SRPSKI PRIRODNI DELIKATES BOLJI OD TARTUFA Na padinama ove planine rastu specifične gljive

Jelena Vamović

09:47

Gastronomija 0

Ravna gora, predeo prelepih prirodnih odlika, zdrave životne sredine i čistog vazduha, kao i zdrave hrane, može se podičiti još nečim, i te kako specifičnim.

SRPSKI PRIRODNI DELIKATES BOLJI OD TARTUFA Na padinama ove planine rastu specifične gljive
shutterstock

 

U pitanju su jestive pečurke koje su rasprostranjene širom Srbije, ali, čini se da „cvetaju“ u svom punom jeku baš na ovim prelepim obroncima ispod vrha Suvobora, na Ravnoj gori, u Koštunićima.

Sagovornik RINE, dr Boris Ivančević, iz Prirodnjačkog muzeja, kaže da su u pitanju livadska pečurka i tzv. sunčanica.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

rina.rs

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

„To su puhara, livadska puhara (Lycoperdon pratense). Jestiva je dok je mlada, široko je rasprostranjena i u svetu. Druga gljiva poznata je kao, ‘delikatesna sunčanica’ (Macrolepiota procera), kako je i objasnio dotični Radenko, kada se sprema uz gulaš ima ukus kao junetina prosto da vam meso i ne treba i bez bilo kakvih dodataka i začina i to s glavne karakteristike po kojima se prepoznaje u narodu. To je poznata jestiva vrsta, široko rasprostranjena u svetu, kao i širom Srbije“, rekao je Ivančević i dodao da je omiljena kod gljivara zbog svog kvaliteta te da su, „za ne poverovati“, moguće i „veće“ od prikazanih na slikama koje su mu dostavljene.

rina.rs

 

Na Ravnoj gori tokom poslednje dve godine prodato je preko 100 placeva, navode meštani, što sve ukazuje na sve veći turistički značaj ove jedinstvene celine.

Boljom infrastrukturom i saobraćajnim vezama, umnogome povećanim izgradnjom, odnosno nedavnim dovršetkom kompletne restauracije regionalnog puta Takovo – Pranjani svakako će doći do značajnije valorizacije turističkih potencijala Ravne gore što će njenim posetiocima omogučiti uživanje u prirodi, ali i u čarima ogromnih jestivih pečurki.

rina.rs

 

 

(Izvor: RINA.rs)

Komentari(0)

Loading