Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno

Mnoge porodice u Srbiji i dalje neguju tradiciju slavljenja krsne slave. Nekima je to prilika da okupe prijatelje i članove porodice, dok je drugima način da uz bogatu trpezu provedu vreme sa najbližima. Ipak, jedno je svima zajedničko - na slavskom stolu uvek mora biti žito, pogača i sveća.
Bez obzira na to da li slavite u užem krugu od nekoliko ljudi ili pripremate slavlje za više desetina gostiju, bitno je da na stolu budu glavni simboli slave. Jedan od njih je i žito, za koje vam danas donosimo recept koji mnoge domaćice nazivaju "žito sa tri tajne".
Sastojci:
500 g bele pšenice
Možda vas zanima:

RECEPT SPECIJALITETA KRALJICE DRAGE Evo šta je za slavu žena Aleksandra Obrenovića sama spremala
Iako se veruje da je kraljica slabo jela, imala je dobar ukus i svake godine se sama pripremala ključnu stvar za slavu.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.
Možda vas zanima:

RECEPT SPECIJALITETA KRALJICE DRAGE Evo šta je za slavu žena Aleksandra Obrenovića sama spremala
Iako se veruje da je kraljica slabo jela, imala je dobar ukus i svake godine se sama pripremala ključnu stvar za slavu.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.
Možda vas zanima:

RECEPT SPECIJALITETA KRALJICE DRAGE Evo šta je za slavu žena Aleksandra Obrenovića sama spremala
Iako se veruje da je kraljica slabo jela, imala je dobar ukus i svake godine se sama pripremala ključnu stvar za slavu.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.
Možda vas zanima:

RECEPT SPECIJALITETA KRALJICE DRAGE Evo šta je za slavu žena Aleksandra Obrenovića sama spremala
Iako se veruje da je kraljica slabo jela, imala je dobar ukus i svake godine se sama pripremala ključnu stvar za slavu.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.
Možda vas zanima:

RECEPT SPECIJALITETA KRALJICE DRAGE Evo šta je za slavu žena Aleksandra Obrenovića sama spremala
Iako se veruje da je kraljica slabo jela, imala je dobar ukus i svake godine se sama pripremala ključnu stvar za slavu.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.
Možda vas zanima:

RECEPT SPECIJALITETA KRALJICE DRAGE Evo šta je za slavu žena Aleksandra Obrenovića sama spremala
Iako se veruje da je kraljica slabo jela, imala je dobar ukus i svake godine se sama pripremala ključnu stvar za slavu.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.
Možda vas zanima:

RECEPT SPECIJALITETA KRALJICE DRAGE Evo šta je za slavu žena Aleksandra Obrenovića sama spremala
Iako se veruje da je kraljica slabo jela, imala je dobar ukus i svake godine se sama pripremala ključnu stvar za slavu.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.
Priprema:
Možda vas zanima:

RECEPT SPECIJALITETA KRALJICE DRAGE Evo šta je za slavu žena Aleksandra Obrenovića sama spremala
Iako se veruje da je kraljica slabo jela, imala je dobar ukus i svake godine se sama pripremala ključnu stvar za slavu.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.
Možda vas zanima:

RECEPT SPECIJALITETA KRALJICE DRAGE Evo šta je za slavu žena Aleksandra Obrenovića sama spremala
Iako se veruje da je kraljica slabo jela, imala je dobar ukus i svake godine se sama pripremala ključnu stvar za slavu.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.
Pšenicu očistite i dobro operite, zatim je potopite u vodi i ostavite da odstoji preko noći. Sutradan je ponovo operite i stavite da se kuva. Kuvanje traje nekoliko sati, a ekspres lonac može ubrzati proces.
Kada je pšenica kuvana, ostavite je da se ohladi, zatim je procedite, ali je nemojte ispirati (to je prva tajna). Potom je sameljite na mašini za meso, ali nemojte mleti previše sitno (to je druga tajna).
U smesu dodajte šećer, mlevene orahe, vanilin šećer i malo muskatnog oraščića. Sve sastojke pažljivo sjedinite, najbolje rukama (to je treća tajna). Žito prebacite u činiju i spremno je za nošenje u crkvu, a zatim za posluženje gostima na dan slave.

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
Komentari(0)