KRALJICA DOMAĆIH KOLAČA Štrudla sa makom

Jelena Vamović

15:19

Gastronomija 0

KRALJICA DOMAĆIH KOLAČA Štrudla sa makom
pixabay

 

Danas ne postoji mesto u Srbiji koje nije poznato po nekom specifičnom specijalitetu ili receptu. U Leskovcu će vas poslužiti najukusnijim roštiljem, u Užicu komplet lepinjom, na Zlatiboru kajmakom i pršutom, a u Vojvodini poslasticom koja je nezaobilazni gost svake tradicionalne trpeze – domaćom štrudlom.

pixabay

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Srpska kuhinja oduvek je predstavljala neiscrpan izvor inspiracije za one koji vole da kuvaju, ali i za one koji uživaju u njenim čarobnim ukusima. Jedna od vanvremenskih poslatica, koja i danas inspiriše mnogobrojne domaćice da se posvete njenom što boljem ukusu i dekoraciji, je štrudla sa makom.

Najstariji recept za štrudlu datira iz 1696. i čuva se u Bečkoj državnoj biblioteci. Po legendi, štrudlu su Austrijancima ostavili Turci prilikom povlačenja nakon poraza 1683.

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 150 gr kristal šećera
  • 4 žumanceta
  • oko 7 dl mleka (ili vode)
  • kesica kvasca
  • 150 gr masti ili margarina

Za nadev:

  • 600g maka
  • 500ml mleka (ili vode)
  • 400g šećera

Priprema:

  • Razmutite kvasac sa mlao šećera, brašna i mlakom vodom i ostavite ga na toplo mesto da se kvasac digne.
  • U prosejano brašno dodajte rastopljen margarin ili mast, šećer, žumanca i malo soli (po želji možete dodati i malo narendane limunove ili pomorandžine kore ili orahe), dodajte dignuti kvasac i umesite testo. Prekrijte ga krpom i ostavite da naraste.
  • Kada testo naraste, podelite ga na pola ili na tri dela, a zatim svaki deo razvijte oklagijom.
  •  Pre nego što testo razvijete, skuvajte nadev:
  •  Mak skuvajte sa mlekom, pa pomešajte se šećerom (po želji u nadev možete dodati i suvo grožđe ili sitno seckane orahe).
  • Razvijeno testo premažite tanko margarinom , a zatim nadevom, savijte u štrudlu i ostavite oko 15 minuta da ”kisne”.
  • Zatim je stavite u namazan pleh, premažite belancem i pecite sat vremena na temperaturi od 220°C. Na kraju pečenja, dok je jos vruća, pospite je šećerom u prahu.
  •  

    printscreen Youtube

    Komentari(0)

    Loading