Neke konzumiramo svakodnevno: Voće i povrće sa najviše pesticida u 2024. godini
Voće i povrće su ključne komponente zdrave ishrane, ali je jednako važno da budu bezbedni za jelo – što znači da su čisti od prljavštine i pesticida
Izbegavanje voća i povrća koji su najviše tretirani pesticidima je važan korak ka zdravijem životu, a jagode i spanać sadrže najviše otrova.
Voće i povrće su ključne komponente zdrave ishrane, ali je jednako važno da budu bezbedni za jelo – što znači da su čisti od prljavštine i pesticida.
Svake godine od 2004. godine, Radna grupa za životnu sredinu (EVG), neprofitna organizacija koja ima za cilj da učini životnu sredinu zdravijom, rangira neorganske proizvode sa najviše pesticida koje nazivaju „12 prljavih“.
Možda vas zanima:
ZDRAVLJE I OBILJE Evo za šta je sve dobar i kako možete udvostručiti prinos krastavca na potpuno prirodan način
Krastavci su popularna su povrtlarska kultura širom sveta. Veoma su zdravi za ishranu, a naročito ukoliko su organski, bez pesticida.
Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove
Sneg koji je ovoga aprila iznenadio stanovnike zapadne Srbije, doneo je nove glavobolje poljoprivrednim proizvođačima, pre svega voćarima, jer su mnoge vrste čak i pre vremena cvetale i krenule da zameću svoj rod, podstaknute toplim i sunčanim vremenom.
Možda vas zanima:
ZDRAVLJE I OBILJE Evo za šta je sve dobar i kako možete udvostručiti prinos krastavca na potpuno prirodan način
Krastavci su popularna su povrtlarska kultura širom sveta. Veoma su zdravi za ishranu, a naročito ukoliko su organski, bez pesticida.
Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove
Sneg koji je ovoga aprila iznenadio stanovnike zapadne Srbije, doneo je nove glavobolje poljoprivrednim proizvođačima, pre svega voćarima, jer su mnoge vrste čak i pre vremena cvetale i krenule da zameću svoj rod, podstaknute toplim i sunčanim vremenom.
Možda vas zanima:
ZDRAVLJE I OBILJE Evo za šta je sve dobar i kako možete udvostručiti prinos krastavca na potpuno prirodan način
Krastavci su popularna su povrtlarska kultura širom sveta. Veoma su zdravi za ishranu, a naročito ukoliko su organski, bez pesticida.
Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove
Sneg koji je ovoga aprila iznenadio stanovnike zapadne Srbije, doneo je nove glavobolje poljoprivrednim proizvođačima, pre svega voćarima, jer su mnoge vrste čak i pre vremena cvetale i krenule da zameću svoj rod, podstaknute toplim i sunčanim vremenom.
"Ove godine, utvrđeno je da je 75 procenata svih uzorkovanih konvencionalnih svežih proizvoda sadržalo ostatke potencijalno štetnih pesticida“, navodi EVG. "Ali za kod onih koji su ušli u „12 prljavih“, ogromnih 95 procenata uzoraka sadrži pesticide“, prenosi CNBC.
Jagode i spanać ponovo su zauzeli prva dva mesta na ovogodišnjoj listi.
Posebno treba obratiti pažnju i na „veliki skok“ grožđa, koje je prošle godine bilo 8. na listi, a u 2024. je na 4. poziciji.
"Neki pesticidi su u studijama na ljudima povezani sa problemima koji uključuju pobačaje, urođene mane i smetnje u učenju ili razvoju kod dece“, navode Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.
Zato obratite pažnju na kompletnu listu od voća i povrća sa najvećim količinama pesticida u 2024.
"12 prljavih“ u 2024. godini
Jagode
Spanać
Kelj, raštan…
Grožđe
Breskve
Kruške
Nektarine
Jabuke
Babura i ljuta paprika
Trešnje
Borovnice
Boranija
PEČENE PAPRIKE NA VRANJANSKI NAČIN iz kuvara starog 73 godine: Najbolja zimnica sa juga Srbije
Svaki kraj Srbije ima svoje kulinarsko nasleđe, a kada pomislimo na jug, osim pljeskavica, peglanih kobasica i kačkavalja, počasno mesto zauzimaju i paprike. U skladu s tim, Leskovac je zaštitio svoju tradiciju, pa je leskovački ajvar danas poznati brend, a da je ceo jug blagosloven specijalitetima od ovog povrća, svedoči i recept iz kuvara iz 1951. godine - pečene paprike na vranjanski način.
KAČAMAK: Od sirotinjskog jela do čiste egzotike
Kačamak, nekoć poznat kao sirotinjsko jelo, danas se prepoznaje kao izvanredno zdrava hrana. Osnova ovog jela je kukuruzno brašno, a njegova velika prednost je što ne sadrži gluten. Odličan je izbor za doručak .
DOMAĆE VANILICE: Po receptu naših baka
Domaće vanilice su generacijama omiljen kolač jer budi uspomene na detinjstvo. NJihov sočan ukus, a još lepši miris dobitna su kombinacija koja je osvojila mnoga srca.
Gibanica s mladim lukom: Ako nikad niste probali ovo, sad je prilika, vrhunska je zaista
Umesto mladog luka, možete da koristite propržen praziluk
AJVAR SA PLAVIM PATLIDŽANOM: Obnovite gradivo za pripremu zimnice
Da li ste nekada pripremali ajvar na ovaj način?
Komentari(0)