DANAS JE POBUSANI PONEDELJAK, VASKRS ZA MRTVE Evo šta bi valjalo ispoštovati od običaja o kojima je pisao još Vuk Karadžić

Lepote Srbije

10:00

Aktuelno 0

Zvanično nije deo crkvenog kanona i verskih običaja, ali je odavno odomaćen u narodu. Vernici se pozdravljaju sa "Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse" sve do Spasovdana, a ovako poštuju današnje običaje.

DANAS JE POBUSANI PONEDELJAK, VASKRS ZA MRTVE Evo šta bi valjalo ispoštovati od običaja o kojima je pisao još Vuk Karadžić
Rina

Danas Srpska pravoslavna crkva obeležava Pobusani ponedeljak, 24.aprila, odnosno "Vaskrs za mrtve", dan kada se uređuju grobovi preminulih i kada se na groblja iznose farbana jaja.

"Vaskrs za mrtve" se obeležava uvek prvog ponedeljka nakon Vodene nedelje.

Toga dana, po narodnom verovanju i običaju, treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom. U nekim krajevima, ovaj dan se obeležava kao i zadušnice.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tada se izlazi se na groblja, pale se sveće, uređuju grobovi i sveštenik vrši parastose i pomene za pokoj duša pokojnika. 

Ipak, po nečemu je pobusani ponedeljak različit od ostalih zadušnih dana u godini.

Taj dan se iznose vaskršnja jaja na grob - da bi i preminuli uživali u vaskrsenju Isusa Hrista. Ta jaja koja se kucaju o spomenik, i upokojeni se pozdravljaju sa “Hristos Vaskrse”. Na kraju se preostala jaja podele sirotinji.

Veruje se da je ovaj običaj najpre nastao u krilu ruske crkve odakle je došao i u naše krajeve, ali nema jasnih dokaza od kada datira tradicija obeležavanja ovog dana.

O njemu je pisao još Vuk Karadžić u svom rečniku u kome kaže da se kod Srba ovaj ponedeljak zove i “Ružičalo” jer ljudi tada pored grobova sade novo cveće (ruže, pa odatle “ružičalo”), ali i “Družičalo” jer u narodu postoji običaj da se na današnji dan momci i devojke okupljaju i druže.

Naime, "valja se" da se danas na nekom pogodnom mestu okupe prijatelji, da se igra, peva i zabavlja. Treba uplesti nekoliko venčića od vrbovih grana i nositi ih u kosi, a ko se kroz venac poljubi postaće pobratim/posestrima za tu godinu. Ili tako bar narod veruje.

Da li sme da se radi za Pobusani ponedeljak?

Za praznike može da se radi, ali u isto vreme morate da nađete vremena za molitvu i za odlazak u hram. Na ovaj ponedeljak obavezan je odlazak na groblje, sve ostalo može da se odloži.

Oni koji ne mogu da odu na groblje iz bilo kojeg razloga, za svoje mrtve mogu da se mole i kod kuće.

Vernici se pozdravljaju sa "Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse" sve do Spasovdana.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Komentari(0)

Loading