SRBIJA ZEMLJA NAJUKUSNIJE HRANE Tradicionalni ukusi koji svakog turistu ostavljaju bez daha i kojoj se uvek rado vraćaju
Pored svih prirodnih lepota, kulturno-istorijskih spomenika i manifestacija koje Srbiju predstavljaju u najboljem svetlu širom sveta ono što turiste ostavlja bez daha jeste i tradicionalna srpska kuhinja.

Sarma

shutterstock
Možda vas zanima:

TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.

GRAD POZNAT KAO TITANIK Najlepše i najstarije mesto Južne Srbije
Posebno gostoprimstvo, bogata istorija i sećanje na najstarija, antička vremena.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.

GRAD POZNAT KAO TITANIK Najlepše i najstarije mesto Južne Srbije
Posebno gostoprimstvo, bogata istorija i sećanje na najstarija, antička vremena.
Sarma je verovatno jedno od najboljih i definitivno omiljeno jelo svakog Srbina. Originalna sarma se priprema sa kiselim kupusom, mlevenim mesom i pirinčem, ali postoji nekoliko varijacija ovoga i može se pripremiti sa listovima vinove loze ili sa mlevenim ribljim mesom. Takva Sarma se zove Sarmica, što je samo umanjilo, ali za prosečnog Srbina može postojati samo jedno jelo dostojno imena ‘Sarma’. U narodu je poznata i šala da žena koja ne ume da pripremi sarmu.
Karađorđeva šnicla

shutterstock
Karađorđeva šnicla je takođe poznata i kao „Devojački san“ i, da, to ima veze sa oblikom, verovatno veličinom. Priprema se od svinjskog ili goveđeg mesa napunjenog kajmakom i prži se duboko sa slojem brašna, umočeno u umućena jaja i uvaljano u mrvice hleba. Složeno je koliko zvuči, ali ima božanski ukus. Obično se služi uz tartar sos.
Prebranac

shutterstock
Prebranac je jelo od pasulja. Ovo je jednostavno jelo, ali je Srbima omiljeno za zimu. Može biti golo, sa slaninom ili kobasicama sa roštilja. Iako bi vam kasnije moglo izazvati gasove, svideće vam se svaki zalogaj ovog specijaliteta.
Pršuta

shutterstock
Zlatiborska pršuta je tradicionalna srpska dimljena šunka koja potiče iz planinskog regiona Zlatibora, a obično se povezuje sa selom Mačkat. Prateći vekovnu metodu pripreme, ovaj mesni specijalitet obično se pravi od najkvalitetnijeg goveđeg ili svinjskog mesa koje se soli, zatim hladno dimljeno i suši na vazduhu.
Gibanica

shutterstock
Iako je uobičajen prizor u zemljama poput Hrvatske, Slovenije i Makedonije, gibanica se uglavnom povezuje sa Srbijom. To je tradicionalno jelo nalik na pitu koje kombinuje filo testo (povremeno zamenjeno kvascem) sa kremastom kombinacijom sira i jaja. Najpopularnija verzija ove svestrane pite popularno je poznata kao gužvara, što znači zgužvano, u kojoj su listovi testa natopljeni kremastom mešavinom svežeg kravljeg sira i jaja. Listovi se zatim slože i peku u obliku tepsije.
Ajvar

shutterstock
Ovaj tradicionalni ukus paprike i patlidžana jedan je od najpopularnijih začina širom Balkana i istočne Evrope. Najcenjenija vrsta ajvara je često makedonska, napravljena samo od crvenih paprika. Iako se njegovo poreklo često osporava, kaže se da ime ajvar potiče od turske reči haviar, što znači kavijar. Srbija je u prošlosti bila posebno poznata po proizvodnji kavijara iz crnomorske beluge (jesetra) koja se uzgajala i bila je jedan od najvećih svetskih izvoznika. Kasnije, nakon što su se suočili sa padom proizvodnje pravog kavijara, Srbi su umesto toga navodno počeli da nude takozvani „crveni ajvar“ ili kavijar od povrća-otuda i naziv.
Burek

shutterstock
Burek je prilično kontroverzno jelo kod Srba. Zašto? Zato što postoji velika dilema da li je jedini pravi burek onaj sa mesom ili sa sirom. I vode se glasne rasprave između ljudi posle noćnog provoda, jer retko odlaze pravo kući, uglavnom posećuju neku burekdžinicu da na brzinu pojedu ovaj sveže pečeni obrok.
Ćevapi

shutterstock
Još jedno zanimljivo jelo koje svakako treba probati u Srbiji su ćevapi. To je mleveno meso u obliku prsta na žaru. Poslužuju se sa seckanim lukom i naš narod veruju da je to najbolja kombinacija na svetu, ali ljudi koji razgovaraju sa vama nakon što ste pojeli taj obrok možda se neće složiti.

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Recept za prelivenu punjenu papriku: Iz bakine kuhinje stiže specijalitet kojem nećete odoleti, u ovome je caka
Prava domaća, tradicionalna kuhinja, idealna za porodični ručak.

Kako napraviti savršene pihtije koje se same stegnu
Pihtije su jedno od najpoznatijih zimskih jela u Srbiji. Najčešće se pripremaju posle svinjokolja, a smatraju se pravim specijalitetom koji se služi kao predjelo ili užina.
Komentari(0)