TVORAC LONCA OD ČAK 600 KG Ono što je napravio svojim veštim rukama može da nahrani na desetine porodica

J. K.

10:43

Aktuelno 0

Penzioner, Milun Tošić, iz sela Mrčajevci kod Čačka jedini je u Srbiji napravio lonac za spremanje svadbarskog kupusa, zapremine od čak 600 litara.

TVORAC LONCA OD ČAK 600 KG Ono što je napravio svojim veštim rukama može da nahrani na desetine porodica
Foto: Rina

 

Ovaj Šumadinac kaže da je to najveći lonac u kom se priprema hrana, ne samo u našim krajevima već i na čitavom svetu jer može nahraniti preko 1.000 duša. Pre nekoliko godina sačinio je malo manji, od 560 litara, ali nije bio lenj i sada je oborio svoj sopstveni rekord.

U njega staje oko 380 kilograma kupusa, 125 kilograma mesa i dodaje se oko 60 kilograma crnog luka, 18 masti, šargarepe, beli luk i dodaje se oko pet kilograma raznih začina. Sve se to u ovaj veliki lonac ređa red po red, a onda sve zajedno krčka oko osam sati. Tako se dobija pravi svadbarski kupus iz srca Šumadije. Možda ima većih posuda na svetu, ali one se nalaze u muzejima, ne služe za spremanje hrane", kaže majstor Milun Tošić.

Bez čuvenog specijaliteta za koji je Milun i napravio svoj patent, ne može da se zamisli nijedno veselje u Zapadnoj Srbiji. Vešti kulinarski majstori svadbarski kupus spremaju u posebnom zemljanom loncu, jer samo u njemu dobija poseban ukus i miris. Upravo na taj način pravljen je i ovaj u selu Mrčajevci po kome je ovo mesto postalo poznatno po manifestaciji koja slavi čuveni specijalitet od kupusa zbog koga je Milun svoj lonac već nekoliko dana ranije morao da podloži vatrom.

Radili su ga čuvani grnačari iz Zlakuse. Jedva su prihvatili, jer je izazov bio veliki. Materijal koji koriste su glina i kalcit, mineral koji se nalazi u požeškom selu Rupeljevo i upravo zbog toga kupus nigde nije tako sočan, kao u ovom loncu“, kaže Milun.

Njegov lonac ima grejač unutra, a oko njega bude zapaljeno ukupno 12 vatri. Težak je više od 200 kilograma, koja uvek ide uz njega, teži takođe oko 200 i ništa se tu ne može postaviti bez čekrka, a dobro druženje je tada uvek zagarantovano.

Kuvanje hrane i degustiranje sa porodicom i prijateljima nikad ne bi trebalo da izađe iz mode, to je nešto najlepše što možete doživeti. Dok sam bio mlađi dešavalo se da ja napravim kupus u Mrčajevcima, sednem u auto i odem na Romaniju, kad stignem kupus još vruć a domaćini me dočakali sa bravetinom", priseća se Milun.

Sa izumom najvećeg lonca za kuvanje kupusa ipak nije kraj, jer je ovaj majstor iz Mrčajevaca osmislio i pokretnu višenamensku furunu za kuvanje hrane i za to je 2005. godine dobio srebrnu medalju na "Tesla festu" u Beogradu.

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

 

BONUS VIDEO 

Komentari(0)

Loading