NAMAZ OD SVINJSKIH BOMBONA Kako se sprema pašteta od čvaraka
Znamo da nisu baš najzdraviji, ali ne možemo da im odolimo.

Čvarci su za skoro svakog „guilty pleasure“. Znamo da nisu baš najzdraviji, ali ne možemo da im odolimo, bilo da su obični čvarci, tzv. bombone od svinje, ili usitnjeni, duvan čvarci.
Ono što je najzanimljivije kod čvaraka je to što se mogu kombinovati, tako imamo pogačice sa čvarcima, omlet sa čvarcima, ali i namaz od čvaraka, pašteta od čvaraka. Paštetu od čvaraka spremaju u Vojvodini, ali razne kombinacije sa sastojcima i strukturom čvaraka postoje i južno od Save i Dunava.
Možda vas zanima:

Vojvođanski paprikaš sa rezancima je pravo starinsko zimsko jelo na kašiku: Ručak koji se ne zaboravlja
Naš današnji predlog za ručak je vojvođanski specijalitet - paprikaš sa rezancima

Od ovog paprikaša iz Vojvodine kreće voda niz usta! Toliko je dobar da ćete vrištati, drži sitim danima
Baka nam je podelila recept koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
SASTOJCI :
- 100gr čvaraka
- 2 jaja
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 2 kisela krastavčića
- 1 kašičica majoneza
- 1 kašičica senfa
- limun, so, biber
POSTUPAK :
Samleti čvarke, skuvati jaja i iseckati.


Recept za posne čupavce: Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati sveži
Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati svež

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari(0)