Zaboravljeni slatkiš iz srpskih sela – Pogača sa orasima i medom
Domaći recept za starinsku poslasticu koju su bake pravile za posebne prilike

Nekada su srpske trpeze bile pune jednostavnih, ali bogatih ukusa. Pre nego što su torte i kolači postali standard svake proslave, u srpskim selima pripremala se pogača sa orasima i medom – mirisni slatkiš koji se služio za slave, svadbe i druge važne događaje. Iako danas retko ko zna za ovaj recept, vreme je da ga ponovo otkrijemo i vratimo na trpezu!
Zašto baš pogača sa orasima i medom?
Za razliku od klasičnih pogača, koje su uglavnom slane, ova slatka verzija spoj je mirisnog testa, mlevenih oraha i meda. Orasi simbolizuju plodnost i dugovečnost, dok je med bio znak blagostanja i sreće u srpskoj tradiciji. Ovaj slatkiš nije samo bio ukusan – imao je i simbolično značenje, zbog čega se često služio na praznicima i važnim porodičnim okupljanjima.
Možda vas zanima:

SLATKA POGAČA PRELIVENA MLEKOM: Zlatna korica, a mekana kao duša (VIDEO)
Nekada su testo mesile samo vešte domaćice, ali danas postoje recepti koji vam dosta olakšavaju pripremu. Od testa možete da pravite hleb, pogače, peciva...
Recept za KROASAN POGAČU: Idealna ako ste u žurbi
Pogače mogu da se spreme na mnogo načina
Možda vas zanima:

SLATKA POGAČA PRELIVENA MLEKOM: Zlatna korica, a mekana kao duša (VIDEO)
Nekada su testo mesile samo vešte domaćice, ali danas postoje recepti koji vam dosta olakšavaju pripremu. Od testa možete da pravite hleb, pogače, peciva...
Recept za KROASAN POGAČU: Idealna ako ste u žurbi
Pogače mogu da se spreme na mnogo načina
Možda vas zanima:

SLATKA POGAČA PRELIVENA MLEKOM: Zlatna korica, a mekana kao duša (VIDEO)
Nekada su testo mesile samo vešte domaćice, ali danas postoje recepti koji vam dosta olakšavaju pripremu. Od testa možete da pravite hleb, pogače, peciva...
Recept za KROASAN POGAČU: Idealna ako ste u žurbi
Pogače mogu da se spreme na mnogo načina
Sastojci:
🛒 Za testo:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca (ili 25 g svežeg)
- 250 ml toplog mleka
- 50 g šećera
- 1 jaje
- 50 ml ulja
- Prstohvat soli
🛒 Za fil:
- 200 g mlevenih oraha
- 100 ml meda
- 50 g šećera
- 1 kašičica cimeta (opciono)
- 1 kašičica vanilin šećera
🛒 Za premaz:
- 1 žumance
- Malo mleka
Priprema:
1. Priprema testa
U toplom mleku rastvoriti kvasac sa kašičicom šećera i ostaviti 10 minuta da zapeni. U velikoj posudi sjediniti brašno, šećer i so, dodati jaje, ulje i nadošli kvasac, pa umesiti glatko testo. Pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu oko sat vremena da naraste.
2. Priprema fila
Dok testo raste, pripremiti fil – u činiji pomešati mlevene orahe, šećer, med, cimet i vanilin šećer. Fil treba da bude gust, ali maziv – po potrebi dodati još malo meda.
3. Oblikovanje pogače
Nadošlo testo premesiti i rastanjiti u pravougaonik (debljine oko 1 cm). Premazati filom i uviti u rolat. Zatim taj rolat uviti u oblik puža ili napraviti više malih rolnica i složiti ih u okrugli pleh.
4. Pečenje
Pogaču premazati umućenim žumancetom i malo mleka, pa peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
5. Posluživanje
Ostaviti da se malo prohladi, pa premazati još malo medom radi dodatnog sjaja i arome. Seći na kriške i uživati u mirisu i ukusu tradicije!
Zašto bi trebalo da probate ovaj starinski recept?
Pogača sa orasima i medom je savršen spoj jednostavnih sastojaka i bogatog ukusa. Za razliku od modernih torti i kolača, ona je rustična, ali zasita posebna – svaka kriška nosi duh prošlih vremena i vraća nas u detinjstvo, kada su mirisi iz bakine kuhinje ispunjavali dom.
Ako želite da unesete dašak tradicije u svoj dom i probate nešto drugačije, ovaj recept je pravi izbor. Možda će baš ova pogača postati novi porodični favorit na vašoj trpezi!

Zaboravljeni slatkiš iz srpskih sela – Pogača sa orasima i medom
Domaći recept za starinsku poslasticu koju su bake pravile za posebne prilike

Bake u Jugoslaviji su samo ovakve uštipke pravile: Mekano testo koje ne možete da prestanete da jedete (RECEPT)
Evo i kako se prave ovi sočni zalogaji u kojima će uživati cela porodica.

Pita koju je moja baba pravila pre 100 godina: Danas se za ovaj proizvdo daju velike pare, a pravi se lako
Penjurlije je najukusnija pita na svetu, a pravi se lako

Banatski lenger – starinski specijalitet koji je nekada krasio vojvođanske trpeze
Banatski lenger je jedno od onih starih jela koje su nekada domaćice često pripremale, a danas se retko nalazi na trpezama. Ovaj specijalitet vojvođanske kuhinje nekada je bio nezaobilazan deo obroka u banatskim domaćinstvima, a njegov jednostavan, ali bogat ukus čini ga pravim gastronomskim blagom.

Starinsko jelo koje je puno vitamina: Spremno je za pola sata i svako će vam tražiti recept
Izuzetno je zdravo, a istovremeno lako za pripremu
Komentari(0)