SRBIJA LEŽI NA DIJAMANTIMA Kvalitet, miris i ukus tartufa ne može da se meri ni sa jednom drugom vrstom ovih gljiva u svetu

Jelena Vamović

18:07

Gastronomija 0

Na više od 250 lokacija u Srbiji pronađene su različite vrste tartufa.

SRBIJA LEŽI NA DIJAMANTIMA Kvalitet, miris i ukus tartufa ne može da se meri ni sa jednom drugom vrstom ovih gljiva u svetu
shutterstock

 

Tartufi su skupi jer ih je teško pronaći, frustrirajuće ih je uzgajati i nemoguće ih je skladištiti duže vreme. Uglavnom se njihova veličina kreće od jagoda do veličine jabuke, iako su otkrivene veće.

Na teritoriji Srbije pronađeno je čak 40 vrsta pečuraka, a od tog broja neverovatnih 13 vrsta tartufa. To znači da je u ovoj maloj evropskoj državi pronađena skoro polovina svih poznatih evropskih vrsta pravih tartufa.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nažalost, uprkos tome što Srbija ima neverovatni potencijal, tartufi su bogatstvo koje nam izmiče. Tartufarstvo u Srbiji i dalje je u početnoj fazi. Srbija je takođe jedina zemlja koja ima izobilje tartufa, ali nema adekvatno tržište za njih.

shutterstock

 

Ove gljive rastu ispod zemlje i to samo u određenim područjima. U njihovom iskopavanju učestvuju svinje ili psi koji su dresirani samo za tu namenu. Tartuf je veoma cenjena namirnica u gastronomiji jer se teško dolazi do njega i ne postoji mogućnost da se veštački uzgaja.

Tartufi imaju veoma karakterističan miris koji prirodno privlači svinje, dok psi moraju da prođu posebnu dresuru da bi mogli lakše da ih pronađu u prirodi. Njihova specifična aroma veoma brzo ispari i zato je veoma bitno da što pre tartuf stigne od šume do trpeze. Ovo je takođe jedan od razloga njegove visoke cene.

shutterstock

 

Kvalitet, miris i ukus tartufa koji rastu u Srbiji, mnogi tvrde, ne može da se meri ni sa jednom drugom vrstom ovih gljiva u svetu.

Kod nas najzastupljeniji su beli i crni tartuf.

Beli tartuf je najcenjenija i najskuplja pečurka na svetu, prvenstveno zbog toga što se ne može veštački uzgajati. On raste u divljini, po naredbi Majke Prirode.

Tako da, ako ste se ikad zapitali kakav ukus ima beli dijamant, ili ako želite da zaradite između 2.000 i 8.000 evra za jednu pečurku, toplo vam preporučujemo da kupite psa, ili svinju, i požurite u Srbiju, Obećanu Zemlju za tartufare!

shutterstock

Komentari(0)

Loading