MALO KO ZNA: Svi rado jedemo šopsku salatu, a evo ko su Šopi i koliko ih ima

Lepote Srbije

17:00

Zanimljivosti 0

Šopska salata je omiljeni dodatak mnogim jelima na Balkanu, poznata po jednostavnosti i svežini. Spoj paradajza, krastavca, paprike, luka i narendanog sira osvaja sve generacije. Dok uživamo u njoj, retko se zapitamo po kome je dobila ime.

šopi
Printscreen/Youtube

Pre nego što otkrijemo ko su Šopi, evo recepta za ovu neodoljivu salatu.

Recept za šopsku salatu:

3 paradajza

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

2 krastavca

1 zelena paprika

1 glavica crnog luka

200 g belog sira (najčešće feta)

maslinovo ulje

so, biber po ukusu

peršun za dekoraciju

Priprema:

Paradajz, krastavce, papriku i luk iseckajte na kockice ili tanke trake. Posolite povrće i prelijte ga maslinovim uljem. Sve sastojke pažljivo izmešajte, a preko narendajte beli sir. Dodajte biber po ukusu i ukrasite svežim  peršunom.

Dok uživamo u omiljenoj salati, vredi se podsetiti da je dobila ime po Šopima, narodu koji je naseljavao Balkansko poluostrvo.

Šopi su staro pleme južnoslovenskog porekla, koje je živelo na području zapadne Bugarske, jugoistočne Srbije, istočne Makedonije i severne Grčke. Ovaj narod je specifičan po tome što je bio blizak Srbima, uprkos tome što je teritorijalno i jezički bio povezan sa Bugarima. Šopi su bili pretežno pravoslavni hrišćani, a mnogi njihovi običaji i tradicija, poput slavljenja krsne slave, slični su srpskim običajima.

Iako su govorili dijalektom bližim bugarskom jeziku, njihova kultura i običaji ih više povezuju sa Srbima. U 19. veku, oni su čak tražili da se priključe Srbiji. Bavili su se stočarstvom, a mlečni proizvodi, posebno sir, bili su ključni deo njihove ishrane, što verovatno objašnjava nastanak poznate salate, koja danas nosi njihovo ime. Ova salata je postala simbol balkanske kuhinje vezuje se za Šope, što joj i im e govori, iako različite nacije, poput Bugara i Srba, danas prisvajaju njeno poreklo.

Na teritoriji Srbije, prema popisu iz 2011. godine, živelo je 142 stanovnika koji su se izjašanjavali kao Šopi prema nacionalnoj pripadnosti, a jedno od najčešćih šopskih prezimena je Arizenović. Ipak, za većinu Srba ovaj narod i njegovo poreklo je nepoznat.

Danas, kao što vidite, mali broj ljudi se još uvek identifikuje kao Šopi, ali njihovi koreni i nasleđe i dalje žive kroz jezik, kulturu i naravno preko imena poznate salate​.

Komentari(0)

Loading