NAJOMILJENIJA SRPSKA POSLASTICA Neizostavni deo svake slavske trpeze

Jelena Vamović

11:09

Gastronomija 0

Kulinarski put do ukusnih bajadera nikada nije bio jednostavniji i brži.

NAJOMILJENIJA SRPSKA POSLASTICA Neizostavni deo svake slavske trpeze
Printscreen youtube

 

Bajadera je pojam portugalskog porekla, od reči bailadeira, a u prevodu znači – plesačica, odnosno javna igračica iz Indije. U Indiji, pojam “dewa – dassis” označava tzv. služavku bogova. Pomenute služavke bogova se od malih nogu uče da služe bogovima, a svaki hram ih ima oko 12 plesačica. Pored pomenutog tumačenja bajadere, izraz se odnosi takođe i na male marame, koje su se u vidu pojaseva stavljale na žensku odeću. Izgledaju providno i svetlucavo, a na sebi su prošarane prugama. Ipak, najčešće tumačenje pojma na našim prostorima se odnosi na vrstu poslastice, tj. kolača.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

View this post on Instagram

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

A post shared by Fini recepti za svaki dan (@recepttura)

SASTOJCI

500 g šećera, 200 ml vode, 200 g mlevenog keksa, 150 g mlevenih oraha ili lešnika, 125 g margarina, 3 štangle čokolade.

 

GLAZURA

3 štangle čokolade, malo margarina ili ulja.

 

PRIPREMA

Šećer i vodu staviti da malo provri, skloniti sa vatre i ostaviti 5 min da se prohladi. Keks i orahe ili lešnike pomešati, preliti  ušpinovanim šećerom i dok je tako vruće dodati margarin i sve dobro sjediniti.

Smesu podeliti na dva dela. Jedan deo ostaje takav kakav je. U drugi deo smese dodati otopljenu čokoladu.

Napraviti jednake pravougaonike od oba dela i staviti svetliji deo preko tamnog dok je smesa još topla. Dobro pritisnuti i ostaviti da se ohladi, pa preliti glazurom.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lidija Abedinović (@lidijine_torte_)

Komentari(0)

Loading