HAJDUČKA TRAVA Moćna biljka se tradicionalno koristi za poboljšanje zdravlja, evo i kako
Hajdučka trava (poznata i kao hajdučica, sporiš, stolisnik, jalovi mesečnjak ili kunica) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (fam. Asteraceae). Njen latinski naziv je Achillea millefolium. Ova biljka ima širok spektar delovanja i čest je sastojak raznih fitofarmaceutskih proizvoda.

Od drevnih Grka, koji su prvi prepoznali njene izuzetne lekovite osobine, preko hajduka, hajdučka trava se neprekidno koristi u tradicionalnoj medicini, noseći sa sobom znanja starih naroda o prirodnom lečenju.
Lekovita tajna hajdučke trave krije se u njenom bogatom i složenom hemijskom sastavu, koji je odgovoran za njena izuzetna lekovita svojstva. Ključni aktivni sastojci hajdučke trave uključuju etarsko ulje, koje sadrži različite spojeve sa dokazanim terapeutskim efektima.
Hajdučka trava je vrlo zdrava biljka, kao što joj i ime kaže, a ovo su neki od načina na koje se hajdučka trava koristi i neki od njenih zdravstvenih benefita:
Možda vas zanima:

HAJDUČKA TRAVA JAČA TELO I ČUVA ZDRAVLJE: Melem za celo telo, a ulje možete da napravite i sami (RECEPT)
Hajdučka trava sasvim opravdava svoje ime, jer jača organizam.

PRIJATELJ VAŠEG SRCA Za ovu biljku tvrde da je odlična za kardiovaskularne probleme!
Glog (latCrataegus monogyna, Crataegus laevigata) je biljka koja se u tradicionalnoj medicini koristi već stotinama godina, pre svega, za ublažavanje i lečenje kardiovaskularnih tegoba.
Možda vas zanima:

HAJDUČKA TRAVA JAČA TELO I ČUVA ZDRAVLJE: Melem za celo telo, a ulje možete da napravite i sami (RECEPT)
Hajdučka trava sasvim opravdava svoje ime, jer jača organizam.

PRIJATELJ VAŠEG SRCA Za ovu biljku tvrde da je odlična za kardiovaskularne probleme!
Glog (latCrataegus monogyna, Crataegus laevigata) je biljka koja se u tradicionalnoj medicini koristi već stotinama godina, pre svega, za ublažavanje i lečenje kardiovaskularnih tegoba.
Možda vas zanima:

HAJDUČKA TRAVA JAČA TELO I ČUVA ZDRAVLJE: Melem za celo telo, a ulje možete da napravite i sami (RECEPT)
Hajdučka trava sasvim opravdava svoje ime, jer jača organizam.

PRIJATELJ VAŠEG SRCA Za ovu biljku tvrde da je odlična za kardiovaskularne probleme!
Glog (latCrataegus monogyna, Crataegus laevigata) je biljka koja se u tradicionalnoj medicini koristi već stotinama godina, pre svega, za ublažavanje i lečenje kardiovaskularnih tegoba.
Hajdučka trava je poznata kao “vidar rana” i koristi se za ublažavanje rana i opekotina.
Problemi sa želucem, ova biljka se često koristi kod problema sa želucem, nadimanja, otežanog varenja i manjka apetita.
Hajdučka trava je dobra za regulaciju rada žuči, ubrzava metabolizam, čisti organizam i reguliše rad žuči.
Hajdučka trava je bogata vitaminom C, pa može da se koristi i za probleme sa hemoroidima i rektalnim krvarenjem.
Ostali benefiti
Tople kupke od hajdučke trave i kamilice ublažuju nervne bolove, smanjuju teškoće kod gihta i reumatizma, pomažu kod upala jajnika i problema tokom menstruacije.
Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke u medicinske svrhe, uvek se konsultujte sa stručnjakom ili farmaceutom kako biste osigurali bezbednost i pravilnu primenu.
Čaj od hajdučke trave:
U šolju ključale vode stavite jednu punu kafenu kašičicu sušene hajdučke trave.
Ostavite da se natapa 10 minuta.
Nakon toga, procedite čaj.
Po sopstvenom ukusu, možete dodati krišku limuna ili malo meda.
Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke u medicinske svrhe, uvek se konsultujte sa stručnjakom ili farmaceutom kako biste osigurali bezbednost i pravilnu primenu.

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
Komentari(0)