Ovo je recept za medenjake od pre sto godina: Danima ostaju meki, evo u čemu je caka
Ukoliko ste ljubitelj klasičnih starinskih medenjaka koji sastojcima opravdavaju svoj naziv, isprobajte recept koji odoleva zubu vremena duže od jednog veka

Isprobajte recept koji odoleva zubu vremena duže od jednog veka
Medenjaci su kolač koji se decenijama pravi u kućama širom Srbije. Osnovni sastojci su med, šećer i brašno, a zahvaljujući kombinaciji cimeta i limuna imaju prepoznatljiv ukus. Žumanca koja se dodaju u testo čine da kolačići dugo ostanu meki i sveži.
Donosimo vam recept koji datira iz 1903. godine. Ovaj recept je vremenom modifikovan dodavanjem kupovne smese začina za medenjake, zbog koje i domaći medenjaci liče na fabričke, ali nemaju onu specifičnu teksturu, dok je aroma meda stavljena u drugi plan ili je čak med potpuno izostavljen.
Možda vas zanima:

RECEPT ZA STARINSKE MEDENJAKE: Najlepši biskvit koji se savršeno slaže uz čaj ili kompot
Ovi mekani i slatki medenjaci savršen su desert ili užina tokom zimskih dana

Tradicionalni recept: Srpska popara – ukus detinjstva i jednostavnosti
Popara je tradicionalno srpsko jelo koje osvaja svojom jednostavnošću, ukusom i toplinom, a posebno je draga zbog nostalgije koju budi.
Možda vas zanima:

RECEPT ZA STARINSKE MEDENJAKE: Najlepši biskvit koji se savršeno slaže uz čaj ili kompot
Ovi mekani i slatki medenjaci savršen su desert ili užina tokom zimskih dana

Tradicionalni recept: Srpska popara – ukus detinjstva i jednostavnosti
Popara je tradicionalno srpsko jelo koje osvaja svojom jednostavnošću, ukusom i toplinom, a posebno je draga zbog nostalgije koju budi.
Možda vas zanima:

RECEPT ZA STARINSKE MEDENJAKE: Najlepši biskvit koji se savršeno slaže uz čaj ili kompot
Ovi mekani i slatki medenjaci savršen su desert ili užina tokom zimskih dana

Tradicionalni recept: Srpska popara – ukus detinjstva i jednostavnosti
Popara je tradicionalno srpsko jelo koje osvaja svojom jednostavnošću, ukusom i toplinom, a posebno je draga zbog nostalgije koju budi.
Ukoliko ste ljubitelj klasičnih starinskih medenjaka koji sastojcima opravdavaju svoj naziv, isprobajte recept koji odoleva zubu vremena duže od jednog veka.
Sastojci:
140 g meda (7 kašika)
9 kašika šećera
500 g brašna
4 žumanca
1 kesica praška za pecivo
1 kesica cimeta
1 limun (sok i kora)
Priprema:
U šerpu sipajte med i šećer, pa stavite na ringlu da provri. Kad smesa proključa, skinite šerpu sa ringle, dodajte brašno i sve sjedinite varjačom, pa ostavite da se ohladi. Umutite žumanca sa praškom za pecivo, dodajte cimet, kao i sok od limuna. Izrendajte koricu limuna i dodajte u smesu i sve dobro umesite.
Prebacite testo za medenjake na pobrašnjenu radnu površinu, modlom vadite kolačiće, pa ih ređajte u pleh obložen pek-papirom. Svaki medenjak zasecite nožem po površini, pa pecite kolačiće na 170 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnožutu boju.

Recept za letnju boraniju bez mesa! Sveža, ukusana, lagana kao pero, a 1 satojak u njoj će vam baš ZASITITI
Evo jednog letnjeg recepta za boraniju koji je lagan, osvežavajuć i savršen za tople dane – bez zaprške i bez mesa, ali pun ukusa.+

Domaće krofne po starinskom receptu Mire Banjac: Recept generacijama kruži u njenoj porodici, vredi probati
Možete ih napraviti ne samo u posebnim prilikama već i u onim danima kada želite da se podsetite detinjstva.

Slavonski majstori otkrili tajnu pravog fiš paprikaša! Jedna stvar je ključna - ne smete da propustite
Ako želite da pripremite fiš paprikaš kakav se jede u najboljim slavonskim čardama, pratite ovaj proveren recept.

Punjene paprike sa slaninom, ovaj specijalitet treba probati: Bakin recept nema konkurenciju, prste da poližete
Lako za pripremu, a neodoljivo ukusno.

Sočna baklava sa orasima puna nadeva: Bakin recept kojem apsolutno niko ne može odoleti, odmah zapišite recept
Baklava je odličan izbor kada nam se prijede nešto slatko.
Komentari(0)