PRIZIVANJE NOVCA Srpski običaj kome su naši stari pridavali veliku pažnju, uopšte nije teško

Lepote Srbije

16:00

Zanimljivosti 0

Narodna tradicija je srce svake kulture, a srpski običaji predstavljaju bogatu tapiseriju koja se kroz vekove tkala svakodnevni životom ljudi.

novac
Shutterstock

U srcu Balkana, gde se prepliću istorija, vera i običaji, od veselih svadbenih rituala i božićnih običaja, do majstorski izrađenih rukotvorina i lokalnih festivala, svaki običaj nosi sa sobom priču o nekadašnjim vrednostima i verovanjima.

Naši stari pridavali su pažnju mnoštvu običaja kako bi rešili mnoge životne situacije, a dobre prilike u kući umnožili. Jedan takav običaj vezan je za prizivanje bogatstva.

Mnogima će ovo narodno verovanje danas zvučat luckasto, ali upravo ono je praktikovano sa velikim razlogom u davna vremena.

Potrebni su vam – dva, tri metalna novčića i slanik – posuda u kojoj držite so, kuhinjsku ili morsku, svejedno.

Prema jednom narodnom verovanju, ukoliko metalne kovanice novca držite u posudi u kojoj držite so, novac u vašoj kući će se umnožiti.

Novčiće, apoeni nisu važni, očistite nekim blagim sredstvom i ubacite na dno slanika, pa odozgo sipajte so.

Kažu babe, koliko zrna soli – toliko para u kući.

Probajte, ništa ne košta…

Lepote Srbije/Opanak

Dušan sakuplja stare radio aparate

MNOGE ĆE VRATITI U DETINJSTVO Dušan iz Zlakuse ima neobičan hobi, od svog oca je nasledio ljubav za sakupljanje nesvakidašnjih stvari

Zanimljivosti

20:00

18 septembar, 2024

Mnogi kolekcionari u Srbiji sakupljaju sasvim obične stvari poput kamenčića, poštanskih marki ili starih novčića, ali Dušan Drndarević iz užičkog sela Zlakusa, od svog oca nasledio je ljubav za sakupljanje nesvakidašnjih stvari - starih radio aparata i gramofona koji završe na buvljim pijacama ili u prašnjavim podrumima.

Komentari(0)

Loading