Ovako su domaćice u Jugi spremale krempitu: Ova varijanta kolača priprema se očas posla, a ukus vraća u detinjstvo
Lagan, mirišljav, superkremastog fila, dezert koji je na našim prostorima najpoznatiji kao krempita priprema se vrlo jednostavno i brzo, a uz ovaj recept – još lakše.

Neko ga zove krempita, nego kremšnita, a u svakom slučaju je u pitanju jedan od omiljenih kolača na našim prostorima već decenijama.
Bez obzira na to podeća li vas na uživanje u bakinoj kuhinji ili na vikende u poslastičarnici s roditeljima, ukus krempita vraća u detinjstvo, a ovaj neodoljivi, kremasti dezert priprema se vrlo lako.
Pored klasičnog recepta s pečenjem kora za krempitu, postoji i varijanta s lisnatim testom, koja značajno skraćuje proces, a rezultat je jednako ukusan kolač.
Možda vas zanima:

Recept za čuvenu bledsku krempitu: Kremasta i ukusna, osvojiće svakog sladokusca
Lisnato testo, fin žuti krem od jaja i šlag. Upravo smo u nekoliko reči opisali pravu krempnitu, nezaobilaznu poslasticu na Bledu.

Domaća krempita od koje nema bolje: Za tren oka je na vašoj trpezi
Krempita nikada ne ispada iz mode, a pravo je vreme da se podsetite njenog jednostavnog, ali dobrog ukusa.
Možda vas zanima:

Recept za čuvenu bledsku krempitu: Kremasta i ukusna, osvojiće svakog sladokusca
Lisnato testo, fin žuti krem od jaja i šlag. Upravo smo u nekoliko reči opisali pravu krempnitu, nezaobilaznu poslasticu na Bledu.

Domaća krempita od koje nema bolje: Za tren oka je na vašoj trpezi
Krempita nikada ne ispada iz mode, a pravo je vreme da se podsetite njenog jednostavnog, ali dobrog ukusa.
Možda vas zanima:

Recept za čuvenu bledsku krempitu: Kremasta i ukusna, osvojiće svakog sladokusca
Lisnato testo, fin žuti krem od jaja i šlag. Upravo smo u nekoliko reči opisali pravu krempnitu, nezaobilaznu poslasticu na Bledu.

Domaća krempita od koje nema bolje: Za tren oka je na vašoj trpezi
Krempita nikada ne ispada iz mode, a pravo je vreme da se podsetite njenog jednostavnog, ali dobrog ukusa.
Sastojci:
Možda vas zanima:

Recept za čuvenu bledsku krempitu: Kremasta i ukusna, osvojiće svakog sladokusca
Lisnato testo, fin žuti krem od jaja i šlag. Upravo smo u nekoliko reči opisali pravu krempnitu, nezaobilaznu poslasticu na Bledu.

Domaća krempita od koje nema bolje: Za tren oka je na vašoj trpezi
Krempita nikada ne ispada iz mode, a pravo je vreme da se podsetite njenog jednostavnog, ali dobrog ukusa.
Možda vas zanima:

Recept za čuvenu bledsku krempitu: Kremasta i ukusna, osvojiće svakog sladokusca
Lisnato testo, fin žuti krem od jaja i šlag. Upravo smo u nekoliko reči opisali pravu krempnitu, nezaobilaznu poslasticu na Bledu.

Domaća krempita od koje nema bolje: Za tren oka je na vašoj trpezi
Krempita nikada ne ispada iz mode, a pravo je vreme da se podsetite njenog jednostavnog, ali dobrog ukusa.
1 pakovanje lisnatog testa (oko 450 g, tj. 2 lista)
10 velikih jaja
3 šolje punomasnog mleka
1 šolja slatke pavlake za šlag
2-1/2 šolje šećera
5 kesica vanilin šećera ili 1 kašika ekstrakta vanile
3/4 šolje gustina
2 kesice želatina (oko 20g)
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni i odmrznite lisnato testo tako da se lako može razvući.
Oklagijom razvucite list lisnatog testa.
Pecite rastegnuto lisnato testo oko 8-10 minuta ili dok ne porumeni.
Ispecite drugi list. Ostavite da se ohladi.
Odvoite jaja: belanca stavite u jednu, a žumanca u drugu posudu.
Dodajte 1 šolju mleka i gustin u žumanca i dobro promešajte.
U odvojenoj, maloj posudi pomešajte želatin s 3 kašike vode.
U veći lonac sipajte preostale dve šolje mleka i slatke pavlake, dodajte 2 šolje šećera, vanilu i sve kuvajte dok ne provri.
Zatim dodajte mešavinu žumanaca, neprestano mešajući dok se ne zgusne (oko 1 minut).
Prebacite u veliku posudu i dodajte želatin. Mešajte žicom dok se želatin potpuno ne rastopi.
Stavite plastičnu foliju direktno na fil da sprečite stvaranje kore na vrhu i ostavite da se samo malo ohladi.
Кada je film mlak počnite da miksate belanca. Postepeno dodajte preostalu polovinu šolje šećera i mešajte dok ne dobijete čvrst sneg. Dodajte belance u fil malo po malo i dobro promešajte posle svakog dodavanja.
Stavite jedan list pečenog lisnatog testa na dno pleha. Prelijte filom.
Isecite još jedan list na 12 kvadrata i poređajte ih preko fila. Ostavite da ostoji u frižideru najmanje 8 sati.
Potom pospite šećerom u prahu pre serviranja i isecite na kocke.

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.
Komentari(0)