Recept za čuvenu bledsku krempitu: Kremasta i ukusna, osvojiće svakog sladokusca
Lisnato testo, fin žuti krem od jaja i šlag. Upravo smo u nekoliko reči opisali pravu krempnitu, nezaobilaznu poslasticu na Bledu.

Krempita može postati još kremastija ako joj dodate fini, velikodušni sloj slatke pavlake, a tek onda poklopite hrskavom korom, piše Punkufer.hr.
Sastojci:
Za krem:
7 jaja
Možda vas zanima:

Ovako su domaćice u Jugi spremale krempitu: Ova varijanta kolača priprema se očas posla, a ukus vraća u detinjstvo
Lagan, mirišljav, superkremastog fila, dezert koji je na našim prostorima najpoznatiji kao krempita priprema se vrlo jednostavno i brzo, a uz ovaj recept – još lakše.

Domaća krempita od koje nema bolje: Za tren oka je na vašoj trpezi
Krempita nikada ne ispada iz mode, a pravo je vreme da se podsetite njenog jednostavnog, ali dobrog ukusa.
Možda vas zanima:

Ovako su domaćice u Jugi spremale krempitu: Ova varijanta kolača priprema se očas posla, a ukus vraća u detinjstvo
Lagan, mirišljav, superkremastog fila, dezert koji je na našim prostorima najpoznatiji kao krempita priprema se vrlo jednostavno i brzo, a uz ovaj recept – još lakše.

Domaća krempita od koje nema bolje: Za tren oka je na vašoj trpezi
Krempita nikada ne ispada iz mode, a pravo je vreme da se podsetite njenog jednostavnog, ali dobrog ukusa.
Možda vas zanima:

Ovako su domaćice u Jugi spremale krempitu: Ova varijanta kolača priprema se očas posla, a ukus vraća u detinjstvo
Lagan, mirišljav, superkremastog fila, dezert koji je na našim prostorima najpoznatiji kao krempita priprema se vrlo jednostavno i brzo, a uz ovaj recept – još lakše.

Domaća krempita od koje nema bolje: Za tren oka je na vašoj trpezi
Krempita nikada ne ispada iz mode, a pravo je vreme da se podsetite njenog jednostavnog, ali dobrog ukusa.
350 grama šećera
1 vanilin šećer
220 grama brašna
1,5 l mleka
500 ml slatke pavlake
sok 1 limuna
3 kašike ruma
Za posipanje:
šećer u prahu
Priprema:
Pripremite kore za krempite ili uvaljajte lisnato testo, pa ga ispecite u rerni, te ga pustite da se potpuno ohladi i presecite na pola. Razdvojite belance od žumanca, pa žumancima dodajte polovinu od ukupnog šećera (175 g).
U drugoj posudi umutite belance pa im pred kraj mućenja polako dodajte ostatak šećera (175 grama).
Umutite žumance sa šećerom, vanilin šećerom, rumom i limunovim sokom.
Dodajte mu brašno i oko 200 ml od ukupne količine mleka.
U dubljoj posudi nek provri ostatak mleka pa ga sklonite s vatre i uz stalno mešanje ulijte smesu sa žumancima.
Vratite na vatru i kuvajte oko 10 minuta, uz stalno mešanje, kako biste dobili gusti slastkasti krem.
U vruć krem pažljivo umutite belance.
Koru za krempitu položite u dublji pleh za pečenje, pa na nju sipajte kuvani krem, poravnajte i pustite da se potpuno ohladi.
Na ohlađeni krem dodajte umućenu slatku pavlaku, ravnomerno razmažite i prekrijte drugom korom za krempite koju ste iseckali na komade.
Oštrim nožem isecite sve krempite pa ih pospite šećerom u prahu.
Pravi, starinski doručak: Svi su zaboravili ovo jelo, a toliko je ukusno i izdašno – daje energiju za skoro ceo dan
Filija se može servirati i topla i hladna

U smesu za proju uvek dodajte 2 tajna sastojka: Neće se mrviti i duže će ostati sočna i sveža
Proja je starinsko jelo koje se sprema jednostavno i od jeftinih sastojaka

Ova teleća čorba je Srbima najomiljenija! Stvorena za svečane prilike, istovremeno greje telo i dušu
Savršena je za svečane prilike.

STARINSKI RECEPT ZA DžEM OD JAGODA: Evo kako su ga pripremale naše bake
Jagode su već pri kraju, a ako imate mogućnost da napravite ukusne džemove ili slatko sada je pravo vreme da to uradite

Starinske oblande od samo 4 sastojka vraćaju u detinjstvo: Preukusan kolač koji se generacijama obožava
Najlepše oblande se prave od samo 4 sastojka i naše bake su ih pravile gotovo svakog vikenda
Komentari(0)