DANAS JE VODENI PONEDELJAK, NARODNI OBIČAJ POLIVANJA, A ŠTA JE POBUSANI? U nekim krajevima, ovaj dan je Vaskrs za mrtve i obeležava se kao i zadušnice

Lepote Srbije

10:00

Aktuelno 0

Vodeni ponedeljak simbolizuje vaskrs, novi život, proleće, začeće i radost. Kako običaj ne bi pao u zaborav, folklorne grupe organizuju polivače. A kad pada pobusani ponedeljak?

DANAS JE VODENI PONEDELJAK, NARODNI OBIČAJ POLIVANJA,  A ŠTA JE POBUSANI? U nekim krajevima, ovaj dan je Vaskrs za mrtve i obeležava se kao i zadušnice
Rina

"Vodeni ponedeljak" je jedinstven običaj, koji izvorno su obeležavali Bunjevci, ali i drugi narodi koji po gregorijanskom kalendaru proslavljaju Uskrs. Iako je tradicija uskršnjeg polivanja prvenstveno mađarski običaj, nalazimo ga i u susednim zemljama.

Kako su se Bunjevci selili oni su svoj običaj nosili sa sobom.

Danas, je već tradicija da na severu Bačke momci organizovano idu drugog dana Uskrsa u "polivanje", a da ih devojke kite zumbulima daruju šarena jaja i dočekuju ih sa pićem i kolačima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Vodeni ponedeljak" bio je i prilika da se zna u kojoj kući su devojke za udaju.

DANAS JE VODENI PONEDELJAK, NARODNI OBIČAJ POLIVANJA,  A ŠTA JE POBUSANI? U nekim krajevima, ovaj dan je Vaskrs za mrtve i obeležava se kao i zadušnice Printscreen/Youtube
 

"Faljen Isus domaćini. Primate li polivače, čuli smo da kod vas ima lepih cura", ovim rečima polivači obraćaju se domaćinima.

Mnogo običaja vezuje se za drugi dan Uskrsa, a na severu Bačke vekovima živi takozvani Vodeni ponedeljak. Rano ujutro momci u svečanim nošnjama, fijakerima, praćeni tamburašima obilaze kuće gde ima devojaka i polivaju ih hladnom vodom. Zadatak devojaka je da im umaknu, kako znaju i umeju.

Međutim, današnji polivači su nešto moderniji pa umesto vodom, devojke polivaju parfemima, poliju ih kolonjskom vodom da ne uvenu. Zauzvrat im devojke daju sitne poklone koje polivači stavljaju u male korpe. Devojke polivače kite zumbulima daruju šarena jaja i dočekuju ih sa pićem i kolačima.

Polivači posle čašćavanja sedaju u fijakere i vesela povorka nastavlja do narednog odredišta, gde u kući ima devojaka.

"Simbol Vodenog ponedeljka je to uskršnje jaje koje žene darivaju svim muškim osobama koji ih poliju. Ja bih kazala da je to najviše za mlade, jer u suštini kako smo ga i zapamtili najlipši je onaj dio gdi momci iđu polivat cure. Običaj je i danas čuva. Moram kazti, da se kod mene generacijama čuva, ja imam umuku od šest godin i ona čeka polivače koji će sve žene u familiji politi. Za mene je veoma značajno uskršnje jaje, jer mi žene pripremamo to jaje koje ćemo darivati sa velikom ljubavlju i to je jedan od najznačajnijeg dela vodenog ponedeljka", rekla je Kata Kuntić iz KUD "Bunjevka".

Nekad je polivanje koje se tradicionalno vezuje za drugi dan Uskrsa, bio i način za upoznavanje mladića i devojaka, a simpatija se kao i tada, tako i danas, nagrađuje najlepšim, ofarbanim uskršnjim jajima.

U mnogim zemljama se obeležava ovaj običaj, koji je nastao davno u vreme kada su žene pronosile vest da je Isus vaskrsnuo i bile su polivane hladnom vodom kako bi ćutale.

Prvi ponedeljak posle Uskrsa naziva se Pobusani ponedeljak i on je posvećen mrtvima.

Toga dana, po narodnom verovanju i običaju, treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom. U nekim krajevima, ovaj dan se obeležava kao i zadušnice. Tada se izlazi se na groblja, pale se sveće, uređuju grobovi i sveštenik vrši parastose i pomene za pokoj duša pokojnika. Taj dan se iznose vaskršnja jaja na grob - da bi i preminuli uživali u vaskrsenju Isusa Hrista.

Da li sme da se radi za Pobusani ponedeljak?

Za praznike može da se radi, ali u isto vreme morate da nađete vremena za molitvu i za odlazak u hram. Na ovaj ponedeljak obavezan je odlazak na groblje, sve ostalo može da se odloži.

Oni koji ne mogu da odu na groblje iz bilo kojeg razloga, za svoje mrtve mogu da se mole i kod kuće.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Povratak na selo

NAJBOLJA ODLUKA ZA STEFANA Kupio kuću u Kukićima za 10.000 evra, pa pokrenuo sopstveni biznis sa strugarom!

Aktuelno

17:00

21 maj, 2024

Čačak - Sve je više mladih koji se odlučuju da ostanu ili da se vrate da žive na selu, naročito u onima koji imaju dobru infrastrukturnu povezanost sa obližnjim gradovima. Bračni par Jovanović, Stefan i njegova supruga jedni su od onih koji su svetla velikog grada menjali za život u mirnim Kukćima nadomak Čačka. Preko javnog konkursa Ministarstva za brigu o selu dobili su 10.000 evra bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Komentari(0)

Loading