PRAVO IZ BAKINE RERNE Polizaćete tepsiju kada probate kolač sa slatkim iz tegle, ukus vraća u detinjstvo (FOTO)

Aleksandar Stanojevic

12:00

Gastronomija 0

Kolač od slatkog iz tegle vratiće vas u detinjstvo.

PRAVO IZ BAKINE RERNE Polizaćete tepsiju kada probate kolač sa slatkim iz tegle, ukus vraća u detinjstvo (FOTO)

Izaberite bilo koje slatko i uživajte u srpskoj fuziji ukusa.

Potrebno je:

Mere šolja od 200 gr.

3 jaja

100 gr šećera

1 šolja brašna

1 šolja griza

1 šolja jogurta

1/2 šolje ulja maslinovog

1 prašak za pecivo

korica limuna

100 gr suvog groždja u rumu

slatko iz tegle (bilo koje)

Priprema

Umutiti jaja sa šećerom dodati brašno i griz za praškom za pecivo prosejano. Dodati ulje, jogurt, suvo groždje, limun korica i sve polako izmešati.

Pleh 22 cm podmazati i pobrašnjiviti pa sipati  testo i poravnati. Povaditi voće iz slatkog i poredjati po testu i pritisnuti  da padne na dno.

Peći na 190 stepeni C oko 50 minuta.

Posuti vanilin šećerom i prah šećerom po želji.

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Komentari(0)

Loading