Ovako su domaćice u Jugi spremale krempitu: Ova varijanta kolača priprema se očas posla, a ukus vraća u detinjstvo
Lagan, mirišljav, superkremastog fila, dezert koji je na našim prostorima najpoznatiji kao krempita priprema se vrlo jednostavno i brzo, a uz ovaj recept – još lakše.

Neko ga zove krempita, nego kremšnita, a u svakom slučaju je u pitanju jedan od omiljenih kolača na našim prostorima već decenijama.
Bez obzira na to podeća li vas na uživanje u bakinoj kuhinji ili na vikende u poslastičarnici s roditeljima, ukus krempita vraća u detinjstvo, a ovaj neodoljivi, kremasti dezert priprema se vrlo lako.
Pored klasičnog recepta s pečenjem kora za krempitu, postoji i varijanta s lisnatim testom, koja značajno skraćuje proces, a rezultat je jednako ukusan kolač.
Možda vas zanima:

Recept za čuvenu bledsku krempitu: Kremasta i ukusna, osvojiće svakog sladokusca
Lisnato testo, fin žuti krem od jaja i šlag. Upravo smo u nekoliko reči opisali pravu krempnitu, nezaobilaznu poslasticu na Bledu.

Domaća krempita od koje nema bolje: Za tren oka je na vašoj trpezi
Krempita nikada ne ispada iz mode, a pravo je vreme da se podsetite njenog jednostavnog, ali dobrog ukusa.
Možda vas zanima:

Recept za čuvenu bledsku krempitu: Kremasta i ukusna, osvojiće svakog sladokusca
Lisnato testo, fin žuti krem od jaja i šlag. Upravo smo u nekoliko reči opisali pravu krempnitu, nezaobilaznu poslasticu na Bledu.

Domaća krempita od koje nema bolje: Za tren oka je na vašoj trpezi
Krempita nikada ne ispada iz mode, a pravo je vreme da se podsetite njenog jednostavnog, ali dobrog ukusa.
Možda vas zanima:

Recept za čuvenu bledsku krempitu: Kremasta i ukusna, osvojiće svakog sladokusca
Lisnato testo, fin žuti krem od jaja i šlag. Upravo smo u nekoliko reči opisali pravu krempnitu, nezaobilaznu poslasticu na Bledu.

Domaća krempita od koje nema bolje: Za tren oka je na vašoj trpezi
Krempita nikada ne ispada iz mode, a pravo je vreme da se podsetite njenog jednostavnog, ali dobrog ukusa.
Sastojci:
Možda vas zanima:

Recept za čuvenu bledsku krempitu: Kremasta i ukusna, osvojiće svakog sladokusca
Lisnato testo, fin žuti krem od jaja i šlag. Upravo smo u nekoliko reči opisali pravu krempnitu, nezaobilaznu poslasticu na Bledu.

Domaća krempita od koje nema bolje: Za tren oka je na vašoj trpezi
Krempita nikada ne ispada iz mode, a pravo je vreme da se podsetite njenog jednostavnog, ali dobrog ukusa.
Možda vas zanima:

Recept za čuvenu bledsku krempitu: Kremasta i ukusna, osvojiće svakog sladokusca
Lisnato testo, fin žuti krem od jaja i šlag. Upravo smo u nekoliko reči opisali pravu krempnitu, nezaobilaznu poslasticu na Bledu.

Domaća krempita od koje nema bolje: Za tren oka je na vašoj trpezi
Krempita nikada ne ispada iz mode, a pravo je vreme da se podsetite njenog jednostavnog, ali dobrog ukusa.
1 pakovanje lisnatog testa (oko 450 g, tj. 2 lista)
10 velikih jaja
3 šolje punomasnog mleka
1 šolja slatke pavlake za šlag
2-1/2 šolje šećera
5 kesica vanilin šećera ili 1 kašika ekstrakta vanile
3/4 šolje gustina
2 kesice želatina (oko 20g)
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni i odmrznite lisnato testo tako da se lako može razvući.
Pecite rastegnuto lisnato testo oko 8-10 minuta ili dok ne porumeni.
Ispecite drugi list. Ostavite da se ohladi.
Odvoite jaja: belanca stavite u jednu, a žumanca u drugu posudu.
Dodajte 1 šolju mleka i gustin u žumanca i dobro promešajte.
U odvojenoj, maloj posudi pomešajte želatin s 3 kašike vode.
U veći lonac sipajte preostale dve šolje mleka i slatke pavlake, dodajte 2 šolje šećera, vanilu i sve kuvajte dok ne provri.
Zatim dodajte mešavinu žumanaca, neprestano mešajući dok se ne zgusne (oko 1 minut).
Prebacite u veliku posudu i dodajte želatin. Mešajte žicom dok se želatin potpuno ne rastopi.
Stavite plastičnu foliju direktno na fil da sprečite stvaranje kore na vrhu i ostavite da se samo malo ohladi.
Кada je film mlak počnite da miksate belanca. Postepeno dodajte preostalu polovinu šolje šećera i mešajte dok ne dobijete čvrst sneg. Dodajte belance u fil malo po malo i dobro promešajte posle svakog dodavanja.
Stavite jedan list pečenog lisnatog testa na dno pleha. Prelijte filom.
Isecite još jedan list na 12 kvadrata i poređajte ih preko fila. Ostavite da ostoji u frižideru najmanje 8 sati.
Potom pospite šećerom u prahu pre serviranja i isecite na kocke.

Ovaj uskršnji slatki hleb mora da se nađe na stolu u nedelju! Unosi duh praznika i nestaje u trenu
Ako ne pojedete sve, možete ga držati u kesama i zamrznutog i do tri meseca.

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Sir od ovsenog mleka: Zaboravljeni posni recept iz jugozapadne Srbije
U selima između Sjenice i Prijepolja, žene su u vreme strogog posta pravile sir bez mleka – od ovsenih zrna, vode i soli. Jelo je bilo jeftino, hranljivo i ukusno, a danas ga gotovo niko ne zna.

Komentari(0)