Ovo je tajna originalne srpske domaće supe: Ovako će vam uvek biti jaka, ukusna i zdrava! Oporaviće ceo organizam
Nekada je bilo dobro poznato... Ručak počinje tanjirom vruće domaće supe. Ako biste se rado vratili u ovo doba morate znati koje su tajne pravljenja prave domaće supe.

Nekada nije pitanje ni vremena već su se ljudi odvikli od ove zdrave i korisne navike. Tanjir supe zdravlje znači... Pospešuje probavu, daje hranljive sastojke našem organizmu, leči od mnogih bolesti.
Ako želite da dobijete najbolju domaću supu morate da sledite sledeća pravila:
- Supa se pravi od starije živine ili goveđeg mesa, a ako možete da nađete šuplje goveđe kosti tim bolje. Za čorbe se uvek bira mlado meso, piletina i teletina.
Možda vas zanima:

Ovako su naše bake pravile knedle za supu: Dodajte jedan sastojak, neće se raspadati, a biće meke kao duša
Porodični ručak ne može da se zamisli bez supe, a ona sa knedlama je najlepša

RECEPT KOJI OKREPLJUJE TELO I LEČI BOLESTI! Treba je svaka SRPSKA KUĆA, POSEBNO KAD ZAHLADNI (FOTO)
Domaća supa okrepljuje telo, daje hranljive sastojke našem organizmu, leči od mnogih bolesti
Možda vas zanima:

Ovako su naše bake pravile knedle za supu: Dodajte jedan sastojak, neće se raspadati, a biće meke kao duša
Porodični ručak ne može da se zamisli bez supe, a ona sa knedlama je najlepša

RECEPT KOJI OKREPLJUJE TELO I LEČI BOLESTI! Treba je svaka SRPSKA KUĆA, POSEBNO KAD ZAHLADNI (FOTO)
Domaća supa okrepljuje telo, daje hranljive sastojke našem organizmu, leči od mnogih bolesti
Možda vas zanima:

Ovako su naše bake pravile knedle za supu: Dodajte jedan sastojak, neće se raspadati, a biće meke kao duša
Porodični ručak ne može da se zamisli bez supe, a ona sa knedlama je najlepša

RECEPT KOJI OKREPLJUJE TELO I LEČI BOLESTI! Treba je svaka SRPSKA KUĆA, POSEBNO KAD ZAHLADNI (FOTO)
Domaća supa okrepljuje telo, daje hranljive sastojke našem organizmu, leči od mnogih bolesti
- Da bi supa imala jak ukus potrebno je da meso i zelen stavite u hladnu vodu da se kuvaju. Za blaži ukus supe, a jači mesa stavite ga u vruću vodu i kuvajte.
- Najbolja supa je kad se pomešaju dve vrste mesa, govedina i parče piletine.
- Osim mesa dobru supu ne možemo zamisliti bez povrća kao što je šargarepa, peršunov koren, peršunov list, paškanat, celer, a so i biber stavljate po ukusu.
- Količina mesa zavisi od broja ukućana, a od prilike ide 150 g po osobi.
- Kad se sve stavi u lonac pojačati vatru dok sve ne proključa, a potom poklopiti i pustiti da se kuva oko 1 sat.
-Posebnu aromu domaćoj supi uvek daje crni luk. Očišćenu glavicu prepolovite na pola i blago zapeći direktno na ringli. Tako zapečen luk dodate u šerpu.
- Nikada ne dolivate u supu hladnu vodu, već uvek vruću, pa nastavite proces kuvanja. Da bi sve bilo dobro skuvano potrebno je kuvati bar 2 sata.
- Uvek supu procedite, da biste ostranili parčiće od mesa koji plivaju najčešće po površini šerpe i da vam supa ne bi bila mutna.
- Skuvano povrće i meso procedite i u preručite u drugu posudu, a vodu od kuvanja, to jest supu, začinite biberom i dodajte rezance.
- Kuvano povrće i meso poslužite uz supu, zdravo je i ukusno.
Ukoliko poštujete ove osnove za najbolju domaću supu sigurno ćete postati pravi majstor u pripremi prave domaće supe.

Ovaj uskršnji slatki hleb mora da se nađe na stolu u nedelju! Unosi duh praznika i nestaje u trenu
Ako ne pojedete sve, možete ga držati u kesama i zamrznutog i do tri meseca.

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.


Slani pekmez iz Crne Trave: Zaboravljeno jelo koje spaja šljive, beli luk i začinsko bilje
U planinskim selima jugoistočne Srbije nekada se pripremao neobičan „slani pekmez“ – od kuvanih šljiva, belog luka i divljeg bilja. Bio je dodatak uz kačamak, sir ili suvo meso, a danas ga gotovo niko ne pravi.
Komentari(0)