ORIGINALAN KAFANSKI RECEPT ZA ŠOPSKU SALATU: Malo ljudi zna kako je ovo popularno jelo dobilo ime i ko su bili ŠOPI
Šopska salata je proglašena najpopularnijim nacionalnim jelom Evrope.
Šopska salata je proglašena najpopularnijim nacionalnim jelom Evrope.
Profesionalni kuvari imaju svoj trik za kafansku šopsku salatu zbog kojeg im ispadne najukusnija
Srbi su poznati kao dobri domaćini, te trpeza za svaku svečanu priliku bude bogata, a šopska salata je uvek obavezna deo jelovnika.
Šopi ili Šopovi je regionalni naziv koji se upotrebljava za stanovnike nastanjene na centralnom Balkanu, a koji se po njima naziva Šopluk.
Gotovo da nema pravog obroka bez dobre salate. U Srbiji su, pored kupus salate, najpopularnije šopska i srpska salata.
Idealna za tople dane.
Na teritoriji Srbije, prema popisu iz 2011. godine, živi 142 stanovnika koji se izjašanjavaju kao Šopi prema nacionalnoj pripadnosti, a jedno od najčešćih šopskih prezimena je Arizenović. Ipak, za većinu Srba ovaj narod i njegovo poreklo je nepoznat.
Svi znaju za nju, salata je koja se najčešće naručuje u kafanama i restoranima u ovom delu Balkana, a kao što postoje razne teorije o nastanku naroda od koga vodi njen naziv, tako se u različitim delovima regije priprema na isti, ali ipak različit način. Reč je, naravno, o šopskoj salati, koja je 2014. godine izabrana za najpopularnije jelo u Evropskoj uniji.