KANTARION Zlatne boje i ZLATA VREDAN, mnoge su zdravstvene koristi ove biljke, evo koje

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Kantarion (Hypericum perforatum) je široko rasprostranjena višegodišnja zeljasta biljka koja raste na suvim brežuljcima, sunčanim livadama, pustom i neobrađenom zemljištu, kao i na rubovima šuma. Najviše uspeva u predelima umerene i suptropske klime širom Evrope, Azije i Severne Amerike.

KANTARION Zlatne boje i ZLATA VREDAN, mnoge su zdravstvene koristi ove biljke, evo koje
Shutterstock

Ako želite da berete kantarion, evo na šta treba da obratite pažnju:

Vreme berbe: Najpovoljnije vreme za berbu kantariona je maj i jun. To je period kada biljka cveta i kada su njeni lekoviti delovi najaktivniji.

Lekoviti deo biljke su cvetovi i listovi. Cvetovi su karakteristični po svom lepom i mirisnom žutom cvetu, dok listovi takođe imaju svoje lekovite osobine.

Kantarion raste na različitim mestima, ali je najbolje potražiti ga na brdskim krajevima, suvim livadama i pustim područjima. Takođe, može se naći pored puteva i na livadama.

Prilikom berbe, budite pažljivi da ne zamenite kantarion sa sličnim biljkama. Prepoznajte karakteristične žute cvetove i naspramno smeštene listove kako biste bili sigurni da berete pravu biljku.

Obratite pažnju na pravilnu berbu i upotrebu ove moćne biljke. 

Ulje kantariona je veoma popularno za otklanjanje „ženskih problema“ kao što su upala jajnika, herpes, vaginalne gljivične ili bakterijske infekcije.

Zanimljivo je da je ulje kantariona, zahvaljujući hipericinu, jedan od najčešće korišćenih prirodnih antidepresiva.

Nemačka je sprovela najviše istraživanja na tu temu i u njoj je kantarionovo ulje zvanično odobreno kao lek protiv blagih i umerenih depresija.

U poređenju sa antidepresivima, kantarionovo ulje ima približno jednaku efikasnost ali sa mnogo manjim brojem kontraindikacija.

Švedska zdravstvena organizacija je takođe priznala njegovu lekovitost. 

Ulje kantariona se koristi i kod naglih promena raspoloženja u menopauzi, za smanjenje bolova kod gihta, reume, kod raznih povreda, menstrualnih tegoba i nekontrolisanog mokrenja.

Kantarionovo ulje se može naći u svakoj apoteci, međutim, možete ga i sami napraviti.

Prvo je potrebno da sakupite svež kantarion, nikako ga ne čupajte iz korena već isecite biljku makazama.

Ubrane stabljike vežite u snop i zakačite ih negde da prenoće.

Oprezno skinite listove i cvetove, stavite ih u veliku teglu tako da zauzimaju ¾ njene zapremine i prelijte ih hladno ceđenim organskim maslinovim uljem.

Teglu zatim zatvorite poklopcem ili folijom i gumicom i ostavite je da odstoji 6-7 nedelja.

Ulje treba da dobije karakterističnu crvenkastu boju. Sada ceo sadržaj tegle prelijte kroz čistu gazu i dobro ocedite ostatak.

Ulje kantariona čuvajte na tamnom mestu, najbolje u tamnoj staklenoj boci.

Kantarion se takođe koristi za poboljšanje kvaliteta sna. Čaj od kantariona može pomoći da se opustite i lakše zaspite. Takođe se tradicionalno primenjuje kod katara pluća, upale želudačne sluznice, noćnog mokrenja, glavobolje, žutice, nervnih bolesti, nesanice, klimakteričnih tegoba, malokrvnosti i premorenosti. Kod grčeva u materici i bolnih menstruacija, upotreba čaja doprinosi ublažavanju tegoba. U narodnoj medicini, čaj od kantariona se koristi i kod neuralgije trigeminusa, uz lokalnu primenu kantarionovog ulja za masažu.

Oprez pri upotrebi: Kantarion može imati interakcije sa određenim lekovima, pa je važno da se konsultujete sa lekarom pre nego što ga koristite. Takođe, izbegavajte izlaganje suncu nakon upotrebe kantariona, jer može izazvati fotosenzitivnost.

Zapamtite da je važno da se pridržavate preporučenih doza i konsultujete sa stručnjakom pre nego što počnete koristite kantarion u terapeutske svrhe.

kolekcija maketa automobila

KAKVA KOLEKCIJA Slobodanu samo za FIĆU bilo je potrebno čak 700 dana ali NIJE ODUSTAO!

Zanimljivosti

16:00

30 april, 2024

Užice - Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

Komentari(0)

Loading