DOMAĆI KUKURUZNI HLEB BOLJI OD KLASIČNOG Zdraviji i drugačiji, a još bolji kada je hladan
Mekan i sočan, govori 1000 jezika.
Kukuruzni hleb i brašno su poznati po svojim hranljivim svojstvima i sve češće se preporučuju kao zdravija alternativa pšeničnim proizvodima. Kukuruzno brašno je bez glutena, što je pogodno za osobe sa celijakijom ili one koje izbegavaju gluten kada se koristi samo.
Danas donosimo recept za mirisan i ukusan hleb od mešavine kukuruznog i belog pšeničnog brašna.
Potrebno je:
300 g kukuruznog brašna
500 g belog brašna
2 kesice suvog kvasca
400 ml vrele vode
10 g soli
Prstohvat šećera
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Ključalom vodom prelijte kukuruzno brašno, pa dobro promešajte. Poklopite pa ostavite da se ohladi. Onda dodajte belo brašno, kvasac, so i šećer. Zamesite testo pa ostavite da se udvostruči. Potom opet premesite, pa oblikujte pogaču. Prebacite u papir obložen pek papirom. Oštrim nožem zarežite gornju stranu. Pecite hleb oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ostavite da se ohladi. Prijatno!
(Lepote Srbije/Trpeza)
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Komentari(0)