POLAKO ALI SIGURNO "ISPARAVAMO" "Mučimo se danima i mi i životinje, ne možemo više ovo da podnesemo niti da gledamo" (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

10:00

Aktuelno 0

Veoma teška situacija i ovog leta pogodila je vredne i selu verne stočare koji decenijama od svog napornog rada žive na Pešterskoj visoravni.

POLAKO ALI SIGURNO "ISPARAVAMO" "Mučimo se danima i mi i životinje, ne možemo više ovo da podnesemo niti da gledamo" (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Suša

Nezapamćena suša im je zavrnula slavine pa nemaju čime da napoje stoku, ali i spalila livade tako da ni sena neće biti dovoljno za zimu. Podaci sa terena ukazuju da je ovogodišnja sezona pašarenja izuzetno loša. Proleće je počelo neuobičajeno dugom sušom nakon čega je usledio kraći kišni period, a početkom leta ponovo je usledila suša koja traje do danas. Ovo je dovelo do vrlo slabog prvog otkosa sena, dok je letnja suša gotovo onemogućila rast nove trave za drugi otkos.

"Mučimo se danima i mi i životinje. Ne možemo više ovo da podnesemo niti da gledamo. Nemamo čime da ih napojimo, a nećemo imati ni čime da ih nahranimo. Cena stočne hrane skočila je u nebesa, a sena neće imati dovoljno. Sve je spaljeno. Već decenijama se bavimo stočarstvom, ali se ne pamti da je ikada bila gora situacija. Stanje je neizdrživo. Ako se ovako nastavi bićemo prinuđeni da sve što imamo napustimo, odselimo se odavde i kažemo zbogom stočarstvu", kaže stočar sa Peštera.

FOTO:RINA/Stočari na Pešteru očajni, niko ne pamti ovakvu sušu i katastrofu godinama unazad
 

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije već četiri godine sprovodi raznovrsne aktivnosti na Sjeničko-pešterskoj visoravni koje imaju za cilj zaštitu prirode i održiv razvoj. Kroz brojne kontakte su lokalnim stanovnštvom postali su svesni njihovih problema, posebno onih koji se tiču opstanka sela, tradicionalnog stočarstva i pašarenja koje je dominantno na ovom podneblju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Suša je pogodila i gajene kulture, pšenicu, zob, kukuruz, pa je velika nestašica stočne hrane sasvim izvesna. Kako jedna nevolja retko ide sama, u protekle 2 godine područje je ozbiljno pogodila epidemija koronavirusa. Potom je krajem 2021. izbijanje epidemije bolesti plavog jezika dodatno otežalo prodaju i onako slabo plaćenih ovaca. Stočari su i dalje u velikoj meri prepušteni nakupcima i njihovim izuzetno niskim otkupnim cenama. 

FOTO:RINA/Stočari na Pešteru očajni, niko ne pamti ovakvu sušu i katastrofu godinama unazad
 

"Apelujumo na nadležne institucije kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou da što pre preduzmu hitne mere i pomognu planinskim stočarima da obezbede stočnu hranu odmah nakon žetve, dok su cene koliko-toliko prihvatljive. Lokalnom stanovništvu je izuzetno teško, a nekada i nemoguđe da organizuje nabavku povoljnije stočne hrane iz ravničarskih predela Srbije. Cene tih poljoprivrednih proizvoda u Sjenici, Novom Pazaru i Tutinu značajno su više zbog troškova prevoza i skladištenja. Opstanak nekoliko stotina domaćinstava koja žive skuljučivo od stočarstva i gotovo 100.000 grla goveda, ovaca i konja ozbiljno je ugroženo", kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

FOTO:RINA/Stočari na Pešteru očajni, niko ne pamti ovakvu sušu i katastrofu godinama unazad
 

Pomoći ovim ljudim od uzuzetne je važnosti naročito u vreme kad čitav svet strepi od potencijalne krize i nestašice hrane. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u više navrata isticalo da su ovčarstvo i kozarstvo izuzetan potencijal za razvoj poljoprivrede, a posebno u nerazvijenim područjima.

Prethodnih godina je bilo raznih podsticaja za razvoj tradicionalnog stočarstva i starih rasa poput sjeničke pramenke. Na nacionalnom nivou ovo područje predstavlja ozbiljan potencijal za proizvodnju velike količine različitih organskih i mlečnih proizvoda. Ovo je od izuzetnog značaja buduđi da je prema brojnim izvorima kvalitet mesa u Srbiji nedovoljnog kvaliteta.

Put od Beograda do Pešterske visoravni na mapi:

Izvor: RINA

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading