MNOGI OBOŽAVAJU TO DA JEDU, A NE ZNAJU DA JE NAJOPASNJI DEO PILETINE: Nutricionista otkriva zašto nam RAZARA ORGANIZAM
Piletina je neizostavan deo trpeze u gotovo svim domovima, ali pri kupovini većina nas više pažnje obraća na cenu, nego na izgled i boju samog mesa. Naime, nutricionista Branka Mitrović je objasnila koji delovi pileta nisu zdravi i zašto ne bismo smeli da ih jedemo.
Da li ste čuli za brojler piletinu?
Reč je o specifičnim kokoškama bele boje, koje se odgajaju na farmama. Kada dostignu starost između 10 i 12 nedelja i postignu određenu težinu, prodaje se na tržištu i spremna je za konzumaciju.
Ako pile nije domaće, postoji mogućnost da sadrži arsen, koji kod čoveka može da izazove dijabetes, neurološke poremećaje. Kod takvog mesa posebno ne smemo da jedemo određene delo.
Možda vas zanima:
Pred nama je jedan od najstrožijih postova uoči Vaskrsa: Nutricionista nam pojašnjava kako se telo priprema za restrikciju kalorija
Vernici Srpske pravoslavne crkve širom Srbije pripremaju se za Veliki post, naime, ova je poslednja sedmica pred početak posta i poznatija je kao Siropusna nedelja kada se ne jede meso, već se samo konzumiraju beli mrs i jaja i prestavlja jedan od najstrožijih u godini.
NAJSTARIJI SPECIJALITET SRBIJE Isprobajte piletinu sa carske trpeze Nemanjića!
Na dvoru i u kućama bogate vlastele jelo se kako i dolikuje tom staležu
Možda vas zanima:
Pred nama je jedan od najstrožijih postova uoči Vaskrsa: Nutricionista nam pojašnjava kako se telo priprema za restrikciju kalorija
Vernici Srpske pravoslavne crkve širom Srbije pripremaju se za Veliki post, naime, ova je poslednja sedmica pred početak posta i poznatija je kao Siropusna nedelja kada se ne jede meso, već se samo konzumiraju beli mrs i jaja i prestavlja jedan od najstrožijih u godini.
NAJSTARIJI SPECIJALITET SRBIJE Isprobajte piletinu sa carske trpeze Nemanjića!
Na dvoru i u kućama bogate vlastele jelo se kako i dolikuje tom staležu
Možda vas zanima:
Pred nama je jedan od najstrožijih postova uoči Vaskrsa: Nutricionista nam pojašnjava kako se telo priprema za restrikciju kalorija
Vernici Srpske pravoslavne crkve širom Srbije pripremaju se za Veliki post, naime, ova je poslednja sedmica pred početak posta i poznatija je kao Siropusna nedelja kada se ne jede meso, već se samo konzumiraju beli mrs i jaja i prestavlja jedan od najstrožijih u godini.
NAJSTARIJI SPECIJALITET SRBIJE Isprobajte piletinu sa carske trpeze Nemanjića!
Na dvoru i u kućama bogate vlastele jelo se kako i dolikuje tom staležu
Kako da razlikujemo ovu vrstu piletine od domaće?
Nutricionistkinja Branka je otkrila nekoliko saveta.
– Svi znamo da domaća piletina ima žutu boju, dok je koža brojler piletine uobičajeno beličaste boje. Međutim, danas ni na to ne možete da se oslonite, budući da prodavci često bojom za hranu boje piletinu da bude žuta. Takođe, razlika se primećuje i pri termičkoj obradi same piletine – brojler piletina će ispustiti mnogo više tečnosti i masti i biće mnogo tvrđa u odnosu na piletinu iz prirodnog uzgoja – objašnjava.
Shutterstock
Mekoća mesa zavisi od toga da li ima više estrogena ili testosterona.
– Tvrđe meso ima manje estrogena (ženski hormon) a više testosterona (muški hormon) i obrnuto, mekše ima više estrogena. Ipak, te razlike u procentima hormona su zanemarive, a štetu svakako čine – dodaje ona.
Brojler pilići nemaju kada da izgrade imunitet, zato ih vaksinišu protiv brojnih bolesti poput salmonele, koja se može preneti putem jajeta sa kokoške na pile, ali i protiv Njukastlove bolesti, česte ptičje bolesti koja se prenosi na ljude, bronhitisa, pneumovirusa kao i Marekove bolesti. Vakcine dobijaju ili putem spreja ili putem vode. Ovakav način uzgoja ima mnoge posledice.
– Sigurno primećujete da današnje mlade žene gotovo da nemaju struk, muškarci poprimaju ženske obline, čak i bebe i muškarci imaju celulit – sve to je posledica hormona iz hrane. Pored toga, slučajevi alergija su u konstatnom porastu, kao i rezistencija na antibiotike. Zbog povećanog unosa antibiotika putem hrane, mnogo više ljudi pati od problema sa varenjem – rekla je Branka.
A prema rečima nutricionistkinje, najopasniji deo piletine su iznutrice, posebno džigerica, jer upravo ona prerađuje sve te silne antibiotike i hormone.
– Posledično, sve mesne prerađevine poput pašteta, salama, parizera, pilećih viršli i sličnih stvari treba izbegavati u širokom luku, jer pileće iznutrice završavaju upravo u njima. Jedini slučaj kada možete da budete potpuno sigurni u kvalitet je kada lično poznajete uzgajivača i znate kako radi. Sve ostalo je rizično – zaključila je Branka.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
Menja se granica za crvenu tarifu! Ukoliko ne uradite ovu 1 stvar, stizaće vam papreni računi za struju
To znači da će domaćinstva koja troše više od 1200 kWh mesečno plaćati skuplju tarifu ranije nego do sada
Danas slavimo najvećeg Hristovog pravednika: Devojke u ponoć treba da urade jednu stvar
,Život potpunog odricanja: "Koža mu se na kolenima stvrdnula od molitve"
Zima u selima bez signala: Kako izgleda život kad sneg padne, a svet ne zna da postojite
U selima na obroncima Tare, Golije i Peštera, zima ne dolazi sa vremenom na televiziji – ona dolazi sa prvim dimom iz odžaka, tišinom, i činjenicom da niko ne zna da je sneg pao
Ukoliko ste radili ili radite OVAJ POSAO, penzije će vam biti preko 1.000 evra! Masovna bežanija u ovaj sektor
Kada je reč o razlikama između polova, prosečna penzija muškaraca je nešto viša i iznosi 1.062 evra, dok žene u proseku primaju 946 evra.
Na današnjeg SVECA jede se samo OVAJ HLEB: Veruje se da LEČI BOLESNE i donosi zdravlje i sreću - pomolite se sledećim rečima
Danas je Sveti ravnoapostolni Averkije Jerapoljski. Veruje se da na ovaj datum treba jesti ječmeni hleb i izgovoriti jednu molitvu, kao i da ovaj svetac leči bolesne.
Komentari(0)