SPECIJALITET GAGE NIKOLIĆA: Starinsko jelo po recepturi legendarnog glumca
Isprobajte recept za stari srpski specijalitet koji je Dragan Nikolić često pravio
Legendarni glumac Dragan Nikolić, znao je da spremi svega nekoliko jela, a zapečeni krompir sa slaninom je bio njegov specijalitet.
Naši stari bake i deke često su to jeli kada nisu imali mogućnosti za više, a za krompir i slaninu se uvek imalo, tako da je ranijih godina ovo jelo bilo redovan obrok srpskih trpeza na selu.
Legendarni glumac ga je obično spremao zimi uz pivo, ali je i leti odličan obrok koji može da se posluži za ručak ili večeru.
Možda vas zanima:

Zaboravljeni sirup od borovih iglica: Prirodni lek koji su Srbi koristili protiv kašlja i “teške krvi”
Recept iz Zlatibora i Golije: zeleni napitak mladih devojaka i starinskog imuniteta

Crna proja za duše mrtvih: Zaboravljeno jelo iz planinskih sela oko Tare
Proja bez masti i mleka, ostavljana na prozoru kao dar duhovima predaka
Možda vas zanima:

Zaboravljeni sirup od borovih iglica: Prirodni lek koji su Srbi koristili protiv kašlja i “teške krvi”
Recept iz Zlatibora i Golije: zeleni napitak mladih devojaka i starinskog imuniteta

Crna proja za duše mrtvih: Zaboravljeno jelo iz planinskih sela oko Tare
Proja bez masti i mleka, ostavljana na prozoru kao dar duhovima predaka
Možda vas zanima:

Zaboravljeni sirup od borovih iglica: Prirodni lek koji su Srbi koristili protiv kašlja i “teške krvi”
Recept iz Zlatibora i Golije: zeleni napitak mladih devojaka i starinskog imuniteta

Crna proja za duše mrtvih: Zaboravljeno jelo iz planinskih sela oko Tare
Proja bez masti i mleka, ostavljana na prozoru kao dar duhovima predaka
Sastojci:
- 3 krompira
- malo kajmaka
- 6 šnita slanine
Priprema:
Nemojte ljuštiti koru krompira, nego ga samo operite i isečite na pola. Stavite u pleh i pecite na 200 stepeni nekih 15 minuta.
Zatim izvadite i stavite preko svakog šnitu slanine, malo kajmaka i vratite da se peče. Po želji možete dodati i neku crvenu papriku.
Kada bude gotov dodajte još malo kajmaka i poslužite uz hladno pivo.
Prijatno!

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas

PORED JAJA, NA USKRŠNJOJ TRPEZI TREBA DA SE NAĐU I OVE NAMIRNICE: Veruje se da donose radost i blagostanje porodici
Ove godine, vernici koji poštuju julijanski kalendar, sutra slave Uskrs - jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Za ovaj praznik koji slavi vaskrsnuće, tj. ponovno rođenje vezuju se lepi običaji, a neki od njih su vezani i za uskršnju trpezu.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Tamjan pogača – zaboravljeni uskrsni hleb koji se ne jede, već "miriše kuću"
Mirisna pogača sa bosiljkom i cvećem, pečena na Veliki petak i čuvana kao zaštita doma

Najbolja uskršnja torta ''Spartak'': Domaćice je godinama prave za veliki praznik - recept sa kojim nema greške
Jedna od najčešćih gosti na uskršnjoj trpezi je svakako slojevita torta ''Spartak''
Komentari(0)