KRALJICA DOMAĆIH KOLAČA Štrudla sa makom
Danas ne postoji mesto u Srbiji koje nije poznato po nekom specifičnom specijalitetu ili receptu. U Leskovcu će vas poslužiti najukusnijim roštiljem, u Užicu komplet lepinjom, na Zlatiboru kajmakom i pršutom, a u Vojvodini poslasticom koja je nezaobilazni gost svake tradicionalne trpeze – domaćom štrudlom.
Možda vas zanima:
NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
ZLATNE RUKE LEK ZA SRCE I DUŠU Sokobanja kao domaćin za sve ljubitelje tradicionalne srpske hrane
Turističko-kulturna manifestacija „Zlatne ruke“ održava se od 1983. god. i predstavlja takmičenje u pripremanju starih, zaboravljenih jela i veštinama starih zanata.
Možda vas zanima:
NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
ZLATNE RUKE LEK ZA SRCE I DUŠU Sokobanja kao domaćin za sve ljubitelje tradicionalne srpske hrane
Turističko-kulturna manifestacija „Zlatne ruke“ održava se od 1983. god. i predstavlja takmičenje u pripremanju starih, zaboravljenih jela i veštinama starih zanata.
Srpska kuhinja oduvek je predstavljala neiscrpan izvor inspiracije za one koji vole da kuvaju, ali i za one koji uživaju u njenim čarobnim ukusima. Jedna od vanvremenskih poslatica, koja i danas inspiriše mnogobrojne domaćice da se posvete njenom što boljem ukusu i dekoraciji, je štrudla sa makom.
Najstariji recept za štrudlu datira iz 1696. i čuva se u Bečkoj državnoj biblioteci. Po legendi, štrudlu su Austrijancima ostavili Turci prilikom povlačenja nakon poraza 1683.
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 150 gr kristal šećera
- 4 žumanceta
- oko 7 dl mleka (ili vode)
- kesica kvasca
- 150 gr masti ili margarina
Za nadev:
- 600g maka
- 500ml mleka (ili vode)
- 400g šećera
Priprema:
GLAVNO JELO ZA VREME POSTA Fenomenalan manastirski krompir iz rerne, jeftin ručak a ukus kraljevski
Ovaj recept potiče iz grčkih pravoslavnih manastira
Recept za tradicionalnu jufku iz Istočne Srbije
Jufka, jednostavno i manje poznato jelo iz istočne Srbije, pravi se od domaćeg testa koje se razvlači, seče na trakice, suši i potom kuva.
DA UŽIVATE U SVAKOM ZALOGAJU Posni gulaš od šampinjona, FENOMENALNOG ukusa, a sprema se za čas
Za prijatan post onima koji poste, donosimo recept za odličan posni gulaš od pečuraka, fenomenalnog ukusa.
Posna sarma po receptu Steve Karapandže
Stevo Karapandža, istaknuti kuvar bivše Jugoslavije, poznat je po raznovrsnim receptima koji uključuju i posna jela. Iako su mnogi njegovi recepti usmereni na jela s mesom i mlečnim proizvodima, u njegovoj bogatoj kolekciji nalaze se i posne opcije. Jedan od takvih recepata je posna sarma, prilagođena za vreme posta.
OVAKO NEŠTO NISTE PROBALI Posna sarma probudiće sva vaša čula, svi će je obožavati
Ukus je neprikosnoven!
Komentari(0)