SRPSKI PRIRODNI DELIKATES BOLJI OD TARTUFA Na padinama ove planine rastu specifične gljive
Ravna gora, predeo prelepih prirodnih odlika, zdrave životne sredine i čistog vazduha, kao i zdrave hrane, može se podičiti još nečim, i te kako specifičnim.
![SRPSKI PRIRODNI DELIKATES BOLJI OD TARTUFA Na padinama ove planine rastu specifične gljive](/data/images/2021-10-19/15319_shutterstock-1559758832_f.jpg?timestamp=1634594400)
U pitanju su jestive pečurke koje su rasprostranjene širom Srbije, ali, čini se da „cvetaju“ u svom punom jeku baš na ovim prelepim obroncima ispod vrha Suvobora, na Ravnoj gori, u Koštunićima.
Sagovornik RINE, dr Boris Ivančević, iz Prirodnjačkog muzeja, kaže da su u pitanju livadska pečurka i tzv. sunčanica.
Možda vas zanima:
![SRBIJA LEŽI NA DIJAMANTIMA Kvalitet, miris i ukus tartufa ne može da se meri ni sa jednom drugom vrstom ovih gljiva u svetu](/data/images/2021-12-13/13492_shutterstock-1810443994-scaled_f.jpg)
SRBIJA LEŽI NA DIJAMANTIMA Kvalitet, miris i ukus tartufa ne može da se meri ni sa jednom drugom vrstom ovih gljiva u svetu
Na više od 250 lokacija u Srbiji pronađene su različite vrste tartufa.
![TARTUF-MANIJA HARA SRBIJOM Dnevno se može zaraditi i do 5.000 evra, a na ovim mestima raste blago](/data/images/2022-03-03/22301_shutterstock-2058249824_f.jpg)
TARTUF-MANIJA HARA SRBIJOM Dnevno se može zaraditi i do 5.000 evra, a na ovim mestima raste blago
Tartufi, najskuplja i najcenjenija gljiva na svetu, kojoj se pripisuju izuzetna lekovita svostva i čija cena dostiže i 5.000 evra za kilogram, rastu i na Crnom vrhu.
Možda vas zanima:
![SRBIJA LEŽI NA DIJAMANTIMA Kvalitet, miris i ukus tartufa ne može da se meri ni sa jednom drugom vrstom ovih gljiva u svetu](/data/images/2021-12-13/13492_shutterstock-1810443994-scaled_f.jpg)
SRBIJA LEŽI NA DIJAMANTIMA Kvalitet, miris i ukus tartufa ne može da se meri ni sa jednom drugom vrstom ovih gljiva u svetu
Na više od 250 lokacija u Srbiji pronađene su različite vrste tartufa.
![TARTUF-MANIJA HARA SRBIJOM Dnevno se može zaraditi i do 5.000 evra, a na ovim mestima raste blago](/data/images/2022-03-03/22301_shutterstock-2058249824_f.jpg)
TARTUF-MANIJA HARA SRBIJOM Dnevno se može zaraditi i do 5.000 evra, a na ovim mestima raste blago
Tartufi, najskuplja i najcenjenija gljiva na svetu, kojoj se pripisuju izuzetna lekovita svostva i čija cena dostiže i 5.000 evra za kilogram, rastu i na Crnom vrhu.
![](/data/images/2021-10-01/15316_1634470475ravna-gora-raj-za-gurmane-fotorina1.jpg)
rina.rs
Možda vas zanima:
![SRBIJA LEŽI NA DIJAMANTIMA Kvalitet, miris i ukus tartufa ne može da se meri ni sa jednom drugom vrstom ovih gljiva u svetu](/data/images/2021-12-13/13492_shutterstock-1810443994-scaled_f.jpg)
SRBIJA LEŽI NA DIJAMANTIMA Kvalitet, miris i ukus tartufa ne može da se meri ni sa jednom drugom vrstom ovih gljiva u svetu
Na više od 250 lokacija u Srbiji pronađene su različite vrste tartufa.
![TARTUF-MANIJA HARA SRBIJOM Dnevno se može zaraditi i do 5.000 evra, a na ovim mestima raste blago](/data/images/2022-03-03/22301_shutterstock-2058249824_f.jpg)
TARTUF-MANIJA HARA SRBIJOM Dnevno se može zaraditi i do 5.000 evra, a na ovim mestima raste blago
Tartufi, najskuplja i najcenjenija gljiva na svetu, kojoj se pripisuju izuzetna lekovita svostva i čija cena dostiže i 5.000 evra za kilogram, rastu i na Crnom vrhu.
Možda vas zanima:
![SRBIJA LEŽI NA DIJAMANTIMA Kvalitet, miris i ukus tartufa ne može da se meri ni sa jednom drugom vrstom ovih gljiva u svetu](/data/images/2021-12-13/13492_shutterstock-1810443994-scaled_f.jpg)
SRBIJA LEŽI NA DIJAMANTIMA Kvalitet, miris i ukus tartufa ne može da se meri ni sa jednom drugom vrstom ovih gljiva u svetu
Na više od 250 lokacija u Srbiji pronađene su različite vrste tartufa.
![TARTUF-MANIJA HARA SRBIJOM Dnevno se može zaraditi i do 5.000 evra, a na ovim mestima raste blago](/data/images/2022-03-03/22301_shutterstock-2058249824_f.jpg)
TARTUF-MANIJA HARA SRBIJOM Dnevno se može zaraditi i do 5.000 evra, a na ovim mestima raste blago
Tartufi, najskuplja i najcenjenija gljiva na svetu, kojoj se pripisuju izuzetna lekovita svostva i čija cena dostiže i 5.000 evra za kilogram, rastu i na Crnom vrhu.
„To su puhara, livadska puhara (Lycoperdon pratense). Jestiva je dok je mlada, široko je rasprostranjena i u svetu. Druga gljiva poznata je kao, ‘delikatesna sunčanica’ (Macrolepiota procera), kako je i objasnio dotični Radenko, kada se sprema uz gulaš ima ukus kao junetina prosto da vam meso i ne treba i bez bilo kakvih dodataka i začina i to s glavne karakteristike po kojima se prepoznaje u narodu. To je poznata jestiva vrsta, široko rasprostranjena u svetu, kao i širom Srbije“, rekao je Ivančević i dodao da je omiljena kod gljivara zbog svog kvaliteta te da su, „za ne poverovati“, moguće i „veće“ od prikazanih na slikama koje su mu dostavljene.
![](/data/images/2021-10-01/15317_1634470424ravna-gora-raj-za-gurmane-fotorina3.jpg)
rina.rs
Na Ravnoj gori tokom poslednje dve godine prodato je preko 100 placeva, navode meštani, što sve ukazuje na sve veći turistički značaj ove jedinstvene celine.
Boljom infrastrukturom i saobraćajnim vezama, umnogome povećanim izgradnjom, odnosno nedavnim dovršetkom kompletne restauracije regionalnog puta Takovo – Pranjani svakako će doći do značajnije valorizacije turističkih potencijala Ravne gore što će njenim posetiocima omogučiti uživanje u prirodi, ali i u čarima ogromnih jestivih pečurki.
![](/data/images/2021-10-01/15318_1634470483ravna-gora-raj-za-gurmane-fotorina2.jpg)
rina.rs
(Izvor: RINA.rs)
![mleveno meso](/data/images/2024-02-26/78571_shutterstock-148461935_f.jpg)
TRIK ZA MLEVENO MESO: Dodajte jedan sastojak u smesu i napravite najukusniji ručak
Mleveno meso postaje neodoljivo sočno uz ovaj sastojak
![mleko](/data/images/2024-07-17/94413_shutterstock-2463232251_f.jpg)
Da li je surutka zaista lekovita za jetru? Nije svaka podjednako zdrava, caka je u ovome
Surutka otklanja masti koje su prvi „korak“ ka propasti jetre, ali nije svaka jednako zdrava
![DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)](/data/images/2022-10-03/37812_shutterstock-1892680609_f.jpg)
DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)
Najsigurnije konzervisana zimnica bez kvarenja
![Ovo je najbolji recept za džem od šljiva: Jednostavno i brzo se sprema, a ukus je neverovatan](/data/images/2022-09-14/36611_shutterstock-1197917341_f.jpg)
Ovo je najbolji recept za džem od šljiva: Jednostavno i brzo se sprema, a ukus je neverovatan
Pustite da provri nepoklopljeno, povremeno mešajući
![vojnički pasulj](/data/images/2024-03-11/80177_vojnicki-pasulj_f.jpg)
Doktor otkrio četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol: Ovo je najprostija hrana koju jedu svi Srbi
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar
Komentari(0)