Kako se sprema POSNO TESTO? Evo šta vam je potrebno od sastojaka

Kiza R

15:00

Gastronomija 0

Testo ima i posni način pripreme

testo
Shutterstock

Većina domaćica se pridržava recepta kada krene da mesi testo, a retke su one kojima ono savršeno uspeva iz prve. Ipak, ako se pridržavate recepta, budite sigurni da će vam uspeti.

Sastojci: 

  • 500 g brašna 
  • 100 ml ulja 
  • 10 g kvasca
  • 25 g šećera
  • 1/2 kašičice soli 
  • 300 ml kisele vode

Recept za univerzalno posno testo:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U posudu sipajte kiselu vodu, pa dodajte šećer i kvasac. Promešajte i ostavite da se aktivira nekih 10 minuta, a zatim sipajte ulje. Postepeno dodajte prosejano bršano, a na kraju i so. Umesite testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite na sobnoj temepraturi najmanje pola sata. Pripremite od testa šta god želite. 

(Stvar ukusa)

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Komentari(0)

Loading