Baka Radmila uz kaficu, internet i društvene mreže započinje svoj dan, sve više sajber penzionera u Srbiji

10:00

Aktuelno 0

Nova moda pod stare dane

penzioner
rina

U eri modernih tehnologija, savremenih mašina i kompijutera mlade generacije i ne pamte život pre interneta. Međutim, šta kažu i kako se na novu situaciju navikavaju stariji građani, oni za koje je i mobilni telefon sa tipkama bio neotkriveno čudo? Dugo su, čini se, odolevali ovim modernim tehnologijama ali ipak su na kraju mnogi "kapitulirali" i predali se čarima interneta. Radmila Jovičić iz okoline Čačka jedna je od njih, pa više dan ne započinje uz kafu i novine, već uz pametni telefon.

- Ne bih sada mogla da zamislim dan bez intereneta. Pratim portale, tako se informišem, a imam društevene mreže. Tako komuniciram sa rodbinom i prijateljima. Kad sam otišla u penziju i ja sam mislila, ma šta će to meni, ali malo po malo, potpuno sam se navikla na ove moderne tehnologije i načine komunicaranja. Čitam vesti, gledam recepte, pričam sa prijateljicama, kaže Radmila za RINU.

Da otkrije potpuno novi svet, baki je pomogla unuka Violeta i tako čitavoj porodii olakšala komunikaciju na dnevnom nivou.

- Otvorila sam joj nalog na facebooku, i na iznanedjenje svih vrlo brzo se snašla. Posle nje smo modernizovali i dedu, koji je imao telefon obični na dugmiće, ali sada i on surfuje internetom i lakše komunicira sa nama, rekla je Violeta.

Desa Živković iz Trnave iako gazi sedmu deceniju života ušla je u svet modernih tehnologija, a internet koristi kako bi saznala najvažnije informacije vezane za posao i spremna je da uči.

Proveravam cene, šta je najbolje za rad i poljoprivrednu proizvodnju. U današnje vreme teško je bilo šta raditi ako niste upoznati sa tehnologijom. Kad sam ja bila mlada to nije bilo tako, ali mora čovek da ide u korak sa svetom, rekla je Desa.

Ipak starije generacije, sećaju se vremena pre interneta, doba kad su čekali jedan dan u sedmici da na trafiku stignu novine, emisiju na radiu ili televiziji, a umesto četovanja slali pisma ili poruke ostavljali u selu ispod kamena.

Ovaj internet ubio je pravu ljubav i romantiku. Nema više udvaranja kao nekad. Mi se sećamo mnogo lepših i iskrenijih vremena. Okupljali smo se na prelima i igrankama, a sad je uvek neka žurba. Možda jeste danas lakše, ali je nekada bilo mnogo lepše. Sada su se ljudi otuđili jedni od drugih, poručila je Rakila Stojković iz dragačevskog sela Goračići.

 

ZBOGOM ŠTETOČINAMA Osam organskih recepata za zaštitu biljaka!

ZBOGOM ŠTETOČINAMA Osam organskih recepata za zaštitu biljaka!

Aktuelno

18:00

13 jul, 2024

Biljni preparati koji se koriste u borbi protiv bolesti i napada štetočina imaju značajan efekat u zaštiti biljaka, a svaki proizvođač može ih napraviti na sopstvenom gazdinstvu uz malo izdvojenog vremena i dobru volju. Evo nekoliko prirodnih preparata koji se koriste za zaštitu biljaka:

Komentari(0)

Loading