PRAVOSLAVNI VERNICI SLAVE SVETOG TEODOTA Na današnji dan nemojte raditi kućne poslove, a jedan običaj je jako bitan

J. K.

12:12

Aktuelno 0

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan Svetog Sveštenomučenika Teodota Kirinejskog.

PRAVOSLAVNI VERNICI SLAVE SVETOG TEODOTA Na današnji dan nemojte raditi kućne poslove, a jedan običaj je jako bitan
pixabay

 

O životu Svetog Teodota pisao je i vladika Nikolaj Velimirović u "Ohridskom prologom".

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zbog svoje mudrosti i dobrodetelji izabran je za episkopa i upravljao Crkvom s ljubavlju i revnošću. Ali kada nasta gonjenje na hrišćane u vreme cara Likinija, Teodot je izveden na sud i stavljen na muke. Kada ga mučitelj Savin savetovaše da se odrekne Hrista i pokloni idolima neznabožačkim, odvrati mu Teodot: 

- Kad bi ti znao dobrotu Boga mojega, na koga se ja nadam, da će me zbog ovih kratkovremenih muka udostojiti večnoga života i ti bi poželeo da za njega postradaš ovako kao ja.

Udarali su mu klince u telo, a on se molio Bogu s blagodarnošću; pa misleći da mu je kraj blizu, savetovaše i poučavaše hrišćane koji behu oko njega. Ipak u to vreme objavi car Konstantin slobodu hrišćanima i naredi da se puste svi koji su pod sudom radi Hrista. Tada i ovaj svetitelj bi oslobođen, povrati se onako izmučen na svoj položaj u Kiriniju, i požive još dve godine. Skončao je 302. godine.

Na današnji dan svi pravoslavni vernici moraju ispoštovati običaje

Po verovanju na Svetog Teodota ne bi trebalo ušivati, prati, a valjalo bi obavljati kućne poslove kako bi blagostanje ispunilo vaš dom i donelo napredak.

 

Komentari(0)

Loading