Danas ne postoji mesto u Srbiji koje nije poznato po nekom specifičnom specijalitetu ili receptu. U Leskovcu će vas poslužiti najukusnijim roštiljem, u Užicu komplet lepinjom, na Zlatiboru kajmakom i pršutom, a u Vojvodini poslasticom koja je nezaobilazni gost svake tradicionalne trpeze – domaćom štrudlom.

pixabay
Možda vas zanima:

NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.

ZLATNE RUKE LEK ZA SRCE I DUŠU Sokobanja kao domaćin za sve ljubitelje tradicionalne srpske hrane
Turističko-kulturna manifestacija „Zlatne ruke“ održava se od 1983. god. i predstavlja takmičenje u pripremanju starih, zaboravljenih jela i veštinama starih zanata.
Možda vas zanima:

NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.

ZLATNE RUKE LEK ZA SRCE I DUŠU Sokobanja kao domaćin za sve ljubitelje tradicionalne srpske hrane
Turističko-kulturna manifestacija „Zlatne ruke“ održava se od 1983. god. i predstavlja takmičenje u pripremanju starih, zaboravljenih jela i veštinama starih zanata.
Srpska kuhinja oduvek je predstavljala neiscrpan izvor inspiracije za one koji vole da kuvaju, ali i za one koji uživaju u njenim čarobnim ukusima. Jedna od vanvremenskih poslatica, koja i danas inspiriše mnogobrojne domaćice da se posvete njenom što boljem ukusu i dekoraciji, je štrudla sa makom.
Najstariji recept za štrudlu datira iz 1696. i čuva se u Bečkoj državnoj biblioteci. Po legendi, štrudlu su Austrijancima ostavili Turci prilikom povlačenja nakon poraza 1683.
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 150 gr kristal šećera
- 4 žumanceta
- oko 7 dl mleka (ili vode)
- kesica kvasca
- 150 gr masti ili margarina
Za nadev:
- 600g maka
- 500ml mleka (ili vode)
- 400g šećera
Priprema:

printscreen Youtube

Recept za posne čupavce: Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati sveži
Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati svež

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari(0)