Domaća krempita od koje nema bolje: Za tren oka je na vašoj trpezi

Izvor: Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Krempita nikada ne ispada iz mode, a pravo je vreme da se podsetite njenog jednostavnog, ali dobrog ukusa.

krempita
Shutterstock

Ovo je jedan od najpopularnijih deserta na našim prostorima, a ovaj recept će vas uveriti i zašto je to tako.

Sastojci za krempitu:

1 pakovanje lisnatog testa
2 jajeta
litar mleka
2 kesice pudinga od vanile
1 kesica vanilin šećera
oko 100 g brašna
120 g šećera
šećer u prahu za posipanje

Priprema krempite:

Lisnato testo razvuceite na radnoj površini, pa podelite da dobijete dve ravnomerne kore.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Odvojte čašu mleka sa strane, a ostatak stavite da se kuva. U činiju pomešajte ostale sastojke, pa dodajte u mleko.

Mešajte ih dok smesa ne postane skroz gusta, pa stavite u frižider na 20 minuta.

Kore stavite da se zapeku 15 minuta na 200 stepeni.

Jednu koru iskoristite kao bazu, pa je prekrijte svim filom. Preklopite drugom korom, pa onda vratite u frižider da se hladi što duže.

Pospite preko šećer u prahu i servirajte.

Prijatno!

(Telegraf)

 

 

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading