RECEPT SPECIJALITETA KRALJICE DRAGE Evo šta je za slavu žena Aleksandra Obrenovića sama spremala
Iako se veruje da je kraljica slabo jela, imala je dobar ukus i svake godine se sama pripremala ključnu stvar za slavu.
Aleksandar Obrenović, nesrećni poslednji kralj te dinastije, najviše je voleo pasulj i to vojnički koji su mu često donosili u dvor. Njegova supruga, kraljica Draga, nije jela mnogo, ali je imala ukusa. Sviđala joj se francuska kuhinja, a od domaćih jela sestra joj je često slala sarmu i musaku. Volela je žito i sama ga je spremala za slavu.
Kako je sezona slava već uveliko počela, donosimo vam recept za slavsko žito. Nadamo se da će da bude ukusno, kao što se nekada jelo na dvoru.
Sastojci:
Možda vas zanima:
Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Možda vas zanima:
Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Možda vas zanima:
Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
- 500 grama pčenice belije
- 400 grama kristalnog šećera
- 400 grama mlevenih oraha
- 2 kesice vanilin šećera
- 1/2 ploda muskatnog oraščića
Možda vas zanima:
Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Možda vas zanima:
Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Možda vas zanima:
Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Možda vas zanima:
Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Možda vas zanima:
Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Možda vas zanima:
Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Možda vas zanima:
Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Možda vas zanima:
Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Priprema:
Pola kilograma pšenice belije prebrati od kamenčića i kukolja, sipati u ekspres lonac i preliti vodom, pa ostaviti da prenoći. Sutradan potopljeno žito isprati u nekoliko voda, da izađe prljavština i dobro skuvati u ekspres loncu. Kada je pšenica skuvana, pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka, procediti je ali je ne ispirati! To je jedna od tajni, pšenični skrob treba da ostane sa žitom. Kada ste procedili žito, još dok je toplo, samleti ga u blenderu, multipraktiku ili na mašini za mlevenje mesa. Ne treba da se suviše sitno melje, bolje je da pšenica bude krupnije mlevena, da ima voluminoznost. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito.
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Komentari(0)