KRČMA DŽERIMA Evo priče o čuvenoj kafani iz pesme, izgleda da će biti i obnovljena!

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Kafana Džerima, koja se nalazi u naselju Branko Bjegović u Nišu, ušla je u legendu kad je opevana u čuvenoj pesmi “Kazuj krčmo Džerimo”, koju je maestralno izvodila Usnija Redžepova.

krčma Džerima
Printscreen/Youtube/google maps

Ova kafana je svoje zlatno doba doživela još sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka. Iako je danas ruinirana zgrada koja stoji pored autoputa, nekada je bila omiljeno mesto mnogih Nišlija i putnika namernika.

Kafana Džerima Printscreen/google maps
 

Gazda kafane, Rade Živković Džerima, bio je krčmar kakav se poželeti može. Iako je bio "na svoju ruku", bio je dobar čovek, prostodušan i lafčina. Kafedžija Džerima nepogrešivo je prepoznavao “istomišljenike”, ljude sličnog kova, i prema njima se odnosio popustljivo. Nekada je čak pozajmljivao pare gostima kako bi mogli da se “provode”, plaćaju muziku i naručuju hranu i piće.

U kafani Džerima često je bilo incidenata, tuča i lomnjave čaša, flaša i inventara, ali je gazda uvek bio pripravan da na vreme reaguje. Držao je motku ispod šanka i koristio je kako bi primirio remetioca.

Pesma “Kazuj, krčmo, Džerimo” već je ušla u istoriju srpske narodne muzike i ispevana je u slavu ove kafane. Džerima  je zatvorena ali njena priča i legende koje se prepričavaju i dalje žive u sećanjima mnogih ljudi. Nedavno je najavljeno da će kafana Džerima biti renovirana, što je izazvalo veliko interesovanje i iščekivanje meštana da ovo mesto ponovo oživi.

Mada danas samo zgrada ruiniranog izgleda, Džerima, njeno ime i priča ostaju deo bogate niške tradicije i kulture. Sve Nišlije, pa i šire, cela bivša Jugoslavija, priželjkuju da se ovom krčmom opet prolomi pesma.

Ikone mirotočile

U OVOJ CRKVI Mirotočile tri ikone, a sve se dogodilo u TEŠKOM trenutku i uoči velikog PRAZNIKA (FOTO)

Zanimljivosti

19:00

29 april, 2024

Ljubovija - U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku, verujući narod koji živi na teritoriji opština Ljubovija prisetio se pravog Božijeg čuda koje se pre par godina takođe uoči Vaskrsa dogodilo u Crkvi Svetog Preobraženja. Tri ikone su mirotočile, a Jovana Milovanović koja je u ovoj crkvi provela čitavu deceniju radeći kao prodavac u crkvenoj prodavnici, živi je svedok svega što se toga dana dogodilo.

Komentari(0)

Loading