Starinska tradicionalna torta sa orasima i čokoladom kojoj je nemoguće odoleti: Idealna za Novu godinu i Božić

Izvor: Teodora Tojagić

13:00

Gastronomija 0

Donosimo vam recept za starinsku tortu sa orasima i čokoladom, koja je idealna za novogodišnje i božićne praznike

torta sa orasima
Printscreen/Youtube

Starinska tradicionalna torta sa orasima i čokoladom, recept za desert bogatog ukusa koji je pogodan za sve prilike i sva slavlja, zadovoljiće svačiji ukus.

Sastojci:

Fil:

750 ml mleka

Možda vas zanima:

6 kašika šećera

Možda vas zanima:

18 gr šećera vanilije

Možda vas zanima:

7 kačika brašna

Možda vas zanima:

250 gr putera

Možda vas zanima:

3 - 4 kašike prah šećera

Možda vas zanima:

250 gr mlevenih oraha

Možda vas zanima:

100 gr čokolade

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kora:

6 jaja
4 kačike čećera
14 kašika mlevenih oraha
1 ½ kašičica prasaka za pecivo
4 kašike bračna
prstohvat soli

Priprema:

Koru peći na 200 stepeni 10-15 minuta. zatim ih nafilovati i ostaviti u frižideru da odstoji. 

Prijatno!

 

 

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Komentari(0)

Loading