Neke konzumiramo svakodnevno: Voće i povrće sa najviše pesticida u 2024. godini

13:00

Gastronomija 0

Voće i povrće su ključne komponente zdrave ishrane, ali je jednako važno da budu bezbedni za jelo – što znači da su čisti od prljavštine i pesticida

kupovina paradajza
Shutterstock

Izbegavanje voća i povrća koji su najviše tretirani pesticidima je važan korak ka zdravijem životu, a jagode i spanać sadrže najviše otrova.

Voće i povrće su ključne komponente zdrave ishrane, ali je jednako važno da budu bezbedni za jelo – što znači da su čisti od prljavštine i pesticida.

Svake godine od 2004. godine, Radna grupa za životnu sredinu (EVG), neprofitna organizacija koja ima za cilj da učini životnu sredinu zdravijom, rangira neorganske proizvode sa najviše pesticida koje nazivaju „12 prljavih“.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Ove godine, utvrđeno je da je 75 procenata svih uzorkovanih konvencionalnih svežih proizvoda sadržalo ostatke potencijalno štetnih pesticida“, navodi EVG. "Ali za kod onih koji su ušli u „12 prljavih“, ogromnih 95 procenata uzoraka sadrži pesticide“, prenosi CNBC.

Jagode i spanać ponovo su zauzeli prva dva mesta na ovogodišnjoj listi.

Posebno treba obratiti pažnju i na „veliki skok“ grožđa, koje je prošle godine bilo 8. na listi, a u 2024. je na 4. poziciji.

"Neki pesticidi su u studijama na ljudima povezani sa problemima koji uključuju pobačaje, urođene mane i smetnje u učenju ili razvoju kod dece“, navode Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Zato obratite pažnju na kompletnu listu od voća i povrća sa najvećim količinama pesticida u 2024.

"12 prljavih“ u 2024. godini

Jagode
Spanać
Kelj, raštan…
Grožđe
Breskve
Kruške
Nektarine
Jabuke
Babura i ljuta paprika
Trešnje
Borovnice
Boranija

paprike

PEČENE PAPRIKE NA VRANJANSKI NAČIN iz kuvara starog 73 godine: Najbolja zimnica sa juga Srbije

Gastronomija

10:00

13 septembar, 2024

Svaki kraj Srbije ima svoje kulinarsko nasleđe, a kada pomislimo na jug, osim pljeskavica, peglanih kobasica i kačkavalja, počasno mesto zauzimaju i paprike. U skladu s tim, Leskovac je zaštitio svoju tradiciju, pa je leskovački ajvar danas poznati brend, a da je ceo jug blagosloven specijalitetima od ovog povrća, svedoči i recept iz kuvara iz 1951. godine - pečene paprike na vranjanski način.

Komentari(0)

Loading