JUGOSLOVENSKI ŠVARCENEGER Priča se da mu nije bilo dozvoljeno da bude zvanično najbolji zbog zastave pod kojom je nastupao

Lepote Srbije

15:00

Zanimljivosti 0

Bio je veoma obrazovan i blage naravi. Imao je veće mišiće od Arnolda Švarcenegera.

JUGOSLOVENSKI ŠVARCENEGER Priča se da mu nije bilo dozvoljeno da bude zvanično najbolji zbog zastave pod kojom je nastupao
Printscreen/Youtube

Legenda je svetskog bodibildinga, a samo nepravda mu je oduzela najveće priznanje u svetu ovog sporta - titulu Mr. Olympia. Naser el Sonbati, Jugosloven čiji otac je bio Egipćanin, a majka Novopazarka, proslavio je našu zastavu za skoro 3 decenije, koliko se takmičio.

Poznat kao "profesor", zbog naočara s kojima je redovno pozirao i pokazivao impresivne mišiće, ali i zbog činjenice da je tečno govorio sedam jezika, da je imao zvanje profesora istorije, političkih nauka i sociologije, stečeno u Nemačkoj, Naser je vlasnik jednog od najdominantnijih tela u istoriji ovog sporta.

Nažalost, kada je bio u životnom zenitu, u 47. godini, Naser je umro od infekcije povezane sa prestankom rada bubrega.

Bodibildingom je počeo da se bavi 1983. godine, a prvi nastup na takmičenju Mr. Olympia imao je 1994. godine, pod Jugoslovenskom zastavom, u vreme sankcija. Završio je kao sedmi.

Najveća nepravda u karijeri nanesena mu je 1997. godine, kad je nazasluženo završio na drugom mestu, iza šampiona Dorijana Jejtsa, nad kojim je dominirao u svakoj mišićnoj grupi i nastupu, osim u donjem delu leđa.

- Ovo nije takmičenje za donji deo leđa. Nepravda - govorio je dugo posle Naser.

Iako je ceo svet znao da je Naser šampion, sudije nisu mislile tako, i ovaj događaj je sudbinski uticao na karijeru i život jugoslovenskog šampiona.

Razočaran zbog činjenice da je sportski "rasturio" Dorijana, ali da su sudije ipak petostrukom šampionu dale savršen skor, Naser je prekinuo ćutanje, izgubio, kako je kasnije pričao, motivaciju (mogu da budem savršen, ali sudije mi neće dati da pobedim), i glasno je izražavao svoje nezadovoljstvo.

Zbog svega, kasnije je postao persona non grata u svetu bodibildinga. Iako ga i danas smatraju najvećim i najsimetričnijim bodibilderom svih vremena, o njemu se jako malo priča, a ima i onih koji govore da mu jednostavno nije dozvoljeno da bude u zvanično najbolji zbog zastave pod kojom je nastupao.

U toku 16 godina profesionalnog bavljenja bodibildingom, Naser je bio na podijumu u 33 od 66 takmičenja na kojima je učestvovao.

Inače, tegove je prvi put uhvatio u ruke sa 17 godina, dok je još trenirao fudbal.

- Mrzeo sam tegove. I danas više volim da gledam dobru fudbalsku utakmicu nego bodibilding. Bili su mi odvratni ti veliki tipovi sa ogromnim mišićima. Ali desilo se - bio je iskren Naser u jednom od poslednjih intervjua koje je dao.

Naser je bio jedan od retkih koji se usudio da kritikuje i najveću legendu bodibildinga - Arnolda Švarcenegera.

- Nisam imao idola. Nisam želeo da izgledam kao Arnold. On je imao slabe noge, spuštena ramena i ogroman struk. Ja sam analitična osoba. Odmah vam kažem koje su vam mane. Moj "prekidač" je bio kad su me u teretani upitali da li se takmičim. Nisam se takmičio tada, ali rešio sam da vidim kako mogu da se nosim sa onima koji pokazuju svoje telo na takmičenjima.

Za Švarcenegera je zatim rekao da on nije osoba na koju bi se ugledao.

- On je bio neko ko je postigao fantastične uspehe, ali ja sam bio na Univerzitetu toliko godina, i ja sam kao osoba mnogo više od bodibildinga. Postoje ljudi kojima se divim, koji su mentalno razvijeni - govorio je Naser.

Izvor: Niste znali

Da li ste nekada čuli za njega i kako Vam se svideo ovaj tekst? Pišite nam u komentarima.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading