GRAD POZNAT KAO TITANIK Najlepše i najstarije mesto Južne Srbije

Lepote Srbije

18:00

Turizam 0

Posebno gostoprimstvo, bogata istorija i sećanje na najstarija, antička vremena.

GRAD POZNAT KAO TITANIK Najlepše i najstarije mesto Južne Srbije
Unsplash

 

 Niš je jedan od najstarijih gradova na Balkanu, a svoj povoljan geografski položaj duguje tome što se na ovom području ukršta više putnih pravaca. Vrlo često je bio osvajan i razaran, ali je zato danas moderan grad, privredni i univerzitetski centar.

printscreen Youtube

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Mesto koje je poznato po izuzetnom gostoprimstvu i bogatoj ponudi objekata u kojim ćete pronaći izvornu srpsku tradiciju, najviše onu koja se vezuje za Orijent, zajedno sa izuzetnom ponudom tradicionalnih obroka.

Niš je zbog zanimljivih naziva svojih naselja i njihovog položaja, u internom žargonu nazvan Titanik. I stvarno, kad se pogleda iz pravca Niške Banje prema centru, grad počinje naseljem pod nazivom Brzi brod, a završava se na Ledenoj steni.

Zanimljiv i vredno pomena je i niško naselje Delijski vis, ono nije dobilo ime po navijačima Crvene zvezde već po tome što su na tom mestu Turci ubijali učene i važnije Srbe iz Niša i okoline. Naselje Crvena zvezda takođe nema veze s navijanjem, ako se izuzme stadion ŽFK Mašinac koji se tamo nalazi. To je jedno od novih naselja odakle se pruža sjajan vidik na Niš

Bogatstvo ovog grada se ogleda ne samo u prirodnim već i u antropogenim vrednostima. Ljudskom rukom su u ovom gradu nastale izuzetne građevine koje su i danas svedoci burne istorije. Ako već dolazite u Niš, da biste doživeli duh tradicije i upoznali se sa istorijom ovog grada, posetite sledeće:

 

Niška tvrđava

printscreen Youtube

 

Ova građevina predstavlja stub sećanja na smenjivanje različitih civilizacija. Svi narodi koji su živeli na ovom prostoru dali su joj svoj pečat. Od Rimljana i Vizantinca, do Srba i Osmanlija

Arheološki park Medijana

Kulturno dobro od izuzetnog značaja koje potiče iz četvrtog veka naše ere. Sadrži ostatke rimske rezidencije Konstantina Velikog, rimskog cara rođenog u Nišu.

Spomenik na Čegru i Ćele kulu

printscreen Youtube

 

Mesto gde se odigrala Čegarska bitka u kojoj je stradao veliki broj srpskih vojnika na čelu sa vojvodom Stevanom Sinđelićem, ali i veliki broj Turaka. Ćele kula ili kula od lobanja, jedinstven spomenik na ovim prostorima, nastao nakon bitke na Čegru.

Koncentracioni logor na Crvenom krstu

Jedan od sačuvanih fašističkih logora u Evropi koji svedoči o stradanju srpskog, romskog i jevrejskog stanovništva, danas pretvoren u Spomen-muzej.

Cerjanska pećina

Zaštićeno područje i najduža pećina na Balkanu čiji kraj još uvek nije otkriven.

Ako još uvek niste posetili Niš, sada je pravo vreme!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

roška banja

Srpska lekovita banja sakrivena usred šume: U Rošku banju kod Požege dolazili u kolicima, mineralni izvori i sada teku (FOTO)

Turizam

15:00

12 jul, 2024

Na samo 14 kilometara od centra opštine Požega u selu Roge, nalaze se izvori mineralne vode uz pomoć kojih su se ljudi lečili još od turskog doba. Njena svojstva dobro su poznata svima onima koji su upravo ovde pronašli svoj spas, a bilo ih je na stotine. Ipak, i pored toga, ovo banjsko lečilište danas je zaraslo u korov a voda koji leči nalazi se u dva imrovizovana bazena do kojih nema čak ni jasnih putokaza.

banje srbije

Voda iz ove banje proglašena je za najkvalitetniju u celoj Jugoslaviji! Cene smeštaja od 2.000 dinara: Na ovom prostoru nekada je bila prestonica cara Justinijana

Turizam

16:00

10 jul, 2024

Cela Srbija bogata je prirodnim lepota i brojnim lečilištima u koja naši građani redovno odlaze. Banje postaju sve interesantnije za domaće i strane turiste, ali postoje i one banje na koje smo svi zaboravili. Jedna od njih je Tularska banja, koja se nalazi u blizini Sijarinske banje u Jablaničkom okrugu Srbije.

Komentari(0)

Loading