Ovo je recept za medenjake od pre sto godina: Danima ostaju meki, evo u čemu je caka
Ukoliko ste ljubitelj klasičnih starinskih medenjaka koji sastojcima opravdavaju svoj naziv, isprobajte recept koji odoleva zubu vremena duže od jednog veka

Isprobajte recept koji odoleva zubu vremena duže od jednog veka
Medenjaci su kolač koji se decenijama pravi u kućama širom Srbije. Osnovni sastojci su med, šećer i brašno, a zahvaljujući kombinaciji cimeta i limuna imaju prepoznatljiv ukus. Žumanca koja se dodaju u testo čine da kolačići dugo ostanu meki i sveži.
Donosimo vam recept koji datira iz 1903. godine. Ovaj recept je vremenom modifikovan dodavanjem kupovne smese začina za medenjake, zbog koje i domaći medenjaci liče na fabričke, ali nemaju onu specifičnu teksturu, dok je aroma meda stavljena u drugi plan ili je čak med potpuno izostavljen.
Možda vas zanima:

RECEPT ZA STARINSKE MEDENJAKE: Najlepši biskvit koji se savršeno slaže uz čaj ili kompot
Ovi mekani i slatki medenjaci savršen su desert ili užina tokom zimskih dana

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.
Možda vas zanima:

RECEPT ZA STARINSKE MEDENJAKE: Najlepši biskvit koji se savršeno slaže uz čaj ili kompot
Ovi mekani i slatki medenjaci savršen su desert ili užina tokom zimskih dana

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.
Možda vas zanima:

RECEPT ZA STARINSKE MEDENJAKE: Najlepši biskvit koji se savršeno slaže uz čaj ili kompot
Ovi mekani i slatki medenjaci savršen su desert ili užina tokom zimskih dana

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.
Ukoliko ste ljubitelj klasičnih starinskih medenjaka koji sastojcima opravdavaju svoj naziv, isprobajte recept koji odoleva zubu vremena duže od jednog veka.
Sastojci:
140 g meda (7 kašika)
9 kašika šećera
500 g brašna
4 žumanca
1 kesica praška za pecivo
1 kesica cimeta
1 limun (sok i kora)
Priprema:
U šerpu sipajte med i šećer, pa stavite na ringlu da provri. Kad smesa proključa, skinite šerpu sa ringle, dodajte brašno i sve sjedinite varjačom, pa ostavite da se ohladi. Umutite žumanca sa praškom za pecivo, dodajte cimet, kao i sok od limuna. Izrendajte koricu limuna i dodajte u smesu i sve dobro umesite.
Prebacite testo za medenjake na pobrašnjenu radnu površinu, modlom vadite kolačiće, pa ih ređajte u pleh obložen pek-papirom. Svaki medenjak zasecite nožem po površini, pa pecite kolačiće na 170 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnožutu boju.

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.

Recept iz manastira: Zaboravljeno jelo koje su monasi spremali uoči velikih praznika, a verovalo se da ga jedu i sveci
Božanska čorba sa suvim šljivama i orasima – posan specijalitet iz Stare Srbije

Posne urmašice od kojih će svima poći voda na usta: Pripremaju se brzo i lako, idealne za Lazarevu subotu
Urmašice su jedne od najvoljenijih kolača koje smo preuzeli iz vremena turske okupacije

Stara jela iz Timoka: Kako se pravi čorba od gloginja – zaboravljena poslastica sa istoka Srbije
Na obroncima Stare planine, žene su nekada kuvane gloginje pretvarale u okrepljujuću čorbu – lekovito, slatko-kiselo jelo koje danas gotovo niko ne pravi.

Neodoljiva krempita bez brašna koja će vas osvojiti: Potrebno vam je nekoliko sastojaka, nema konkurenciju
Ovaj kolač je idealan izbor kada vam se jede nešto slatko, ali nemate mnogo vremena – biće gotov pre nego što završite šolju kafe.
Komentari(0)