Zaboravljeni slatkiš iz srpskih sela – Pogača sa orasima i medom

Kiza R

20:00

Gastronomija 0

Domaći recept za starinsku poslasticu koju su bake pravile za posebne prilike

pogača
Shutterstock

Nekada su srpske trpeze bile pune jednostavnih, ali bogatih ukusa. Pre nego što su torte i kolači postali standard svake proslave, u srpskim selima pripremala se pogača sa orasima i medom – mirisni slatkiš koji se služio za slave, svadbe i druge važne događaje. Iako danas retko ko zna za ovaj recept, vreme je da ga ponovo otkrijemo i vratimo na trpezu!

Zašto baš pogača sa orasima i medom?

Za razliku od klasičnih pogača, koje su uglavnom slane, ova slatka verzija spoj je mirisnog testa, mlevenih oraha i meda. Orasi simbolizuju plodnost i dugovečnost, dok je med bio znak blagostanja i sreće u srpskoj tradiciji. Ovaj slatkiš nije samo bio ukusan – imao je i simbolično značenje, zbog čega se često služio na praznicima i važnim porodičnim okupljanjima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

🛒 Za testo:

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca (ili 25 g svežeg)
  • 250 ml toplog mleka
  • 50 g šećera
  • 1 jaje
  • 50 ml ulja
  • Prstohvat soli

🛒 Za fil:

  • 200 g mlevenih oraha
  • 100 ml meda
  • 50 g šećera
  • 1 kašičica cimeta (opciono)
  • 1 kašičica vanilin šećera

🛒 Za premaz:

  • 1 žumance
  • Malo mleka

Priprema:

1. Priprema testa
U toplom mleku rastvoriti kvasac sa kašičicom šećera i ostaviti 10 minuta da zapeni. U velikoj posudi sjediniti brašno, šećer i so, dodati jaje, ulje i nadošli kvasac, pa umesiti glatko testo. Pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu oko sat vremena da naraste.

2. Priprema fila
Dok testo raste, pripremiti fil – u činiji pomešati mlevene orahe, šećer, med, cimet i vanilin šećer. Fil treba da bude gust, ali maziv – po potrebi dodati još malo meda.

3. Oblikovanje pogače
Nadošlo testo premesiti i rastanjiti u pravougaonik (debljine oko 1 cm). Premazati filom i uviti u rolat. Zatim taj rolat uviti u oblik puža ili napraviti više malih rolnica i složiti ih u okrugli pleh.

4. Pečenje
Pogaču premazati umućenim žumancetom i malo mleka, pa peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

5. Posluživanje
Ostaviti da se malo prohladi, pa premazati još malo medom radi dodatnog sjaja i arome. Seći na kriške i uživati u mirisu i ukusu tradicije!

Zašto bi trebalo da probate ovaj starinski recept?

Pogača sa orasima i medom je savršen spoj jednostavnih sastojaka i bogatog ukusa. Za razliku od modernih torti i kolača, ona je rustična, ali zasita posebna – svaka kriška nosi duh prošlih vremena i vraća nas u detinjstvo, kada su mirisi iz bakine kuhinje ispunjavali dom.

Ako želite da unesete dašak tradicije u svoj dom i probate nešto drugačije, ovaj recept je pravi izbor. Možda će baš ova pogača postati novi porodični favorit na vašoj trpezi!

Komentari(0)

Loading