Nema otrovnijeg povrća od ovog: Prepuno je pesticida, a stalno se kupuje – ovo je važno da znate
Nije nikakva nepoznanica da se voće i povrće tretira pesticidima zato je važno, na šta često upozoravaju stručnjaci, da se adekvatno operu i obrade pre konzumacije.

Švedski naučnici dokazali su da se insekticidi, fungicidi i regulatori rasta biljaka mogu nakupljati u organizmu kako kod odraslih tako i kod dece. Međutim, ako dve nedelje ne konzumiramo hranu kontaminiranu pesticidima, nivo ovih toksina u našem telu opada na nulu. Ovo je razlog zašto je važno izbegavati hranu tretiranu pesticidima.
Zdravlje mozga: U dokumentima iz 2008. godine navodi se da se mnogi pesticidi smatraju neurotoksinima koji mogu uticati na mozak sisara i ljudi. Istraživanja su pokazala snažnu povezanost između izloženosti pesticidima i Parkinsonove bolesti – hroničnog i progresivnog poremećaja pokreta.
U izveštaju iz 2011. godine otkriveno je da glifosat uzrokuje od 60% do 100% zagađenja vazduha. U Evropi je više od 40% podzemnih voda pozitivno na prisustvo glifosata, dok su Nemci ovaj pesticid pronašli u ljudskom urinu. Glifosat je otkriven i u ljudskoj krvi, pa čak i u majčinom mleku.
Možda vas zanima:

Ovo voće koje štiti od vrućine donosi ogromne prednosti: Kad čujete šta sve radi, odmah ćete ga pojesti
Ove namirnice, iako uglavnom voće i povrće, uključuju i jednu možda iznenađujuću stavku

Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove
Sneg koji je ovoga aprila iznenadio stanovnike zapadne Srbije, doneo je nove glavobolje poljoprivrednim proizvođačima, pre svega voćarima, jer su mnoge vrste čak i pre vremena cvetale i krenule da zameću svoj rod, podstaknute toplim i sunčanim vremenom.
Možda vas zanima:

Ovo voće koje štiti od vrućine donosi ogromne prednosti: Kad čujete šta sve radi, odmah ćete ga pojesti
Ove namirnice, iako uglavnom voće i povrće, uključuju i jednu možda iznenađujuću stavku

Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove
Sneg koji je ovoga aprila iznenadio stanovnike zapadne Srbije, doneo je nove glavobolje poljoprivrednim proizvođačima, pre svega voćarima, jer su mnoge vrste čak i pre vremena cvetale i krenule da zameću svoj rod, podstaknute toplim i sunčanim vremenom.
Možda vas zanima:

Ovo voće koje štiti od vrućine donosi ogromne prednosti: Kad čujete šta sve radi, odmah ćete ga pojesti
Ove namirnice, iako uglavnom voće i povrće, uključuju i jednu možda iznenađujuću stavku

Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove
Sneg koji je ovoga aprila iznenadio stanovnike zapadne Srbije, doneo je nove glavobolje poljoprivrednim proizvođačima, pre svega voćarima, jer su mnoge vrste čak i pre vremena cvetale i krenule da zameću svoj rod, podstaknute toplim i sunčanim vremenom.
Zdravlje dece: Deca su osetljivija na toksine nego odrasli. Američka akademija pedijatara upozorila je da je izloženost pesticidima u ranom uzrastu povezana sa rakom kod dece, smanjenom kognitivnom funkcijom i problemima u ponašanju. Istraživanja su pokazala da predškolci izloženi pesticidima imaju slabiju izdržljivost, lošiju koordinaciju oka i ruke, kao i slabije kratkoročno pamćenje u poređenju sa decom koja nisu bila izložena istom nivou toksina.
Kako biste smanjili rizik od ovih oboljenja, preporučuje se da izbegavate kupovinu ovih vrsta povrća, osim ako nisu organski uzgajane ili gajene u vašoj bašti: celer, spanać, paradajz, čeri paradajz, krastavci, paprike.

Domaćice moraju da imaju recept za ovakav starinski kolač: Ukoliko volite orahe ovo je za vas pun pogodak
Lako se sprema, a ukus osvaja.

Kako se sprema belo meso u kajmaku:kafanski specijalitet koji miriše na Srbiju
Na prvi pogled – obična šnicla od belog mesa. Ali kada se utopi u sloj kajmaka i zapeče u rerni, nastaje pravo uživanje. Belo meso u kajmaku je jedno od onih jela koja su od domaćih kuhinja i kafana stigla do statusa gastronomskog simbola, naročito u Šumadiji, na Zlatiboru i u Vojvodini.

Na ovo jelo smo zaboravili, a ukus vraća u detinjstvo: Recept uspeva svima, a ljubitelji krompira će ga obožavati
Nema potrebe za komplikovanim sastojcima ili skupim namirnicama.

Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta

VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Komentari(0)