Recept za starinski podvarak malo ko zna: Meso se topi kao puter, a kupus samo krcka

11:00

Gastronomija 0

Podvarak je jedno od onih jela koje uvek podseća na zimu i toplinu doma

podvarak sa suvim šljivama
Shutterstock

Malo ko ima recept za baš ovakav podvarak – najbolji je na svetu, idealan ručak za vikend!

Podvarak je jedno od onih jela koje uvek podseća na zimu i toplinu doma, idealno za porodični nedeljni ručak. Sočan kiseli kupus, pažljivo ukrčkan i zapečen sa svinjskim mesom i suvom slaninom, uz dodatak začina, čini ovo jelo ne samo ukusnim, već i energičnim saveznikom za hladne dane. Njegova bogata aroma i izdašnost čine ga sjajnim izborom i za svečane prilike, poput prazničnog ručka ili raskošne večere.

Podvarak pruža bezbroj mogućnosti – možete ga pripremiti sa različitim vrstama mesa ili čak u vegetarijanskoj verziji, od kiselog ili svežeg kupusa, sa dodatkom paradajz pirea, ajvara ili bez njih. Danas vam donosimo recept koji sakuplja sve najbolje osobine ovog tradicionalnog jela, a koji smo pronašli na sajtu Punkufer.hr, prenosi danas.rs.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Isprobajte ga i prepustite se njegovim ukusima – nećete se pokajati!

Sastojci:

– 1 kg kiselog kupusa

– 500 g svinjetine, srednje masne

– 250 g suve slanine

– 4 ljubičasta luka

– 1 praziluk

– 2 kašika slatke aleve paprike

– 4 čena belog luka

– 2 kašika ajvara

– 2 lovorova lista

– suncokretovo ulje

– so, po ukusu

– sveže mleveni biber, po ukusu

Priprema:

Isecite luk i praziluk, pa ih podelite na dva dela i ubacite u dve šerpe u koje ćete dodati malo ulja. U jednoj šerpi na luku ispržite svinjsko meso (isečeno na kocke ili šnicle) i slaninu isečenu na režnjeve, a u drugoj šerpi dinstajte narendani ili sitno iseckani kiseli kupus, koji ste pre toga oprali i dobro ocedili.

Nakon što ga prodinstate 10-ak min, dolijte pola čaše vode i dinstajte ga još oko pola sata, pa umešajte ajvar i začine. Pomešajte dinstani kupus sa prženim mesom i prebacite u pleh za pečenje ili u pekač. Pecite podvarak 30 min u rerni zagrejanoj na 200°c.

Poslužite topao i uživajte!

Prijatno i javite nam kako vam se dopao recept!

šaran

Nesvakidašnji posni delikates, Čačani oduševljeni: Kuvar Goran u ribarnici pravi čips od šarana

Gastronomija

15:00

20 decembar, 2024

Veliki broj Srba danas slavi, ali takođe veliki broj ide u goste. Sveti Nikola jedna je od najrasprotranjenijih slava u našoj zemlji, a ono što je nepisano pravilo jeste da je slavska trpeza posna. Na meniju nikako nisu pečenje, čvarci i ruska salata već riba, povrće i posni kolači. Kako bi trpeza bila bogata, u jednoj ribarnci u Čačku osmislili su nesvakdašnji specijalitet – čips od šarana.

Komentari(0)

Loading