KAKO SE PRAVILNO KRSTI: Mnogi Srbi prave ogromnu GREŠKU i rade to pogrešno, a toga nisu ni svesni

Lepote Srbije

15:00

Zanimljivosti 0

Mnogi prave veliku grešku kada se krste, a da toga nisu ni svesni. Crkva otkriva na koji način se pravilno krsti.

časne verige
pixabay

Vernici koji često posećuju crkvu i odlaze na sve svete liturgije često dolaze u zabludu kada je u pitanju ispravnost crkvenih protokola. Jedan od njih odnosi se na to kako je jedino ispravno prekrstiti se tokom trajanja službe. Na sajtu Saborne crkve stoji objašnjenje:

"Sve sveštene radnje i sve molitve osvećuju se znakom krsta. Krstimo se tako što u jedno saberemo tri prsta desne ruke – palac, kažiprst i srednji prst, a mali i domali prst savijemo na dlan. Tri spojena prsta simbolizuju Sveto Trojstvo – Oca, Sina i Svetoga Duha, dok su dva prsta na dlanu simbol dvojstva Hristove prirode – božanske i ljudske. Sa tri sastavljena prsta dotičemo najpre čelo, posvećujući Bogu svoj um, i govorimo: "U ime Oca", zatim deo ispod grudi, posvećujući Bogu svoje srce, izgovarajući: "i Sina", a na kraju dodirujemo desno pa levo rame, posvećujući Bogu svoju snagu, govoreći: "i Svetoga Duha". Završavamo sa "Amin", što znači: "Neka tako bude".

Pogrešno je krstiti se "u vazduhu", na brzinu, improvizovati krsni znak kratkim potezima ispred sebe u znaku malog romba, ne dovršiti ga sasvim, a naročito ga zloupotrebljavati u sujeverne svrhe. Znakom krsta – pod uslovom da smo se prekrstili ispravno – osvećujemo sebe, čitavo svoje biće. Krsnim znakom rasteruju se nečiste sile, njime se ispoveda naša vera u Boga i Vaskrsenje, kao sastavni deo naših molitava, navode iz crkve.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Verski analitičari objasnili su i kada je ispravno prekrstiti se tokom liturgije, i kako navode, svaki put kada vernici izgovaraju sa "Amin" treba se prekrstiti. Takođe na svako "Slavoslovlje", tj, kada se peva Ocu, Sinu i Svetome Duhu treba se oseniti znakom krsta.

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading