STARA DOBRA KUKURUZA Užička proja sa čvarcima, vredi svake mrve
Užička proja sa čvarcima predstavlja pravu kulinarsku poslasticu koja je nezaobilazna na trpezi domaćinstava sa zapada Srbije.

Užička proja sa čvarcima predstavlja pravu kulinarsku poslasticu koja je nezaobilazna na trpezi domaćinstava na zapadu Srbije. Sočna i mirisna kukuruza spaja tradiciju i ukus, a njena priprema vraća nas u vreme kada su se domaće namirnice koristile za stvaranje jela koja podsećaju na porodična okupljanja. Čvarci, koji joj daju posebnu hrskavost i bogatstvo ukusa, čine da svaka kocka ove proje vredi svake mrve.
Uživajte u pripremi ovog jednostavnog, ali izuzetno ukusnog jela koje će sigurno osvojiti srce svih ukućana.
Sastojci:
750 grama belog kukuruznog brašna
250 grama punomasnog kravljeg sira
120 grama zrelog kajmaka
200 grama čvaraka
5 jaja
Oko 800 mililitara vode
2-3 kašike otopljene svinjske masti
So po ukusu
Način pripreme:
Kukuruznom brašnu u posudi za mešanje dodati izdrobljen sir, mlevene čvarke, kajmak, jaja i so po ukusu.
Vodu dolivati postepeno kako bi se dobilo nešto mekše/ređe testo.
Zagrejati pećnicu na 200 stepeni.
Pleh za pečenje podmazati zejtinom i posuti brašnom. Sipati pripremljenu masu i poravnati kašikom. Odmah iseći na kvadratiće, pa proju preliti zagrejanom mašću. Proju peći oko 45 minuta dok lepo ne porumeni. Poslužiti toplo uz prilog po želji.
Prijatno!
Lepote Srbije/Trpeza

Jagode su najprljavije voće i mogu biti jako opasne: Postoji samo jedan način da ih dobro očistite
Pranje jagoda nije samo pitanje higijene, već važan korak ka zdravijem životu, posebno u vreme kada bezbednost hrane nije zagarantovana. Temeljno pranje uklanja štetne materije, produžava svežinu i smanjuje rizik od bakterijske kontaminacije – sve uz vrlo malo truda.

JELA SE RUKOM, BEZ ESCAJGA Pogača od koprive u tiganju, poznata i kao „zelena lepinja“
Zaboravljeno jelo iz siromašnijih domaćinstava koje se pripremalo kad ima brašna, ali nema mleka i jaja – a koprive ima svuda.
Pravi, starinski doručak: Svi su zaboravili ovo jelo, a toliko je ukusno i izdašno – daje energiju za skoro ceo dan
Filija se može servirati i topla i hladna

U smesu za proju uvek dodajte 2 tajna sastojka: Neće se mrviti i duže će ostati sočna i sveža
Proja je starinsko jelo koje se sprema jednostavno i od jeftinih sastojaka

Ova teleća čorba je Srbima najomiljenija! Stvorena za svečane prilike, istovremeno greje telo i dušu
Savršena je za svečane prilike.
Komentari(0)