Jagnjeće sarmice bile su omiljeno jelo Ive Andrića: Naš nobelovac često je uživao u ovom gurmanluku u Sokobanji, a obavezno ga je jeo sa ovčijim mlekom

Lepote Srbije

16:00

Gastronomija 0

Nobelovac i legenda srpske književnosti Ivo Andrić bio je redovan gost hotela "Moravica" u Sokobanji, čiji je apartman 144 na drugom spratu sada spomen soba

Jagnjeće sarmice bile su omiljeno jelo Ive Andrića: Naš nobelovac često je uživao u ovom gurmanluku u Sokobanji, a obavezno ga je jeo sa ovčijim mlekom
Shutterstock

Nobelovac i legenda srpske književnosti Ivo Andrić bio je redovan gost hotela "Moravica" u Sokobanji, čiji je apartman 144 na drugom spratu sada spomen soba, a ostao je zapamćen i kao veliki gurman. 

Jedno od omiljenih specijaliteta bile su mu jagnjeće sarmice koje je u slast jeo sa domaćim ovčijim kiselim mlekom, bez kojeg nije započinjao ni jedan obrok. Dalje u tekstu ostavljamo vam recept za ovaj gurmanluk. 

Potrebno: 

- 1 kg jagnjećih iznutrica (crna i bela džigerica, srce)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- 1 trbušna maramica

- 3 glavice crnog luka

- 4 jajeta

- 200 ml kisele pavlake ili jogurta

- ulje

- so

- biber

- lovorov list

- mlevena crvena paprika

Priprema:

Trbušnu maramicu prvo potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoji nekoliko sati da omekani. Na svakih petnaestak minuta promeniti vodu. Isto je potrebno da se uradi i sa srcem i obe džigerice. Nakon satak vremena isperite namirnice pa staviti u lonac vode, dodati so, biber u zrnu i lovorov list i kuvati narednih sat vremena. 

Nakon što su skuvane namirnice sitno iseckati pa ih prodinstati na sitno seckanom crnom luku i dodati još začina i mlevenu crvenu papriku. U prohlađenu izdinstanu masu umešati 2 jajeta. Zatim podmazati posudu za pečenje i u nju staviti polovinu trbušne maramice. Po njoj ravnomerno rasporediti izdinstanu masu, zatim je prekriti drugom polovinom maramice, pa umotati u oblik sarme.

Umutiti još dva jajeta u koje je potrebno dodati pavlaku i sjediniti, pa onda preliti preko sarmice. Peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko pola sata. Obavezno poslužiti sa ovčijim kiselim mlekom.

Prijatno!

@lepotesrbijee PEĆINE ISTOČNE SRBIJE Vaša deca će se osetiti kao pravi avanturisti #lepotesrbije #fyp #fypシ゚ #foryoupage #viraltiktok ♬ original sound - LepoteSrbije

Komentari(0)

Loading