Zaboravljeni slatkiš iz srpskih sela – Pogača sa orasima i medom
Domaći recept za starinsku poslasticu koju su bake pravile za posebne prilike
Nekada su srpske trpeze bile pune jednostavnih, ali bogatih ukusa. Pre nego što su torte i kolači postali standard svake proslave, u srpskim selima pripremala se pogača sa orasima i medom – mirisni slatkiš koji se služio za slave, svadbe i druge važne događaje. Iako danas retko ko zna za ovaj recept, vreme je da ga ponovo otkrijemo i vratimo na trpezu!
Zašto baš pogača sa orasima i medom?
Za razliku od klasičnih pogača, koje su uglavnom slane, ova slatka verzija spoj je mirisnog testa, mlevenih oraha i meda. Orasi simbolizuju plodnost i dugovečnost, dok je med bio znak blagostanja i sreće u srpskoj tradiciji. Ovaj slatkiš nije samo bio ukusan – imao je i simbolično značenje, zbog čega se često služio na praznicima i važnim porodičnim okupljanjima.
Možda vas zanima:
SLAVSKA POGAČA ZA SVETOG JOVANA! Kolač koji će zaseniti celu trpezu (RECEPT)
Sveti Jovan se bliži, a domaćice širom Srbije već razmišljaju o tome kako da njihova slava bude savršena.
SLATKA POGAČA PRELIVENA MLEKOM: Zlatna korica, a mekana kao duša (VIDEO)
Nekada su testo mesile samo vešte domaćice, ali danas postoje recepti koji vam dosta olakšavaju pripremu. Od testa možete da pravite hleb, pogače, peciva...
Možda vas zanima:
SLAVSKA POGAČA ZA SVETOG JOVANA! Kolač koji će zaseniti celu trpezu (RECEPT)
Sveti Jovan se bliži, a domaćice širom Srbije već razmišljaju o tome kako da njihova slava bude savršena.
SLATKA POGAČA PRELIVENA MLEKOM: Zlatna korica, a mekana kao duša (VIDEO)
Nekada su testo mesile samo vešte domaćice, ali danas postoje recepti koji vam dosta olakšavaju pripremu. Od testa možete da pravite hleb, pogače, peciva...
Možda vas zanima:
SLAVSKA POGAČA ZA SVETOG JOVANA! Kolač koji će zaseniti celu trpezu (RECEPT)
Sveti Jovan se bliži, a domaćice širom Srbije već razmišljaju o tome kako da njihova slava bude savršena.
SLATKA POGAČA PRELIVENA MLEKOM: Zlatna korica, a mekana kao duša (VIDEO)
Nekada su testo mesile samo vešte domaćice, ali danas postoje recepti koji vam dosta olakšavaju pripremu. Od testa možete da pravite hleb, pogače, peciva...
Sastojci:
🛒 Za testo:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca (ili 25 g svežeg)
- 250 ml toplog mleka
- 50 g šećera
- 1 jaje
- 50 ml ulja
- Prstohvat soli
🛒 Za fil:
- 200 g mlevenih oraha
- 100 ml meda
- 50 g šećera
- 1 kašičica cimeta (opciono)
- 1 kašičica vanilin šećera
🛒 Za premaz:
- 1 žumance
- Malo mleka
Priprema:
1. Priprema testa
U toplom mleku rastvoriti kvasac sa kašičicom šećera i ostaviti 10 minuta da zapeni. U velikoj posudi sjediniti brašno, šećer i so, dodati jaje, ulje i nadošli kvasac, pa umesiti glatko testo. Pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu oko sat vremena da naraste.
2. Priprema fila
Dok testo raste, pripremiti fil – u činiji pomešati mlevene orahe, šećer, med, cimet i vanilin šećer. Fil treba da bude gust, ali maziv – po potrebi dodati još malo meda.
3. Oblikovanje pogače
Nadošlo testo premesiti i rastanjiti u pravougaonik (debljine oko 1 cm). Premazati filom i uviti u rolat. Zatim taj rolat uviti u oblik puža ili napraviti više malih rolnica i složiti ih u okrugli pleh.
4. Pečenje
Pogaču premazati umućenim žumancetom i malo mleka, pa peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
5. Posluživanje
Ostaviti da se malo prohladi, pa premazati još malo medom radi dodatnog sjaja i arome. Seći na kriške i uživati u mirisu i ukusu tradicije!
Zašto bi trebalo da probate ovaj starinski recept?
Pogača sa orasima i medom je savršen spoj jednostavnih sastojaka i bogatog ukusa. Za razliku od modernih torti i kolača, ona je rustična, ali zasita posebna – svaka kriška nosi duh prošlih vremena i vraća nas u detinjstvo, kada su mirisi iz bakine kuhinje ispunjavali dom.
Ako želite da unesete dašak tradicije u svoj dom i probate nešto drugačije, ovaj recept je pravi izbor. Možda će baš ova pogača postati novi porodični favorit na vašoj trpezi!
Starinski specijalitet prste da poližete: Ručak pun mesa i povrća, smazaćete ga sa užitkom, vredi probati
Tradicionalno srpsko jelo koje mnogi obožavaju.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Uštipci bez kapi ulja, spolja hrskavi, a unutra meki: Domaćice, odmah zapišite recept, ovo ćete tamaniti
Ukus je jednako dobar kao i kad ih spremamo na ulju.
Komentari(0)