STARA DOBRA KUKURUZA Užička proja sa čvarcima, vredi svake mrve

Lepote Srbije

16:00

Gastronomija 0

Užička proja sa čvarcima predstavlja pravu kulinarsku poslasticu koja je nezaobilazna na trpezi domaćinstava sa zapada Srbije.

proja
Shutterstock

Užička proja sa čvarcima predstavlja pravu kulinarsku poslasticu koja je nezaobilazna na trpezi domaćinstava na zapadu Srbije. Sočna i mirisna kukuruza spaja tradiciju i ukus, a njena priprema vraća nas u vreme kada su se domaće namirnice koristile za stvaranje jela koja podsećaju na porodična okupljanja. Čvarci, koji joj daju posebnu hrskavost i bogatstvo ukusa, čine da svaka kocka ove proje vredi svake mrve.

Uživajte u pripremi ovog jednostavnog, ali izuzetno ukusnog jela koje će sigurno osvojiti srce svih ukućana.

Sastojci:

750 grama belog kukuruznog brašna

250 grama punomasnog kravljeg sira

120 grama zrelog kajmaka

200 grama čvaraka

5 jaja

Oko 800 mililitara vode

2-3 kašike otopljene svinjske masti

So po ukusu

Način pripreme:

Kukuruznom brašnu u posudi za mešanje dodati izdrobljen sir, mlevene čvarke, kajmak, jaja i so po ukusu.

Vodu dolivati postepeno kako bi se dobilo nešto mekše/ređe testo.

Zagrejati pećnicu na 200 stepeni.

Pleh za pečenje podmazati zejtinom i posuti brašnom. Sipati pripremljenu masu i poravnati kašikom. Odmah iseći na kvadratiće, pa proju preliti zagrejanom mašću. Proju peći oko 45 minuta dok lepo ne porumeni. Poslužiti toplo uz prilog po želji.

Prijatno!

Lepote Srbije/Trpeza

svadbarski kupus

PRAVI SVADBARSKI Najbolji recept za kuvani kupus - ima i svoju manifestaciju u Mrčajevcima, a Srbi ga obožavaju

Gastronomija

18:00

13 oktobar, 2024

Osim pečenja, čačanski kraj je poznat i po odličnom kuvanom kupusu, poznatom i kao svadbarski, kome je posvećena i jedna manifestacija. Svake godine se u selu Mrčajevci održava takmičenje u kuvanju najukusnijeg kupusa. Ova manifestacija se održava trećeg vikenda septembra i podrazumeva kuvanje kupusa u zemljanim loncima, kao i bogat festivalski program.

Komentari(0)

Loading