GRAD POZNAT KAO TITANIK Najlepše i najstarije mesto Južne Srbije

Lepote Srbije

18:00

Turizam 0

Posebno gostoprimstvo, bogata istorija i sećanje na najstarija, antička vremena.

GRAD POZNAT KAO TITANIK Najlepše i najstarije mesto Južne Srbije
Unsplash

 

 Niš je jedan od najstarijih gradova na Balkanu, a svoj povoljan geografski položaj duguje tome što se na ovom području ukršta više putnih pravaca. Vrlo često je bio osvajan i razaran, ali je zato danas moderan grad, privredni i univerzitetski centar.

printscreen Youtube

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Mesto koje je poznato po izuzetnom gostoprimstvu i bogatoj ponudi objekata u kojim ćete pronaći izvornu srpsku tradiciju, najviše onu koja se vezuje za Orijent, zajedno sa izuzetnom ponudom tradicionalnih obroka.

Niš je zbog zanimljivih naziva svojih naselja i njihovog položaja, u internom žargonu nazvan Titanik. I stvarno, kad se pogleda iz pravca Niške Banje prema centru, grad počinje naseljem pod nazivom Brzi brod, a završava se na Ledenoj steni.

Zanimljiv i vredno pomena je i niško naselje Delijski vis, ono nije dobilo ime po navijačima Crvene zvezde već po tome što su na tom mestu Turci ubijali učene i važnije Srbe iz Niša i okoline. Naselje Crvena zvezda takođe nema veze s navijanjem, ako se izuzme stadion ŽFK Mašinac koji se tamo nalazi. To je jedno od novih naselja odakle se pruža sjajan vidik na Niš

Bogatstvo ovog grada se ogleda ne samo u prirodnim već i u antropogenim vrednostima. Ljudskom rukom su u ovom gradu nastale izuzetne građevine koje su i danas svedoci burne istorije. Ako već dolazite u Niš, da biste doživeli duh tradicije i upoznali se sa istorijom ovog grada, posetite sledeće:

 

Niška tvrđava

printscreen Youtube

 

Ova građevina predstavlja stub sećanja na smenjivanje različitih civilizacija. Svi narodi koji su živeli na ovom prostoru dali su joj svoj pečat. Od Rimljana i Vizantinca, do Srba i Osmanlija

Arheološki park Medijana

Kulturno dobro od izuzetnog značaja koje potiče iz četvrtog veka naše ere. Sadrži ostatke rimske rezidencije Konstantina Velikog, rimskog cara rođenog u Nišu.

Spomenik na Čegru i Ćele kulu

printscreen Youtube

 

Mesto gde se odigrala Čegarska bitka u kojoj je stradao veliki broj srpskih vojnika na čelu sa vojvodom Stevanom Sinđelićem, ali i veliki broj Turaka. Ćele kula ili kula od lobanja, jedinstven spomenik na ovim prostorima, nastao nakon bitke na Čegru.

Koncentracioni logor na Crvenom krstu

Jedan od sačuvanih fašističkih logora u Evropi koji svedoči o stradanju srpskog, romskog i jevrejskog stanovništva, danas pretvoren u Spomen-muzej.

Cerjanska pećina

Zaštićeno područje i najduža pećina na Balkanu čiji kraj još uvek nije otkriven.

Ako još uvek niste posetili Niš, sada je pravo vreme!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading