u savremene potrebe – bez aditiva, jeftina, nutritivno bogata i pogodna za vegetarijance i post. Pitanje je samo – da li ćemo je se setiti?

PITA SA PEČURKAMA KAO IZ SNOVA: Uz ovakvu pripremu je NIKAD UKUSNIJA (VIDEO) (RECEPT)
Pita se najčešće pravi od šampinjona, zato što je njihova cena najpristupačnija, a i zato što se mogu bez problema jesti u tim količinama

Plavi biser planina: Tajne i lekovita moć srpske borovnice i recept za tradicionalnu pitu
Sitna, tamnoplava bobica koja krije izuzetnu lekovitost i vekovima je hranila planince i čuvala njihovo zdravlje.

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.

KORAK PO KORAK DO SAVRŠENOG POSNOG PREBRANCA ZA BADNJI DAN: Samo pratite uputstvo, nema šanse da pogrešite (RECEPT)
Tradicionalni prebranac na najprostiji način - recept koji ćete prepisati u svesku

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje
Komentari(0)