PROČITAJTE Sve važne običaje koje imaju Srbi posvećene preminulim članovima porodice!

Lepote Srbije

21:00

Kultura 0

Zadušnice su i većina nas je bila na groblju i kako dolikuje, pomolila se za pokoj duša naših preminulih predaka, ali ovo nije jedini običaj kod Srba vezan za mrtve.

Sveće
Lepote Srbije

U srpskoj pravoslavnoj tradiciji, običaji vezani za mrtve imaju duboko ukorenjeno mesto i značajnu ulogu u životu vernika. Evo nekoliko ključnih običaja:

Parastos je poseban pravoslavni obred kojim se sećamo i molimo za pokojne. To je “posredništvo” ili “zastupništvo” pred Bogom za umrlog.

Parastos se najčešće moli na poziv rodbine i prijatelja 40. dan od dana smrti umrloga. Obično se moli na grobu, ali je dopušteno da se održi i u crkvi.
Za parastos je potrebno pripremiti kuvanu pšenicu (koljivo), sveću, čašu vina, kadionicu, briket i tamjan.

Kada se pokojnikova duša razdvoji od tela, to se naziva samrtna postelja. Tada se poziva sveštenik da ispovedi i pričesti bolesnika kako bi se duša lakše rastala od tela.

Možda vas zanima:

Prema narodnom iskustvu, duša pokojnika koji je ispoveđen i pričešćen, i koji se oprostio sa svojim najbližima, lagano i tiho izlazi iz tela, kao ptica iz kaveza, i rasterećena leti nebeskim prostorima u carstvo nebesko.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zadušnice:

Zadušnice se obeležavaju četiri puta godišnje i uvek su subotom. To su dani kada se posebno moli za pokoj duša preminulih članova porodice i prijatelja.

Postoje četiri vrste zadušnica:

Zimske zadušnice: Obeležavaju se pred Mesne poklade.
Letnje zadušnice: Obeležavaju se pred Duhove.
Miholjske zadušnice: Obeležavaju se pred Miholjdan.
Mitrovske zadušnice: Obeležavaju se pred Mitrovdan.

Na dan zadušnica, vernici idu u crkvu gde se služi Sveta liturgija i parastos. Sveštenik preliva vinom žito, a posle službe se odlazi do grobova pokojnika.
Na grobovima se pale sveće, a sveštenik obavlja kratki obred i kadi grobove. Vernici nose kuvano žito koje simbolizuje Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i crno vino kojim se označava Božje milosrđe.

Ovi običaji imaju poseban značaj za svakog pravoslavca i pomaže vernicima da se sećaju i mole za pokoj duša svojih najmilijih.

Sveti Vasilije

PUT SVETOG VASILIJA Rođenje i život jednog od najvoljenijih srpskih SVETITELJA, od Mrkonjića do Ostroga (FOTO)

Kultura

17:00

28 april, 2024

Kada se iz pravca Mostara krene ka Trebinju, put će vas navesti kroz selo Mrkonjići. Mrkonjići su okićeni stablima najslađih smokava i narova koje ste ikada probali, ali pored toga, ono po čemu su Mrkonjići čuveni jeste to da je upravo tu rođen verovatno najomiljeniji i najpoštovaniji svetac naših prostora, naime ovde je rođen Sveti Vasilije Ostroški, čudotvorac.

Komentari(0)

Loading