RECEPT SPECIJALITETA KRALJICE DRAGE Evo šta je za slavu žena Aleksandra Obrenovića sama spremala
Iako se veruje da je kraljica slabo jela, imala je dobar ukus i svake godine se sama pripremala ključnu stvar za slavu.

Aleksandar Obrenović, nesrećni poslednji kralj te dinastije, najviše je voleo pasulj i to vojnički koji su mu često donosili u dvor. Njegova supruga, kraljica Draga, nije jela mnogo, ali je imala ukusa. Sviđala joj se francuska kuhinja, a od domaćih jela sestra joj je često slala sarmu i musaku. Volela je žito i sama ga je spremala za slavu.
Kako je sezona slava već uveliko počela, donosimo vam recept za slavsko žito. Nadamo se da će da bude ukusno, kao što se nekada jelo na dvoru.
Sastojci:
Možda vas zanima:

Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno

Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka
Možda vas zanima:

Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno

Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka
Možda vas zanima:

Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno

Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka
- 500 grama pčenice belije
- 400 grama kristalnog šećera
- 400 grama mlevenih oraha
- 2 kesice vanilin šećera
- 1/2 ploda muskatnog oraščića
Možda vas zanima:

Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno

Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka
Možda vas zanima:

Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno

Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka
Možda vas zanima:

Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno

Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka
Možda vas zanima:

Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno

Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka
Možda vas zanima:

Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno

Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka
Možda vas zanima:

Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno

Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka
Možda vas zanima:

Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno

Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka
Možda vas zanima:

Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno

Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka
Priprema:
Pola kilograma pšenice belije prebrati od kamenčića i kukolja, sipati u ekspres lonac i preliti vodom, pa ostaviti da prenoći. Sutradan potopljeno žito isprati u nekoliko voda, da izađe prljavština i dobro skuvati u ekspres loncu. Kada je pšenica skuvana, pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka, procediti je ali je ne ispirati! To je jedna od tajni, pšenični skrob treba da ostane sa žitom. Kada ste procedili žito, još dok je toplo, samleti ga u blenderu, multipraktiku ili na mašini za mlevenje mesa. Ne treba da se suviše sitno melje, bolje je da pšenica bude krupnije mlevena, da ima voluminoznost. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito.

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka

Starinski recept za knedle koje će biti spremne za tren oka: Prave se od samo 2 sastojka i uspevaju baš svima
Bez domaće supe ne može da prođe nedeljni ručak, a ako su u njoj mekane knedle, e tada je užitak zagarantovan.

Recept za domaće ćevape: Uz male trikove će biti kao iz restorana
Ideja za nedeljni ručak

Recept: JANIJA SA ŠLJIVAMA – zaboravljeno jelo juga Srbije
Spoj mesa, voća i tradicije u jednom tanjiru
Komentari(0)