ODAKLE POTIČE IZRAZ "ŠIO MI GA ĐURA" Iako je danas u upotrebi za nešto što je propalo i loše, nekada je bio izraz za PRESTIŽ (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

15:00

Zanimljivosti 0

Naš jezik bogat je raznim izrekama koje je strancima teško objasniti, a jedna od njih je Šio mi ga Đura (a koristi se i Šio mu ga Đura). U današnje vreme ovo se koristi kada je nešto promašeno, nešto nije uspelo ili kada je nešto uzaludno ili loše napravljeno.

ODAKLE POTIČE IZRAZ "ŠIO MI GA ĐURA" Iako je danas u upotrebi za nešto što je propalo i loše, nekada je bio izraz za PRESTIŽ (FOTO/VIDEO)
Shutterstock

Ovaj izraz se koristi kada neko nešto bezveze ili uzaludno radi. Ali nekada se koristio sa sasvim drugim značenjem...

Da li ste se nekad zapitali šta znače izrazi koji su se ustalili kao sinonimi za neke životne pojave.

Sa "šio mi ga Đura" obično se danas komentarise nesto što je promašeno, nije uspelo, ili kad mislimo da neko 'lupa'. Ovaj izraz znači da je neko nešto bezveze napravio, uzaludno radio.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ali nekada se ovaj izraz koristio sa sasvim drugim značenjem, u smislu da je neko u vezi sa nečim preterao u perfekcionizmu.

ODAKLE POTIČE IZRAZ Printscreen/Youtube
 

To nas dovodi do priče o tome ko je bio Đura i zašto se kaže “šio mi ga Đura”.

Dvadesetih godina 20. veka muško odelo izgledalo je  ovako: sako širokih ramena, visoki struk i špicasti reveri. Košulja bela, pantalone do članka sužene ispod kolena.

Popularna su bila uska ali i odela sa širokim krojem tzv. oksfordski stil, te vrećasti stil sa sakoom ravnog kroja, prslukom preko košulje i trenš-kot mantilom za kišu.

Šešir je obavezan, od flica ili štofa, ili onaj od slame i platna za leto. Kicoši su još dodavali i modne detalje kao što su: maramica u džepu, štapu, kamašna, hozentregeri, igla u kravati I tabakera u džepu. Boja u trendu siva ili smeđa.

Frak je išao u kompletu sa belim prslukom, belom košuljom sa sedefnim dugmetima na manžetnama i grudima, sa tvrdom kragnom i leptir mašnom, uz lakovane, crne cipele. Pravila tako kažu: "Ako je dama u svečanoj toaleti – pratilac nosi frak, ako je ona u običnoj večernjoj haljini – on je u smokingu".

Između dva rata u Beogradu odelo ugladnoj gradskog gospodi šio je još ugledniji šnajder Đura Janošević, on je imao najstariju i najcenjeniju krojaćku radnju, osnovanu 1889. koja se nalazila u Knez Mihailovoj ulici. Njen vlasnik krojio je takva odela da su se ona prepoznavala na baketima, u pozoritu, na ulici, pa i u Skupštini.

Milan i Branko, sinovi Đure Janoševića, najčuvenijeg modnog krojača i trgovca u Srbiji , povodom proslave 40 godina postojanja firme, 1929, organizovali su, do tada neviđenu, akciju u svojoj prodavnici.

Tokom proslave, koja je trajala 40 radnih dana, svu robu su prodavali sa popustom od 40%, svakom većem kupcu poklanjali po 40 dinara, svaku 40. mušteriju nagradili buteljkom vina, kravatom ili svilenim rukavicama, a podelili su i 40 vrednih nagrada: bunde, kapute, svilene marame, srebrne servise itd, najvećim kupcima koji su gotovinom pazarili i sve to uz 40 banketa organizovanih na kraju svakog radnog dana tokom trajanja akcije.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading