Recept za starinski podvarak malo ko zna: Meso se topi kao puter, a kupus samo krcka
Podvarak je jedno od onih jela koje uvek podseća na zimu i toplinu doma

Malo ko ima recept za baš ovakav podvarak – najbolji je na svetu, idealan ručak za vikend!
Podvarak je jedno od onih jela koje uvek podseća na zimu i toplinu doma, idealno za porodični nedeljni ručak. Sočan kiseli kupus, pažljivo ukrčkan i zapečen sa svinjskim mesom i suvom slaninom, uz dodatak začina, čini ovo jelo ne samo ukusnim, već i energičnim saveznikom za hladne dane. Njegova bogata aroma i izdašnost čine ga sjajnim izborom i za svečane prilike, poput prazničnog ručka ili raskošne večere.
Podvarak pruža bezbroj mogućnosti – možete ga pripremiti sa različitim vrstama mesa ili čak u vegetarijanskoj verziji, od kiselog ili svežeg kupusa, sa dodatkom paradajz pirea, ajvara ili bez njih. Danas vam donosimo recept koji sakuplja sve najbolje osobine ovog tradicionalnog jela, a koji smo pronašli na sajtu Punkufer.hr, prenosi danas.rs.
Možda vas zanima:

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Možda vas zanima:

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Možda vas zanima:

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Isprobajte ga i prepustite se njegovim ukusima – nećete se pokajati!
Sastojci:
– 1 kg kiselog kupusa
– 500 g svinjetine, srednje masne
– 250 g suve slanine
– 4 ljubičasta luka
– 1 praziluk
– 2 kašika slatke aleve paprike
– 4 čena belog luka
– 2 kašika ajvara
– 2 lovorova lista
– suncokretovo ulje
– so, po ukusu
– sveže mleveni biber, po ukusu
Priprema:
Isecite luk i praziluk, pa ih podelite na dva dela i ubacite u dve šerpe u koje ćete dodati malo ulja. U jednoj šerpi na luku ispržite svinjsko meso (isečeno na kocke ili šnicle) i slaninu isečenu na režnjeve, a u drugoj šerpi dinstajte narendani ili sitno iseckani kiseli kupus, koji ste pre toga oprali i dobro ocedili.
Nakon što ga prodinstate 10-ak min, dolijte pola čaše vode i dinstajte ga još oko pola sata, pa umešajte ajvar i začine. Pomešajte dinstani kupus sa prženim mesom i prebacite u pleh za pečenje ili u pekač. Pecite podvarak 30 min u rerni zagrejanoj na 200°c.
Poslužite topao i uživajte!
Prijatno i javite nam kako vam se dopao recept!

Ko proba pitu s makom po receptu Suzane Mančić neće se pokajati: Bolja je od svake štrudle, osvaja ukusom i mirisom
Recept za ovu ukusnu poslasticu kojoj malo ko može odoleti.

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Recept za domaću supu zlata vredan: Jedan sastojak je ključan, spremaćete je svaki drugi dan
Samo jedna namirnica koja može potpuno da podigne njen ukus.

TAJNA JELA KOЈE LEČI GROFICA: Recept za Pposni pasulj koji su monasi Fruške Gore kuvali u kazanima i zašto je najbolji za zimu
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju. Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.

BAKIN KOLAČ JE POSLASTICA NA KOJOJ SU ODRASTALE MNOGE GENERACIJE NA NAŠIM PROSTORIMA: Evo kako se sprema ovaj zaboravljeni dezert
Bakin kolač je dugi niz godina bio jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima.
Komentari(0)