Jagnjeće sarmice bile su omiljeno jelo Ive Andrića: Naš nobelovac često je uživao u ovom gurmanluku u Sokobanji, a obavezno ga je jeo sa ovčijim mlekom
Nobelovac i legenda srpske književnosti Ivo Andrić bio je redovan gost hotela "Moravica" u Sokobanji, čiji je apartman 144 na drugom spratu sada spomen soba
Nobelovac i legenda srpske književnosti Ivo Andrić bio je redovan gost hotela "Moravica" u Sokobanji, čiji je apartman 144 na drugom spratu sada spomen soba, a ostao je zapamćen i kao veliki gurman.
Jedno od omiljenih specijaliteta bile su mu jagnjeće sarmice koje je u slast jeo sa domaćim ovčijim kiselim mlekom, bez kojeg nije započinjao ni jedan obrok. Dalje u tekstu ostavljamo vam recept za ovaj gurmanluk.
Potrebno:
- 1 kg jagnjećih iznutrica (crna i bela džigerica, srce)
Možda vas zanima:
IVO ANDRIĆ JE PISAO DOKTORAT O BOSNI, A ODBIO GA JE! Čuveni nobelovac se 10 godina krio od profesora, razlog je potpuno NEVEROVATAN
Nobelovac koga je Srbija obožavala, diplomu nije želeo. Otkrivamo zašto je Andrić izbegavao promociju svog doktorata punu deceniju.
JEDAN TELEFONSKI POZIV PREOKRENUO JE ŽIVOT IVE ANDRIĆA: Neverovatne vesti ga nisu uzdrmale, a njegov odgovor ŠOKIRAO sve svedoke
Švedska kraljevska akademija dodelila je 26. oktobra 1961. godine Nobelovu nagradu za književnost srpskom piscu Ivi Andriću. On je do danas ostao jedini naš književnik koji je dobio ovo priznanje.
Možda vas zanima:
IVO ANDRIĆ JE PISAO DOKTORAT O BOSNI, A ODBIO GA JE! Čuveni nobelovac se 10 godina krio od profesora, razlog je potpuno NEVEROVATAN
Nobelovac koga je Srbija obožavala, diplomu nije želeo. Otkrivamo zašto je Andrić izbegavao promociju svog doktorata punu deceniju.
JEDAN TELEFONSKI POZIV PREOKRENUO JE ŽIVOT IVE ANDRIĆA: Neverovatne vesti ga nisu uzdrmale, a njegov odgovor ŠOKIRAO sve svedoke
Švedska kraljevska akademija dodelila je 26. oktobra 1961. godine Nobelovu nagradu za književnost srpskom piscu Ivi Andriću. On je do danas ostao jedini naš književnik koji je dobio ovo priznanje.
Možda vas zanima:
IVO ANDRIĆ JE PISAO DOKTORAT O BOSNI, A ODBIO GA JE! Čuveni nobelovac se 10 godina krio od profesora, razlog je potpuno NEVEROVATAN
Nobelovac koga je Srbija obožavala, diplomu nije želeo. Otkrivamo zašto je Andrić izbegavao promociju svog doktorata punu deceniju.
JEDAN TELEFONSKI POZIV PREOKRENUO JE ŽIVOT IVE ANDRIĆA: Neverovatne vesti ga nisu uzdrmale, a njegov odgovor ŠOKIRAO sve svedoke
Švedska kraljevska akademija dodelila je 26. oktobra 1961. godine Nobelovu nagradu za književnost srpskom piscu Ivi Andriću. On je do danas ostao jedini naš književnik koji je dobio ovo priznanje.
- 1 trbušna maramica
- 3 glavice crnog luka
- 4 jajeta
- 200 ml kisele pavlake ili jogurta
- ulje
- so
- biber
- lovorov list
- mlevena crvena paprika
Priprema:
Trbušnu maramicu prvo potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoji nekoliko sati da omekani. Na svakih petnaestak minuta promeniti vodu. Isto je potrebno da se uradi i sa srcem i obe džigerice. Nakon satak vremena isperite namirnice pa staviti u lonac vode, dodati so, biber u zrnu i lovorov list i kuvati narednih sat vremena.
Nakon što su skuvane namirnice sitno iseckati pa ih prodinstati na sitno seckanom crnom luku i dodati još začina i mlevenu crvenu papriku. U prohlađenu izdinstanu masu umešati 2 jajeta. Zatim podmazati posudu za pečenje i u nju staviti polovinu trbušne maramice. Po njoj ravnomerno rasporediti izdinstanu masu, zatim je prekriti drugom polovinom maramice, pa umotati u oblik sarme.
Umutiti još dva jajeta u koje je potrebno dodati pavlaku i sjediniti, pa onda preliti preko sarmice. Peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko pola sata. Obavezno poslužiti sa ovčijim kiselim mlekom.
Prijatno!
Srpkinje će biti oduševljene ovim starinskim receptom: Orasnice kakve smo jeli samo kod bake, pravo savršenstvo
Bilo da ih pravite za praznike, porodične okupljanja ili jednostavno za uživanje uz kafu orašnice su pravi izbor koji će osvojiti sve.
Ko proba pitu s makom po receptu Suzane Mančić neće se pokajati: Bolja je od svake štrudle, osvaja ukusom i mirisom
Recept za ovu ukusnu poslasticu kojoj malo ko može odoleti.
GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.
Recept za domaću supu zlata vredan: Jedan sastojak je ključan, spremaćete je svaki drugi dan
Samo jedna namirnica koja može potpuno da podigne njen ukus.
TAJNA JELA KOЈE LEČI GROFICA: Recept za Pposni pasulj koji su monasi Fruške Gore kuvali u kazanima i zašto je najbolji za zimu
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju. Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.
Komentari(0)