SRBIJA ZEMLJA NAJUKUSNIJE HRANE Tradicionalni ukusi koji svakog turistu ostavljaju bez daha i kojoj se uvek rado vraćaju
Pored svih prirodnih lepota, kulturno-istorijskih spomenika i manifestacija koje Srbiju predstavljaju u najboljem svetlu širom sveta ono što turiste ostavlja bez daha jeste i tradicionalna srpska kuhinja.
Sarma

shutterstock
Možda vas zanima:
TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
GRAD POZNAT KAO TITANIK Najlepše i najstarije mesto Južne Srbije
Posebno gostoprimstvo, bogata istorija i sećanje na najstarija, antička vremena.
Možda vas zanima:
TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
GRAD POZNAT KAO TITANIK Najlepše i najstarije mesto Južne Srbije
Posebno gostoprimstvo, bogata istorija i sećanje na najstarija, antička vremena.
Sarma je verovatno jedno od najboljih i definitivno omiljeno jelo svakog Srbina. Originalna sarma se priprema sa kiselim kupusom, mlevenim mesom i pirinčem, ali postoji nekoliko varijacija ovoga i može se pripremiti sa listovima vinove loze ili sa mlevenim ribljim mesom. Takva Sarma se zove Sarmica, što je samo umanjilo, ali za prosečnog Srbina može postojati samo jedno jelo dostojno imena ‘Sarma’. U narodu je poznata i šala da žena koja ne ume da pripremi sarmu.
Karađorđeva šnicla

shutterstock
Karađorđeva šnicla je takođe poznata i kao „Devojački san“ i, da, to ima veze sa oblikom, verovatno veličinom. Priprema se od svinjskog ili goveđeg mesa napunjenog kajmakom i prži se duboko sa slojem brašna, umočeno u umućena jaja i uvaljano u mrvice hleba. Složeno je koliko zvuči, ali ima božanski ukus. Obično se služi uz tartar sos.
Prebranac

shutterstock
Prebranac je jelo od pasulja. Ovo je jednostavno jelo, ali je Srbima omiljeno za zimu. Može biti golo, sa slaninom ili kobasicama sa roštilja. Iako bi vam kasnije moglo izazvati gasove, svideće vam se svaki zalogaj ovog specijaliteta.
Pršuta

shutterstock
Zlatiborska pršuta je tradicionalna srpska dimljena šunka koja potiče iz planinskog regiona Zlatibora, a obično se povezuje sa selom Mačkat. Prateći vekovnu metodu pripreme, ovaj mesni specijalitet obično se pravi od najkvalitetnijeg goveđeg ili svinjskog mesa koje se soli, zatim hladno dimljeno i suši na vazduhu.
Gibanica

shutterstock
Iako je uobičajen prizor u zemljama poput Hrvatske, Slovenije i Makedonije, gibanica se uglavnom povezuje sa Srbijom. To je tradicionalno jelo nalik na pitu koje kombinuje filo testo (povremeno zamenjeno kvascem) sa kremastom kombinacijom sira i jaja. Najpopularnija verzija ove svestrane pite popularno je poznata kao gužvara, što znači zgužvano, u kojoj su listovi testa natopljeni kremastom mešavinom svežeg kravljeg sira i jaja. Listovi se zatim slože i peku u obliku tepsije.
Ajvar

shutterstock
Ovaj tradicionalni ukus paprike i patlidžana jedan je od najpopularnijih začina širom Balkana i istočne Evrope. Najcenjenija vrsta ajvara je često makedonska, napravljena samo od crvenih paprika. Iako se njegovo poreklo često osporava, kaže se da ime ajvar potiče od turske reči haviar, što znači kavijar. Srbija je u prošlosti bila posebno poznata po proizvodnji kavijara iz crnomorske beluge (jesetra) koja se uzgajala i bila je jedan od najvećih svetskih izvoznika. Kasnije, nakon što su se suočili sa padom proizvodnje pravog kavijara, Srbi su umesto toga navodno počeli da nude takozvani „crveni ajvar“ ili kavijar od povrća-otuda i naziv.
Burek

shutterstock
Burek je prilično kontroverzno jelo kod Srba. Zašto? Zato što postoji velika dilema da li je jedini pravi burek onaj sa mesom ili sa sirom. I vode se glasne rasprave između ljudi posle noćnog provoda, jer retko odlaze pravo kući, uglavnom posećuju neku burekdžinicu da na brzinu pojedu ovaj sveže pečeni obrok.
Ćevapi

shutterstock
Još jedno zanimljivo jelo koje svakako treba probati u Srbiji su ćevapi. To je mleveno meso u obliku prsta na žaru. Poslužuju se sa seckanim lukom i naš narod veruju da je to najbolja kombinacija na svetu, ali ljudi koji razgovaraju sa vama nakon što ste pojeli taj obrok možda se neće složiti.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Uštipci bez kapi ulja, spolja hrskavi, a unutra meki: Domaćice, odmah zapišite recept, ovo ćete tamaniti
Ukus je jednako dobar kao i kad ih spremamo na ulju.
TAJNI RECEPT: Evo koliko soli treba stavljati u kiseli kupus
Kiseljenje kupusa kod kuće može biti jednostavno kada znate pravu proporciju soli i vode. Za optimalno kiseljenje i hrskav rezultat, važan je odnos između količine vode i soli.
Komentari(0)