Jagnjeće sarmice bile su omiljeno jelo Ive Andrića: Naš nobelovac često je uživao u ovom gurmanluku u Sokobanji, a obavezno ga je jeo sa ovčijim mlekom
Nobelovac i legenda srpske književnosti Ivo Andrić bio je redovan gost hotela "Moravica" u Sokobanji, čiji je apartman 144 na drugom spratu sada spomen soba
Nobelovac i legenda srpske književnosti Ivo Andrić bio je redovan gost hotela "Moravica" u Sokobanji, čiji je apartman 144 na drugom spratu sada spomen soba, a ostao je zapamćen i kao veliki gurman.
Jedno od omiljenih specijaliteta bile su mu jagnjeće sarmice koje je u slast jeo sa domaćim ovčijim kiselim mlekom, bez kojeg nije započinjao ni jedan obrok. Dalje u tekstu ostavljamo vam recept za ovaj gurmanluk.
Potrebno:
- 1 kg jagnjećih iznutrica (crna i bela džigerica, srce)
Možda vas zanima:

"Kad sam stao pred Hitlera uspaničio sam se, a stisak njegove ruke..." Andrić zahtevao da nestanu dokazi o susretu koji je Jugoslaviju zavio u crno (FOTO)
„Još od ranog jutra pripremao sam se za ovaj izuzetan doživljaj. Ostani priseban, pokušavao sam sam sebe da smirim, ali kada sam se u pratnji šefa protokola našao pred Hitlerom, počeo sam da gubim prisebnost i gotovo panično zaželeo da se ovaj strogo protokolarni čin što pre završi“.

"Peva Lepa Lukić Od izvora dva putića, a Andrić kaže..." Reakcija našeg nobelovca na pesmu kraljice narodne muzike i danas se prepričava
Živu uspomenu na Ivu Andrića čuva prvi komšija sa Andrićevog venca 8, slikar Dimitrije Diško Marić.
Možda vas zanima:

"Kad sam stao pred Hitlera uspaničio sam se, a stisak njegove ruke..." Andrić zahtevao da nestanu dokazi o susretu koji je Jugoslaviju zavio u crno (FOTO)
„Još od ranog jutra pripremao sam se za ovaj izuzetan doživljaj. Ostani priseban, pokušavao sam sam sebe da smirim, ali kada sam se u pratnji šefa protokola našao pred Hitlerom, počeo sam da gubim prisebnost i gotovo panično zaželeo da se ovaj strogo protokolarni čin što pre završi“.

"Peva Lepa Lukić Od izvora dva putića, a Andrić kaže..." Reakcija našeg nobelovca na pesmu kraljice narodne muzike i danas se prepričava
Živu uspomenu na Ivu Andrića čuva prvi komšija sa Andrićevog venca 8, slikar Dimitrije Diško Marić.
Možda vas zanima:

"Kad sam stao pred Hitlera uspaničio sam se, a stisak njegove ruke..." Andrić zahtevao da nestanu dokazi o susretu koji je Jugoslaviju zavio u crno (FOTO)
„Još od ranog jutra pripremao sam se za ovaj izuzetan doživljaj. Ostani priseban, pokušavao sam sam sebe da smirim, ali kada sam se u pratnji šefa protokola našao pred Hitlerom, počeo sam da gubim prisebnost i gotovo panično zaželeo da se ovaj strogo protokolarni čin što pre završi“.

"Peva Lepa Lukić Od izvora dva putića, a Andrić kaže..." Reakcija našeg nobelovca na pesmu kraljice narodne muzike i danas se prepričava
Živu uspomenu na Ivu Andrića čuva prvi komšija sa Andrićevog venca 8, slikar Dimitrije Diško Marić.
- 1 trbušna maramica
- 3 glavice crnog luka
- 4 jajeta
- 200 ml kisele pavlake ili jogurta
- ulje
- so
- biber
- lovorov list
- mlevena crvena paprika
Priprema:
Trbušnu maramicu prvo potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoji nekoliko sati da omekani. Na svakih petnaestak minuta promeniti vodu. Isto je potrebno da se uradi i sa srcem i obe džigerice. Nakon satak vremena isperite namirnice pa staviti u lonac vode, dodati so, biber u zrnu i lovorov list i kuvati narednih sat vremena.
Nakon što su skuvane namirnice sitno iseckati pa ih prodinstati na sitno seckanom crnom luku i dodati još začina i mlevenu crvenu papriku. U prohlađenu izdinstanu masu umešati 2 jajeta. Zatim podmazati posudu za pečenje i u nju staviti polovinu trbušne maramice. Po njoj ravnomerno rasporediti izdinstanu masu, zatim je prekriti drugom polovinom maramice, pa umotati u oblik sarme.
Umutiti još dva jajeta u koje je potrebno dodati pavlaku i sjediniti, pa onda preliti preko sarmice. Peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko pola sata. Obavezno poslužiti sa ovčijim kiselim mlekom.
Prijatno!

Pravi se od samo 4 sastojka i očas posla: Starinski isproban recept za slatko od belog grožđa
Za ovaj specijalitet mnogi kažu da je zlato u teglici, a savršeno je uz prvu jutranju kaficu

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije

Ritual dve kašike: Slatko od ružinih latica kao mirisna dobrodošlica
Jedna od najlepših srpskih tradicija krije se u jednostavnoj poslastici – slatku od ružinih latica, simbolu gostoprimstva i topline doma.

Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.
Komentari(0)