STARA DOBRA KUKURUZA Užička proja sa čvarcima, vredi svake mrve
Užička proja sa čvarcima predstavlja pravu kulinarsku poslasticu koja je nezaobilazna na trpezi domaćinstava sa zapada Srbije.
Užička proja sa čvarcima predstavlja pravu kulinarsku poslasticu koja je nezaobilazna na trpezi domaćinstava na zapadu Srbije. Sočna i mirisna kukuruza spaja tradiciju i ukus, a njena priprema vraća nas u vreme kada su se domaće namirnice koristile za stvaranje jela koja podsećaju na porodična okupljanja. Čvarci, koji joj daju posebnu hrskavost i bogatstvo ukusa, čine da svaka kocka ove proje vredi svake mrve.
Uživajte u pripremi ovog jednostavnog, ali izuzetno ukusnog jela koje će sigurno osvojiti srce svih ukućana.
Sastojci:
750 grama belog kukuruznog brašna
250 grama punomasnog kravljeg sira
120 grama zrelog kajmaka
200 grama čvaraka
5 jaja
Oko 800 mililitara vode
2-3 kašike otopljene svinjske masti
So po ukusu
Način pripreme:
Kukuruznom brašnu u posudi za mešanje dodati izdrobljen sir, mlevene čvarke, kajmak, jaja i so po ukusu.
Vodu dolivati postepeno kako bi se dobilo nešto mekše/ređe testo.
Zagrejati pećnicu na 200 stepeni.
Pleh za pečenje podmazati zejtinom i posuti brašnom. Sipati pripremljenu masu i poravnati kašikom. Odmah iseći na kvadratiće, pa proju preliti zagrejanom mašću. Proju peći oko 45 minuta dok lepo ne porumeni. Poslužiti toplo uz prilog po želji.
Prijatno!
Lepote Srbije/Trpeza
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Komentari(0)