Samo na ovaj način se pravi starinski krompir paprikaš: Ručak na kašiku od kojeg podilazi čista milina
Krompir paprikaš je idealan obrok koji greje dušu i telo

Sastojci:
Povrće:
1 crveni luk
1-2 šargarepe
1/2 kom celera (po želji)
1 crvena paprika
4 krompira
1 kašika paradajz pirea
Voda
2-3 lovorova lista
Meso:
Možda vas zanima:

Od ovog paprikaša iz Vojvodine kreće voda niz usta! Toliko je dobar da ćete vrištati, drži sitim danima
Baka nam je podelila recept koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Od ovakvog tradicionalnog paprikaša gore nepca! Svaki put ispadne sve bolji, iznesite ga na sto i popadaće
Bilo da ga volite sa mesom ili bez, ovom jelu nećete odoleti.
Možda vas zanima:

Od ovog paprikaša iz Vojvodine kreće voda niz usta! Toliko je dobar da ćete vrištati, drži sitim danima
Baka nam je podelila recept koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Od ovakvog tradicionalnog paprikaša gore nepca! Svaki put ispadne sve bolji, iznesite ga na sto i popadaće
Bilo da ga volite sa mesom ili bez, ovom jelu nećete odoleti.
Možda vas zanima:

Od ovog paprikaša iz Vojvodine kreće voda niz usta! Toliko je dobar da ćete vrištati, drži sitim danima
Baka nam je podelila recept koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Od ovakvog tradicionalnog paprikaša gore nepca! Svaki put ispadne sve bolji, iznesite ga na sto i popadaće
Bilo da ga volite sa mesom ili bez, ovom jelu nećete odoleti.
4 kom bataka sa karabatakom
1 kom belog mesa
suvi začin
1 kašičica začinske paprike
biber
Malo ulja
Knedle:
2 jaja
5 dobro napunjenih kašika brašna
2 kašike griza
1 dl mineralne vode (može i obična voda)
Priprema:
Iseckajte na kockice luk i prodinstajte ga kratko na malo ulja. Dodajte očišćenu i na kolutove isečenu šargarepu, celer, papriku isečenu na kockice, i lovorov list.
Dok se povrće dinsta, operite meso: odvojite batke od karabataka, a belo meso iseckajte na četvrt. Dodajte meso u dinstano povrće i dinstajte oko 10 minuta ili dok meso ne pobeli.
U međuvremenu, očistite krompir i iseckajte ga na kocke. Dodajte ga mesu, zatim dodajte papriku i suvi začin po želji. Dinstajte još 5 minuta.
Dodajte vrelu vodu, toliko da prekrije sve u šerpi. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri još 10 minuta.
U međuvremenu, pripremite knedle: umutite jaja, dodajte brašno, griz i postepeno dodajte vodu. Ostavite da odstoji dok se paprikaš kuva.
Na kraju, dodajte kašiku paradajz pirea. Knedle vadite viljuškom ili kašikom, kako vam je zgodnije.
Paprikaš je gotov kada se krompir fino gnječi viljuškom, meso se lako odvaja od kostiju, a knedle nabubre i isplivaju na površinu.
Na kraju, pospite sitno seckanim peršunom, a biber dodajte po želji.
(Bakina kuhinja)

Ovo jelo je proglašeno za najbolje iz Srbije: Majstor otkrio tajnu recepta koja ne postoji na internetu
Čuvene mantije deo su specifične kuhinje i iako se prave i u drugim područjima nigde nemaju takav ukus kao u Novom Pazaru

Kuvani paradajz s belim lukom i peršunom: Letnje jelo koje su spremale naše bake
Lagan, osvežavajuć i neodoljivo mirisan, kuvani paradajz s belim lukom i peršunom nekada je bio nezaobilazno jelo u letnjim danima širom Srbije. Danas se retko priprema, ali svaki zalogaj vraća u vreme kada se znalo šta je dobar ručak po vrelom danu.

Dok proključa voda za kafu – sve ste obavili! KAFANSKA PROJARA puna sira umuti se za 5 minuta, a jede u slast danima
Ako ste ljubitelj domaće projare sa sitnim, slanim sirom, ovaj recept za sočno pecivo je nešto što morate da probate.

Hladovina i kašika: Letnja okrepa sa srpske trpeze
Kad bi sunce upržilo, a zapisi pružili najgušću senku, domaćice u srpskim selima posluživale su jednostavna, osvežavajuća jela — ono što rashlađuje telo i veseli dušu.

Meso u ćupu: Zaboravljena tehnika srpskih domaćinstava za čuvanje hrane bez frižidera
Kako su naši preci čuvali meso mesecima bez struje i tehnologije — uz pomoć masti, ćupa i znanja koje traje vekovima.
Komentari(0)