RECEPT SPECIJALITETA KRALJICE DRAGE Evo šta je za slavu žena Aleksandra Obrenovića sama spremala

17:00

Gastronomija 0

Iako se veruje da je kraljica slabo jela, imala je dobar ukus i svake godine se sama pripremala ključnu stvar za slavu.

RECEPT SPECIJALITETA KRALJICE DRAGE Evo šta je za slavu žena Aleksandra Obrenovića sama spremala
wikipedia/Чръный человек

Aleksandar Obrenović, nesrećni poslednji kralj te dinastije, najviše je voleo pasulj i to vojnički koji su mu često donosili u dvor.  Njegova supruga, kraljica Draga, nije jela mnogo, ali je imala ukusa. Sviđala joj se francuska kuhinja, a od domaćih jela sestra joj je često slala sarmu i musaku. Volela je žito i sama ga je spremala za slavu. 

Kako je sezona slava već uveliko počela, donosimo vam recept za slavsko žito. Nadamo se da će da bude ukusno, kao što se nekada jelo na dvoru.

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema:

Pola kilograma pšenice belije prebrati od kamenčića i kukolja, sipati u ekspres lonac i preliti vodom, pa ostaviti da prenoći. Sutradan potopljeno žito isprati u nekoliko voda, da izađe prljavština i dobro skuvati u ekspres loncu. Kada je pšenica skuvana, pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka, procediti je ali je ne ispirati! To je jedna od tajni, pšenični skrob treba da ostane sa žitom. Kada ste procedili žito, još dok je toplo, samleti ga u blenderu, multipraktiku ili na mašini za mlevenje mesa. Ne treba da se suviše sitno melje, bolje je da pšenica bude krupnije mlevena, da ima voluminoznost. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito.

Komentari(0)

Loading