PRIPREMITE NAJLEPŠE SLAVSKO ŽITO: Biće najukusnije ako ga spremite po starom srpskom receptu
Prvo što svaka domaćica posluži gostima na slavi jeste slavsko žito. Još od davnina ono je jedan od onih neizostavnih simbola krsne slave. Žito je simbol večnog života i vaskrsenja, jer posejana zrna pšenice donose novi život, zbog čega sveštenik osvećuje slavsko žito.
Za svaku domaćicu je od velike važnosti da joj pored kolača i žito bude lepo i ukusno. Napravite žito po ovom receptu, a dva sastojka će mu dati poseban ukus – cimet i muskatni oraščić.
Pšenicu dobro očistite od nečistoće i isperite pod mlazom vode. Stavite je u veći sud, jer bubri prilikom kuvanja, pa je ostavite da provri.
Kad provri, pustite da kuva par minuta, prospite vodu, a žito ostavite u cediljki. Nalijte novu, hladnu vodu i ponovite postupak. Ostavite da opet provri, bacite vodu, nalijte opet čistu hladnu vodu i ostavite ponovo da provri. To radite četiri puta, da bi se voda izbistrila.
Možda vas zanima:
Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno
ODLIČNA UZ ROŠTILJ: Napravite izvrsnu urenebes salatu
Urnebes salata izuzetno je popularna na jugu Srbije i nezaobilazan je dodatak uz roštiljsko meso, pogotovo ako volite ljuto.
Možda vas zanima:
Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno
ODLIČNA UZ ROŠTILJ: Napravite izvrsnu urenebes salatu
Urnebes salata izuzetno je popularna na jugu Srbije i nezaobilazan je dodatak uz roštiljsko meso, pogotovo ako volite ljuto.
Možda vas zanima:
Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno
ODLIČNA UZ ROŠTILJ: Napravite izvrsnu urenebes salatu
Urnebes salata izuzetno je popularna na jugu Srbije i nezaobilazan je dodatak uz roštiljsko meso, pogotovo ako volite ljuto.
U toku kuvanja, neka zrna žita će se već raspuknuti, otvarati se i to je dobro tako i treba. Kad četvrti put voda provri, sklonite šerpu sa ringle, stavite je na hladno mesto, poklopite i zamotajte u neku toplu, vunenu tkaninu.
Ostavite par sati da miruje i žito će biti kuvano, a većina zrna raspuknuta i prohlađena. Žito procedite, ali sačuvajte dva decilitra tečnosti. Sameljite ga na mašini za meso ili u blenderu.
U većoj šerpi izmešajte žito, mlevene orahe i šećer. Dodajte vanilu, na vrh noža cimeta i muskatnog oraščića po ukusu. Žito servirajte u lepoj činiji, pospite ga mlevenim orasim i ukrasite polutkama oraha.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Srbi, ovako Turkinje prave najsočniju baklavu! Tajna je u 1 sastojku - recept se prenosi s kolena na koleno
Ovo je recept koji se koristi širom Turske
Neodoljiva supa za koju recept mora da zna svaka domaćica: Obogatite trpezu ovim izvrsnim jelom
Ova krem supa nije samo ukusna — napravljena je od pečene bundeve, šargarepe, luka i belog luka, što mu daje prirodnu slatkoću i dubinu ukusa.
ODLIČNA UZ ROŠTILJ: Napravite izvrsnu urenebes salatu
Urnebes salata izuzetno je popularna na jugu Srbije i nezaobilazan je dodatak uz roštiljsko meso, pogotovo ako volite ljuto.
SRPKINJE SA JUGA OVAKO PRAVE "REZANAC GIBU" Jedna cela kora i nekoliko koraka – želite li brzi ručak ili večeru?
Pogledajte kako se pravi ova majstorska kombinacija, koja će sigurno postati deo vašeg nedeljnog menija.
Starinski specijalitet prste da poližete: Ručak pun mesa i povrća, smazaćete ga sa užitkom, vredi probati
Tradicionalno srpsko jelo koje mnogi obožavaju.
Komentari(0)