SRBIJA LEŽI NA DIJAMANTIMA Kvalitet, miris i ukus tartufa ne može da se meri ni sa jednom drugom vrstom ovih gljiva u svetu
Na više od 250 lokacija u Srbiji pronađene su različite vrste tartufa.

Tartufi su skupi jer ih je teško pronaći, frustrirajuće ih je uzgajati i nemoguće ih je skladištiti duže vreme. Uglavnom se njihova veličina kreće od jagoda do veličine jabuke, iako su otkrivene veće.
Na teritoriji Srbije pronađeno je čak 40 vrsta pečuraka, a od tog broja neverovatnih 13 vrsta tartufa. To znači da je u ovoj maloj evropskoj državi pronađena skoro polovina svih poznatih evropskih vrsta pravih tartufa.
Možda vas zanima:

POSEBAN SVET I POMALO MISTIČAN Gljive nisu ni biljke ni životinje, i koliko god da ih volimo, toliko ih se i plašimo, jer postoje neverovatno opasne i otrovne vrste (FOTO/VIDEO)
Prava je šteta što se na našoj trpezi uglavnom mogu naći šampinjoni, ređe vrganji i bukovače, jer u našoj zemlji ima na desetine vrsta jestivih pečuraka

SRPSKI PRIRODNI DELIKATES BOLJI OD TARTUFA Na padinama ove planine rastu specifične gljive
Ravna gora, predeo prelepih prirodnih odlika, zdrave životne sredine i čistog vazduha, kao i zdrave hrane, može se podičiti još nečim, i te kako specifičnim.
Možda vas zanima:

POSEBAN SVET I POMALO MISTIČAN Gljive nisu ni biljke ni životinje, i koliko god da ih volimo, toliko ih se i plašimo, jer postoje neverovatno opasne i otrovne vrste (FOTO/VIDEO)
Prava je šteta što se na našoj trpezi uglavnom mogu naći šampinjoni, ređe vrganji i bukovače, jer u našoj zemlji ima na desetine vrsta jestivih pečuraka

SRPSKI PRIRODNI DELIKATES BOLJI OD TARTUFA Na padinama ove planine rastu specifične gljive
Ravna gora, predeo prelepih prirodnih odlika, zdrave životne sredine i čistog vazduha, kao i zdrave hrane, može se podičiti još nečim, i te kako specifičnim.
Nažalost, uprkos tome što Srbija ima neverovatni potencijal, tartufi su bogatstvo koje nam izmiče. Tartufarstvo u Srbiji i dalje je u početnoj fazi. Srbija je takođe jedina zemlja koja ima izobilje tartufa, ali nema adekvatno tržište za njih.

shutterstock
Ove gljive rastu ispod zemlje i to samo u određenim područjima. U njihovom iskopavanju učestvuju svinje ili psi koji su dresirani samo za tu namenu. Tartuf je veoma cenjena namirnica u gastronomiji jer se teško dolazi do njega i ne postoji mogućnost da se veštački uzgaja.
Tartufi imaju veoma karakterističan miris koji prirodno privlači svinje, dok psi moraju da prođu posebnu dresuru da bi mogli lakše da ih pronađu u prirodi. Njihova specifična aroma veoma brzo ispari i zato je veoma bitno da što pre tartuf stigne od šume do trpeze. Ovo je takođe jedan od razloga njegove visoke cene.

shutterstock
Kvalitet, miris i ukus tartufa koji rastu u Srbiji, mnogi tvrde, ne može da se meri ni sa jednom drugom vrstom ovih gljiva u svetu.
Kod nas najzastupljeniji su beli i crni tartuf.
Beli tartuf je najcenjenija i najskuplja pečurka na svetu, prvenstveno zbog toga što se ne može veštački uzgajati. On raste u divljini, po naredbi Majke Prirode.
Tako da, ako ste se ikad zapitali kakav ukus ima beli dijamant, ili ako želite da zaradite između 2.000 i 8.000 evra za jednu pečurku, toplo vam preporučujemo da kupite psa, ili svinju, i požurite u Srbiju, Obećanu Zemlju za tartufare!

shutterstock

Da li znate koja je slanina bolja za organizam?
Koju slaninu vi najviše volite da jedete?

OSLIĆ U ORLI SOSU: Ukusan čak i kad je hladan
Oslić pripada jednoj od najukusnijih riba, a retko ko zna da filetima ove ribe pivo daje poseban ukus.

Otkrivena tajna pekara: Recept za ovaj preliv traži svaka domaćica, spremite pitu kojoj niko neće odoleti
Pekari koriste jedan vrlo jednostavan preliv.

JELO KOJE MIRIŠE NA DETINJSTVO: Jedini pravi starinski recept za FLEKICE sa kupusom!
Mnogi kažu da je ovo hrana koja ih podseća na detinjstvo...

Teleća čorba kao iz restorana, prava kafanska: Greje dušu, krepi telo - puna vitamina i minerala
Ručak "na kašiku" svima je omiljeni, a ovaj recept je za čorbu kojoj niko ne može odoleti
Komentari(0)