KREMASTI SIR Tradicionalno jelo Lužničkog kraja

M. M.

18:00

Gastronomija 0

Nije ni sir ni kajmak ni pavlaka, a ukusnija je od njih.

KREMASTI SIR Tradicionalno jelo Lužničkog kraja
Printscreen youtube

 

Vurda je tradicionalni i specifičan mlečni proizvod koji se proizvodi u Lužničkom kraju, tj. okolini Babušnice. Vurda je visokog kvaliteta, a najsličnija je pavlaci.

U našim krajevim obično postoje dve vrste. Sveža ili mlada se konzumira odmah nakon ceđenja kiselog mleka, a stara stoji 3 do 4 nedelje i obično je slažu sa paprikama da bi dobila kiselkast ukus.

Vurdu ne možete da kupite u marketima, ali moguće je da je nabavite  u nekim lokalnim prodavnicama ili u seoskim domaćinstvima. Međutim, možete je napraviti i sami.

Vurda se pravi od mleka, neki kažu isključivo kravljeg. Poznato je da uspeva i od ovčjeg i kozjeg, samo ona lakše zagore prilikom kuvanja jer su gušća pa zahtevaju mnogo više strpljenja i pažnje. Nema preciznih mera u recepturi. Tamošnje domaćice bi rekle: „s’ prilike“.

Za vurdu je potrebno:

  • mleko
  • nekoliko kašika potkvasa (kiselog mleka ostavljenog od prethodne ture vurde) i
  • so
  • Opciono, pogotovo ako se želi ubrzati proces vrenja i malo kiselkastiji ukus, poželjno je da paprika bude malo prosušena.

Printscreen youtube

 

Priprema vurde:

    • Za kilogram vurde potrebno je 6 litara mleka.
    • Mleko je potrebno skuvati u većoj šerpi jer bi trebalo da vri još dva-tri minuta nakon što provri.
    • Kada se mleko prohladi i bude jedva toplo, dodati mu potkvas.
    • Sipati mleko u cedilo (čistu belu retku krpu), zavezati krajeve cedila i okačiti (recimo o oklagiju stavljenu na duboki lonac, da visi) kako bi iscurila sva tečnost.
    • Dobijeno kiselo mleko sipati u šerpu. Sadržaj ne sme da se trese kada se šerpa protrese, što je dokaz da je kiselo mleko dobro oceđeno.
    • Dodati so. Domaćice određuju količinu na osnovu iskustva i mere je šakama. Neiskusne mogu tokom dodavanja soli probati kiselo mleko. Ovo je neka vrsta poluproizvoda, takozvana presna vurda, koja može odmah da se jede. Ali još nije ono pravo.
    • Kiselo mleko sipati u čistu posudu, prethodno ispranu vrelom vodom. Ranije se stavljalo u zemljane lonce i drvene čabrice ili buriće, a danas u plastične kofe i kofice, zavisno od količine.
    • Na kraju posudu prekriti suvom čistom belom krpom, pritisnuti kamenom koji je prethodno dobro opran i ispran vrelom vodom i ostaviti da stoji tri do četiri nedelje, da prevri.
    • U stvari, proces vrenja se kod vurde nikada ne završava, ali ona stajanjem dobija bolji ukus.
    • Oni koji žele da ubrzaju proces vrenja, ali i da vurda dobije kiselkastiji ukus, prilikom stavljanja kiselog mleka u kantice dodaju joj i papriku koja mora da bude potpuno zdrava („nemanosana“).
    • Na sloj kiselog mleka oko 10 cm debljine staviti opranu i obrisanu papriku kojoj je isečena drška tako da ostane samo krajičak. Svaka paprika se prethodno umoči u so s jedne strane.
    • Paprike ređati tako da između njih ostane razmak koji se popunjava kiselim mlekom.
    • Preko paprika sipati kiselo mleko i tako ređati sve dok ima materijala. Poslednji sloj je kiselo mleko.
    • Prekriti krpom, pritisnuti kamenom i ostaviti da odstoji nedelju dana.

(IZVOR: agromedia.rs)

Komentari(0)

Loading