ČUVARKUĆA Neuništiva biljka sa obiljem lekovitih svojstava

Lepote Srbije

18:00

Zanimljivosti 0

Čuvarkuća (lat. Sempervivum) dobila je svoje ime iz latinskog jezika. Sempervivum potiče od latinske reči koja znači “zauvek živ”. Ova biljka je poznata po svojoj izdržljivosti i sposobnosti da preživi u teškim uslovima, uključujući hladnoću i sušu. Njeno ime sugeriše da je “uvek živa” i da može opstati bez obzira na okolnosti. Takođe, naziv čuvarkuća može se povezati s njenom tradicionalnom ulogom kao amajlije koja štiti domaćinstvo i donosi sreću.

čuvarkuća
Shutterstock

Čuvarkuća (lat. Sempervivum tectorum) je biljka koja ima mnoga lekovita svojstva i koristi se u narodnoj medicini.

Čuvarkuća sadrži različite korisne sastojke, uključujući jabučnu kiselinu, mravlju kiselinu, kalcijum malat, tanine, biljnu sluz.

Ovi sastojci daju čuvarkući isceljujuću, antiseptičku, antiinflamatornu i diuretsku moć.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Primena

Čuvarkuća se koristi u vidu soka, masti ili čaja.

Najčešće se upotrebljava kao pomoć kod:

Rana i ispucale kože
Čireva i hemoroida
Crevnih problema
Menstrualnih bolova
Povišenih lipida u krvi
Detoksikacije organizma
Grlobolje
Dijabetesa

Takođe, čuvarkuća se koristi za lečenje opekotina, uboda i ugriza. Sok ove biljke može se primeniti i kod bronhitisa, gnojnih upala zuba, grla i uha.

Lekovita svojstva za uho

Čuvarkuća je poznata kao lek protiv bola u uhu.
Sok od čuvarkuće pomaže pri lečenju akutne upale srednjeg uha, privremenog gubitka sluha i drugih oštećenja sluha.
Iako cerumen (ušna mast) štiti ušni kanal od gljivica, bakterija i vode, oštećeni cerumen može pritisnuti bubnjić, ugroziti vanjski slušni kanal i prouzrokovati gubitak sluha, kod ovakvih problema ova biljka može pomoći.

Ukratko, čuvarkuća je višenamenska biljka koja se može koristiti za različite zdravstvene probleme, a njena lekovita svojstva su poznata još iz 9. veka.

Recept za mast od čuvarkuće

Sastojci:

Listovi čuvarkuće (sveži ili osušeni)
Biljno ulje (maslinovo, kokosovo ili bademovo)
Pčelinji vosak (za zgušnjavanje)

Uputstvo:

Priprema listova

Operite listove čuvarkuće i osušite ih nežno.
Ako koristite sveže listove, ostavite ih da se osuše nekoliko sati.
Ako koristite osušene listove, možete ih koristiti odmah.

Infuzija ulja

Stavite listove čuvarkuće u staklenu posudu.
Prelijte ih biljnim uljem tako da potpuno prekrije listove.
Zatvorite posudu i ostavite je na suncu ili na toplom mestu 2-3 nedelje. Tokom tog vremena, ulje će apsorbovati lekovite sastojke iz listova.

Zgušnjavanje

Nakon 2-3 nedelje, procedite ulje kroz gazu kako biste dobili čist koncentrat.
Vratite koncentrat u staklenu posudu.
Dodajte pčelinji vosak kako biste napravili gušću mast. Količinu voska prilagodite željenoj konzistenciji.

Čuvanje

Mast čuvajte u staklenoj posudi na tamnom i hladnom mestu.
Koristite je po potrebi za lečenje rana, opekotina, ispucale kože ili drugih problema.

Napomena

Pre upotrebe, uvek proverite osetljivost na koži i napravite test na malom delu kože kako biste bili sigurni da nema alergijskih reakcija. Ako imate bilo kakve zdravstvene probleme, konsultujte se s lekarom pre upotrebe masti od čuvarkuće.

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/zanimljivosti/vesti/82591/kantarion-zlatne-boje-i-zlata-vredan-mnoge-su-zdravstvene-koristi-ove-biljke-evo-koje/vest

Komentari(0)

Loading