Recept za čuvenu bledsku krempitu: Kremasta i ukusna, osvojiće svakog sladokusca
Lisnato testo, fin žuti krem od jaja i šlag. Upravo smo u nekoliko reči opisali pravu krempnitu, nezaobilaznu poslasticu na Bledu.

Krempita može postati još kremastija ako joj dodate fini, velikodušni sloj slatke pavlake, a tek onda poklopite hrskavom korom, piše Punkufer.hr.
Sastojci:
Za krem:
7 jaja
Možda vas zanima:

Ovako su domaćice u Jugi spremale krempitu: Ova varijanta kolača priprema se očas posla, a ukus vraća u detinjstvo
Lagan, mirišljav, superkremastog fila, dezert koji je na našim prostorima najpoznatiji kao krempita priprema se vrlo jednostavno i brzo, a uz ovaj recept – još lakše.

Domaća krempita od koje nema bolje: Za tren oka je na vašoj trpezi
Krempita nikada ne ispada iz mode, a pravo je vreme da se podsetite njenog jednostavnog, ali dobrog ukusa.
Možda vas zanima:

Ovako su domaćice u Jugi spremale krempitu: Ova varijanta kolača priprema se očas posla, a ukus vraća u detinjstvo
Lagan, mirišljav, superkremastog fila, dezert koji je na našim prostorima najpoznatiji kao krempita priprema se vrlo jednostavno i brzo, a uz ovaj recept – još lakše.

Domaća krempita od koje nema bolje: Za tren oka je na vašoj trpezi
Krempita nikada ne ispada iz mode, a pravo je vreme da se podsetite njenog jednostavnog, ali dobrog ukusa.
Možda vas zanima:

Ovako su domaćice u Jugi spremale krempitu: Ova varijanta kolača priprema se očas posla, a ukus vraća u detinjstvo
Lagan, mirišljav, superkremastog fila, dezert koji je na našim prostorima najpoznatiji kao krempita priprema se vrlo jednostavno i brzo, a uz ovaj recept – još lakše.

Domaća krempita od koje nema bolje: Za tren oka je na vašoj trpezi
Krempita nikada ne ispada iz mode, a pravo je vreme da se podsetite njenog jednostavnog, ali dobrog ukusa.
350 grama šećera
1 vanilin šećer
220 grama brašna
1,5 l mleka
500 ml slatke pavlake
sok 1 limuna
3 kašike ruma
Za posipanje:
šećer u prahu
Priprema:
Pripremite kore za krempite ili uvaljajte lisnato testo, pa ga ispecite u rerni, te ga pustite da se potpuno ohladi i presecite na pola. Razdvojite belance od žumanca, pa žumancima dodajte polovinu od ukupnog šećera (175 g).
U drugoj posudi umutite belance pa im pred kraj mućenja polako dodajte ostatak šećera (175 grama).
Umutite žumance sa šećerom, vanilin šećerom, rumom i limunovim sokom.
Dodajte mu brašno i oko 200 ml od ukupne količine mleka.
U dubljoj posudi nek provri ostatak mleka pa ga sklonite s vatre i uz stalno mešanje ulijte smesu sa žumancima.
Vratite na vatru i kuvajte oko 10 minuta, uz stalno mešanje, kako biste dobili gusti slastkasti krem.
U vruć krem pažljivo umutite belance.
Koru za krempitu položite u dublji pleh za pečenje, pa na nju sipajte kuvani krem, poravnajte i pustite da se potpuno ohladi.
Na ohlađeni krem dodajte umućenu slatku pavlaku, ravnomerno razmažite i prekrijte drugom korom za krempite koju ste iseckali na komade.
Oštrim nožem isecite sve krempite pa ih pospite šećerom u prahu.

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.

Recept iz manastira: Zaboravljeno jelo koje su monasi spremali uoči velikih praznika, a verovalo se da ga jedu i sveci
Božanska čorba sa suvim šljivama i orasima – posan specijalitet iz Stare Srbije

Posne urmašice od kojih će svima poći voda na usta: Pripremaju se brzo i lako, idealne za Lazarevu subotu
Urmašice su jedne od najvoljenijih kolača koje smo preuzeli iz vremena turske okupacije

Stara jela iz Timoka: Kako se pravi čorba od gloginja – zaboravljena poslastica sa istoka Srbije
Na obroncima Stare planine, žene su nekada kuvane gloginje pretvarale u okrepljujuću čorbu – lekovito, slatko-kiselo jelo koje danas gotovo niko ne pravi.

Neodoljiva krempita bez brašna koja će vas osvojiti: Potrebno vam je nekoliko sastojaka, nema konkurenciju
Ovaj kolač je idealan izbor kada vam se jede nešto slatko, ali nemate mnogo vremena – biće gotov pre nego što završite šolju kafe.
Komentari(0)