Jagnjeće sarmice bile su omiljeno jelo Ive Andrića: Naš nobelovac često je uživao u ovom gurmanluku u Sokobanji, a obavezno ga je jeo sa ovčijim mlekom
Nobelovac i legenda srpske književnosti Ivo Andrić bio je redovan gost hotela "Moravica" u Sokobanji, čiji je apartman 144 na drugom spratu sada spomen soba
Nobelovac i legenda srpske književnosti Ivo Andrić bio je redovan gost hotela "Moravica" u Sokobanji, čiji je apartman 144 na drugom spratu sada spomen soba, a ostao je zapamćen i kao veliki gurman.
Jedno od omiljenih specijaliteta bile su mu jagnjeće sarmice koje je u slast jeo sa domaćim ovčijim kiselim mlekom, bez kojeg nije započinjao ni jedan obrok. Dalje u tekstu ostavljamo vam recept za ovaj gurmanluk.
Potrebno:
- 1 kg jagnjećih iznutrica (crna i bela džigerica, srce)
Možda vas zanima:
DA LI JE IVO ANDRIĆ BIO ŠKRTICA? Testament našeg nobelovca
Jedini srpski dobitnik Nobelove nagrade, preminuo je u Beogradu 13. marta 1975. godine.
MUDRE MISLI IVE ANDRIĆA: Ovo je istina o srećnom životu
Nedavno je premijerno emitovana serija „Nobelovac“, koja donosi fascinantan prikaz života i stvaralaštva Ive Andrića, jedinog srpskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost.
Možda vas zanima:
DA LI JE IVO ANDRIĆ BIO ŠKRTICA? Testament našeg nobelovca
Jedini srpski dobitnik Nobelove nagrade, preminuo je u Beogradu 13. marta 1975. godine.
MUDRE MISLI IVE ANDRIĆA: Ovo je istina o srećnom životu
Nedavno je premijerno emitovana serija „Nobelovac“, koja donosi fascinantan prikaz života i stvaralaštva Ive Andrića, jedinog srpskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost.
Možda vas zanima:
DA LI JE IVO ANDRIĆ BIO ŠKRTICA? Testament našeg nobelovca
Jedini srpski dobitnik Nobelove nagrade, preminuo je u Beogradu 13. marta 1975. godine.
MUDRE MISLI IVE ANDRIĆA: Ovo je istina o srećnom životu
Nedavno je premijerno emitovana serija „Nobelovac“, koja donosi fascinantan prikaz života i stvaralaštva Ive Andrića, jedinog srpskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost.
- 1 trbušna maramica
- 3 glavice crnog luka
- 4 jajeta
- 200 ml kisele pavlake ili jogurta
- ulje
- so
- biber
- lovorov list
- mlevena crvena paprika
Priprema:
Trbušnu maramicu prvo potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoji nekoliko sati da omekani. Na svakih petnaestak minuta promeniti vodu. Isto je potrebno da se uradi i sa srcem i obe džigerice. Nakon satak vremena isperite namirnice pa staviti u lonac vode, dodati so, biber u zrnu i lovorov list i kuvati narednih sat vremena.
Nakon što su skuvane namirnice sitno iseckati pa ih prodinstati na sitno seckanom crnom luku i dodati još začina i mlevenu crvenu papriku. U prohlađenu izdinstanu masu umešati 2 jajeta. Zatim podmazati posudu za pečenje i u nju staviti polovinu trbušne maramice. Po njoj ravnomerno rasporediti izdinstanu masu, zatim je prekriti drugom polovinom maramice, pa umotati u oblik sarme.
Umutiti još dva jajeta u koje je potrebno dodati pavlaku i sjediniti, pa onda preliti preko sarmice. Peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko pola sata. Obavezno poslužiti sa ovčijim kiselim mlekom.
Prijatno!
Bolju štrudlu od ove niste probali: Uživaćete u svakom zalogaju, baka otkrila recept koji obara s nogu
Ukusna štrudla kojoj malo ko može da odoli
Divna poslastica sa pudingom i piškotama: Brz i jednostavan recept (VIDEO)
Isprobajte recept za poslasticu sa kojom ne možete da pogrešite
Jagnjeće sarmice bile su omiljeno jelo Ive Andrića: Naš nobelovac često je uživao u ovom gurmanluku u Sokobanji, a obavezno ga je jeo sa ovčijim mlekom
Nobelovac i legenda srpske književnosti Ivo Andrić bio je redovan gost hotela "Moravica" u Sokobanji, čiji je apartman 144 na drugom spratu sada spomen soba
Starinske urmašice koje se brzo i lako prave: Sve sastojke imamo u kući, a evo kako da uvek ispadnu meke kao duša
Donosimo vam starinski recept za najmekše urmašice.
PIVSKI HLEB Bez kvasca, mešenja i narastanja, a savršeno mekan!
Umesite sami hleb za tili čas.
Komentari(0)