Nema otrovnijeg povrća od ovog: Prepuno je pesticida, a stalno se kupuje – ovo je važno da znate
Nije nikakva nepoznanica da se voće i povrće tretira pesticidima zato je važno, na šta često upozoravaju stručnjaci, da se adekvatno operu i obrade pre konzumacije.

Švedski naučnici dokazali su da se insekticidi, fungicidi i regulatori rasta biljaka mogu nakupljati u organizmu kako kod odraslih tako i kod dece. Međutim, ako dve nedelje ne konzumiramo hranu kontaminiranu pesticidima, nivo ovih toksina u našem telu opada na nulu. Ovo je razlog zašto je važno izbegavati hranu tretiranu pesticidima.
Zdravlje mozga: U dokumentima iz 2008. godine navodi se da se mnogi pesticidi smatraju neurotoksinima koji mogu uticati na mozak sisara i ljudi. Istraživanja su pokazala snažnu povezanost između izloženosti pesticidima i Parkinsonove bolesti – hroničnog i progresivnog poremećaja pokreta.
U izveštaju iz 2011. godine otkriveno je da glifosat uzrokuje od 60% do 100% zagađenja vazduha. U Evropi je više od 40% podzemnih voda pozitivno na prisustvo glifosata, dok su Nemci ovaj pesticid pronašli u ljudskom urinu. Glifosat je otkriven i u ljudskoj krvi, pa čak i u majčinom mleku.
Možda vas zanima:

Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove
Sneg koji je ovoga aprila iznenadio stanovnike zapadne Srbije, doneo je nove glavobolje poljoprivrednim proizvođačima, pre svega voćarima, jer su mnoge vrste čak i pre vremena cvetale i krenule da zameću svoj rod, podstaknute toplim i sunčanim vremenom.

Čuveni voćar i pčelar iz sela Banjica otkriva kako ispravno upotrebljavati pesticide da srpske voćke ne bi doživele sudbinu breskvi na hrvatskoj granici
Mora se znati prava mera, svako pretiravanje obiće se o glavu
Možda vas zanima:

Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove
Sneg koji je ovoga aprila iznenadio stanovnike zapadne Srbije, doneo je nove glavobolje poljoprivrednim proizvođačima, pre svega voćarima, jer su mnoge vrste čak i pre vremena cvetale i krenule da zameću svoj rod, podstaknute toplim i sunčanim vremenom.

Čuveni voćar i pčelar iz sela Banjica otkriva kako ispravno upotrebljavati pesticide da srpske voćke ne bi doživele sudbinu breskvi na hrvatskoj granici
Mora se znati prava mera, svako pretiravanje obiće se o glavu
Možda vas zanima:

Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove
Sneg koji je ovoga aprila iznenadio stanovnike zapadne Srbije, doneo je nove glavobolje poljoprivrednim proizvođačima, pre svega voćarima, jer su mnoge vrste čak i pre vremena cvetale i krenule da zameću svoj rod, podstaknute toplim i sunčanim vremenom.

Čuveni voćar i pčelar iz sela Banjica otkriva kako ispravno upotrebljavati pesticide da srpske voćke ne bi doživele sudbinu breskvi na hrvatskoj granici
Mora se znati prava mera, svako pretiravanje obiće se o glavu
Zdravlje dece: Deca su osetljivija na toksine nego odrasli. Američka akademija pedijatara upozorila je da je izloženost pesticidima u ranom uzrastu povezana sa rakom kod dece, smanjenom kognitivnom funkcijom i problemima u ponašanju. Istraživanja su pokazala da predškolci izloženi pesticidima imaju slabiju izdržljivost, lošiju koordinaciju oka i ruke, kao i slabije kratkoročno pamćenje u poređenju sa decom koja nisu bila izložena istom nivou toksina.
Kako biste smanjili rizik od ovih oboljenja, preporučuje se da izbegavate kupovinu ovih vrsta povrća, osim ako nisu organski uzgajane ili gajene u vašoj bašti: celer, spanać, paradajz, čeri paradajz, krastavci, paprike.

Sir od ovsenog mleka: Zaboravljeni posni recept iz jugozapadne Srbije
U selima između Sjenice i Prijepolja, žene su u vreme strogog posta pravile sir bez mleka – od ovsenih zrna, vode i soli. Jelo je bilo jeftino, hranljivo i ukusno, a danas ga gotovo niko ne zna.


Slani pekmez iz Crne Trave: Zaboravljeno jelo koje spaja šljive, beli luk i začinsko bilje
U planinskim selima jugoistočne Srbije nekada se pripremao neobičan „slani pekmez“ – od kuvanih šljiva, belog luka i divljeg bilja. Bio je dodatak uz kačamak, sir ili suvo meso, a danas ga gotovo niko ne pravi.

Šumadijska slatka pita sa kvasom: Zaboravljeni recept koji se pravio samo kad se rodi muško dete
Nekada je postojala pita koja se nije pravila iz gladi, već iz radosti – slatka, bogata i simbolična, pripremana samo u najradosnijim trenucima života.

Za ove punjene paprike ne treba mleveno meso: Za 15 minuta imaćete ručak o kojem će se pričati, nemaju konkurenciju
Omiljeno domaće jelo dobilo je novo ruho – i u ovoj varijanti ga jednostavno morate isprobati!
Komentari(0)