NAJOMILJENIJA SRPSKA POSLASTICA Neizostavni deo svake slavske trpeze

Jelena Vamović

11:09

Gastronomija 0

Kulinarski put do ukusnih bajadera nikada nije bio jednostavniji i brži.

NAJOMILJENIJA SRPSKA POSLASTICA Neizostavni deo svake slavske trpeze
Printscreen youtube

 

Bajadera je pojam portugalskog porekla, od reči bailadeira, a u prevodu znači – plesačica, odnosno javna igračica iz Indije. U Indiji, pojam “dewa – dassis” označava tzv. služavku bogova. Pomenute služavke bogova se od malih nogu uče da služe bogovima, a svaki hram ih ima oko 12 plesačica. Pored pomenutog tumačenja bajadere, izraz se odnosi takođe i na male marame, koje su se u vidu pojaseva stavljale na žensku odeću. Izgledaju providno i svetlucavo, a na sebi su prošarane prugama. Ipak, najčešće tumačenje pojma na našim prostorima se odnosi na vrstu poslastice, tj. kolača.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

View this post on Instagram

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

A post shared by Fini recepti za svaki dan (@recepttura)

SASTOJCI

500 g šećera, 200 ml vode, 200 g mlevenog keksa, 150 g mlevenih oraha ili lešnika, 125 g margarina, 3 štangle čokolade.

 

GLAZURA

3 štangle čokolade, malo margarina ili ulja.

 

PRIPREMA

Šećer i vodu staviti da malo provri, skloniti sa vatre i ostaviti 5 min da se prohladi. Keks i orahe ili lešnike pomešati, preliti  ušpinovanim šećerom i dok je tako vruće dodati margarin i sve dobro sjediniti.

Smesu podeliti na dva dela. Jedan deo ostaje takav kakav je. U drugi deo smese dodati otopljenu čokoladu.

Napraviti jednake pravougaonike od oba dela i staviti svetliji deo preko tamnog dok je smesa još topla. Dobro pritisnuti i ostaviti da se ohladi, pa preliti glazurom.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lidija Abedinović (@lidijine_torte_)

kupus

Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba

Gastronomija

20:00

19 novembar, 2024

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog

Komentari(0)

Loading