Jagnjeće sarmice bile su omiljeno jelo Ive Andrića: Naš nobelovac često je uživao u ovom gurmanluku u Sokobanji, a obavezno ga je jeo sa ovčijim mlekom
Nobelovac i legenda srpske književnosti Ivo Andrić bio je redovan gost hotela "Moravica" u Sokobanji, čiji je apartman 144 na drugom spratu sada spomen soba
Nobelovac i legenda srpske književnosti Ivo Andrić bio je redovan gost hotela "Moravica" u Sokobanji, čiji je apartman 144 na drugom spratu sada spomen soba, a ostao je zapamćen i kao veliki gurman.
Jedno od omiljenih specijaliteta bile su mu jagnjeće sarmice koje je u slast jeo sa domaćim ovčijim kiselim mlekom, bez kojeg nije započinjao ni jedan obrok. Dalje u tekstu ostavljamo vam recept za ovaj gurmanluk.
Potrebno:
- 1 kg jagnjećih iznutrica (crna i bela džigerica, srce)
Možda vas zanima:
IVO ANDRIĆ JE PISAO DOKTORAT O BOSNI, A ODBIO GA JE! Čuveni nobelovac se 10 godina krio od profesora, razlog je potpuno NEVEROVATAN
Nobelovac koga je Srbija obožavala, diplomu nije želeo. Otkrivamo zašto je Andrić izbegavao promociju svog doktorata punu deceniju.
JEDAN TELEFONSKI POZIV PREOKRENUO JE ŽIVOT IVE ANDRIĆA: Neverovatne vesti ga nisu uzdrmale, a njegov odgovor ŠOKIRAO sve svedoke
Švedska kraljevska akademija dodelila je 26. oktobra 1961. godine Nobelovu nagradu za književnost srpskom piscu Ivi Andriću. On je do danas ostao jedini naš književnik koji je dobio ovo priznanje.
Možda vas zanima:
IVO ANDRIĆ JE PISAO DOKTORAT O BOSNI, A ODBIO GA JE! Čuveni nobelovac se 10 godina krio od profesora, razlog je potpuno NEVEROVATAN
Nobelovac koga je Srbija obožavala, diplomu nije želeo. Otkrivamo zašto je Andrić izbegavao promociju svog doktorata punu deceniju.
JEDAN TELEFONSKI POZIV PREOKRENUO JE ŽIVOT IVE ANDRIĆA: Neverovatne vesti ga nisu uzdrmale, a njegov odgovor ŠOKIRAO sve svedoke
Švedska kraljevska akademija dodelila je 26. oktobra 1961. godine Nobelovu nagradu za književnost srpskom piscu Ivi Andriću. On je do danas ostao jedini naš književnik koji je dobio ovo priznanje.
Možda vas zanima:
IVO ANDRIĆ JE PISAO DOKTORAT O BOSNI, A ODBIO GA JE! Čuveni nobelovac se 10 godina krio od profesora, razlog je potpuno NEVEROVATAN
Nobelovac koga je Srbija obožavala, diplomu nije želeo. Otkrivamo zašto je Andrić izbegavao promociju svog doktorata punu deceniju.
JEDAN TELEFONSKI POZIV PREOKRENUO JE ŽIVOT IVE ANDRIĆA: Neverovatne vesti ga nisu uzdrmale, a njegov odgovor ŠOKIRAO sve svedoke
Švedska kraljevska akademija dodelila je 26. oktobra 1961. godine Nobelovu nagradu za književnost srpskom piscu Ivi Andriću. On je do danas ostao jedini naš književnik koji je dobio ovo priznanje.
- 1 trbušna maramica
- 3 glavice crnog luka
- 4 jajeta
- 200 ml kisele pavlake ili jogurta
- ulje
- so
- biber
- lovorov list
- mlevena crvena paprika
Priprema:
Trbušnu maramicu prvo potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoji nekoliko sati da omekani. Na svakih petnaestak minuta promeniti vodu. Isto je potrebno da se uradi i sa srcem i obe džigerice. Nakon satak vremena isperite namirnice pa staviti u lonac vode, dodati so, biber u zrnu i lovorov list i kuvati narednih sat vremena.
Nakon što su skuvane namirnice sitno iseckati pa ih prodinstati na sitno seckanom crnom luku i dodati još začina i mlevenu crvenu papriku. U prohlađenu izdinstanu masu umešati 2 jajeta. Zatim podmazati posudu za pečenje i u nju staviti polovinu trbušne maramice. Po njoj ravnomerno rasporediti izdinstanu masu, zatim je prekriti drugom polovinom maramice, pa umotati u oblik sarme.
Umutiti još dva jajeta u koje je potrebno dodati pavlaku i sjediniti, pa onda preliti preko sarmice. Peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko pola sata. Obavezno poslužiti sa ovčijim kiselim mlekom.
Prijatno!
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
Srpski siromašni slatkiš postao delikates u svetu: Dok se mi svađamo oko imena, dospeo na listu najboljih dezerata
Taste Atlas u svom opisu navodi da su gomboce, odnosno knedle sa šljivama, punjene knedle koje se konzumiraju širom Balkana, naročito u Srbiji i Hrvatskoj
OD BALKANA DO SVETSKIH METROPOLA: Kako su ćevapi postali popularni u celom svetu?
U Srbiji je spremanje ćevapa usavršeno do perfekcije.
Domaći posni majonez iz BAKINE SVESKE! Recept mora znati svaka domaćica - caka je u jednoj NAMIRNICI, KAO MRSNI
Bez jaja i bez kompromisa u ukusu.
Kraljica posne trpeze: Bakin stari recept za neodoljivu proju, siguran uspeh koji ne možete promašiti
Ukusan obrok kojem niko ne može odoleti.
Komentari(0)